Георгиос Перос

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Георгиос Перос
Роден ?
Починал ?

Георгиос Перос (грчки: Γιώργος Πέρρος) или Перакис (Περάκης) е грчки револуционер, андартски капетан и учесник во Борбата за Македонија.

Животопис[уреди | уреди извор]

Тој е роден на островот Крит. Во мај 1903 годинја за првпат пристигнал во Македонија заедно со Георгиос Диконимос, Павлос Мелас и Кондулис. Со дозвола на грчкиот конзул заминал од Солун за Костур и врската меѓу криќаните и митрополитот Германос Каравангелис.

На 13 јули 1903 година ја минал грчко-турската граница и повторно навлегол во Македонија со андартска чета која бил организирана од Георгиос Цондос, а во неа биле и останатите критјани Георгиос Диконимос, Евтимиос Каудис, Ламбринос Вранас, Георгиос Сејменис, Георгиос Зуридис, Георгиос Стратинакис, Евстратиос Бонатос, Манусос Катунатос и Николаос Лукакис[1].

Во јули четата на Вангел Георгиев го пресретнува Георгиос Перос и заедно почнале да дејствуваат против четите на Македонската револуционерна организација [2].

Заедно со Германос Каравангелис ја засилуваат грчката пропаганда во Костурско и Леринско. По избувнувањето на Илинденското востание имаат борба со чета на Македонската револуционерна организација кај Влахоклисура, а подоцна учествуваат во опожарувањето на Косинец.

По палењето сите критјани, со исклучок на убиениот Георгиос Сејменис, се повлекуваат од Македонија, но следаната 1904 година се вратиле повторно назад [3].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Κακουδάκης, Ιωάννης, „Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΚΑΙ ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ“
  2. Даскалов, Георги. Българите в Егейска Македония, МНИ, София, 1996, стр.44-45.
  3. Трайкова, Весела, „НАЧЕНКИ НА АНДАРСКОТО ДЕЛО В МАКЕДОНИЯ ­ КАРАВАНГЕЛИС, ЙОН ДРАГУМИС И ДЕСЕТИНАТА КРИТЯНИ“, списание "Македонски преглед", Година ХХІV, 2001, кн. 1, 45-60 с