Геотропизам

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Право и вертикално дрво. Формата е регулирана од геотропската искривеност од основата.

Геотропизмот е особина на растителните органи под влијание на Земјината тежа да заземат извесен правец спрема вертикалата. Тој правец може да биде:

  • позитивен, кога органот расте во правецот на дејството на тежата т.е., коренот
  • негативен, кога органот расте спротивно од правецот на дејството на тежата т.е., стеблото или
  • трансверзален, кога расте вертикално спрема правецот на тежата т.е., лисјата.