Геолошка карта

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карта на светските геолошки провинции.

Геолошка карта — посебна вид карта што се обидува да прикаже што се случува под површината на Земјата во одредена област. Користи бои и симболи за да претстави различни видови карпи и слоеви. Замислете ја како рендгенска снимка на земјата. Картата вклучува и посебни симболи за прикажување обележја како што се раседи, набори и други структури во карпите. Овие симболи прават да изгледа како овие обележја да имаат тримерен облик. На картата има и контурни линии што ја прикажуваат површината на одредени слоеви карпи и како може да изгледа земјата долу. Друг вид карта, наречена изопахитна карта, ги појаснува промените во дебелината на овие карпести слоеви. Меѓутоа, може да биде незгодно да се покаже ова точно бидејќи карпите можат да бидат скршени, измешани или не во права линија под површината.[1][2][3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Introduction to Geologic Mapping | U.S. Geological Survey“. www.usgs.gov. Посетено на 2024-01-19.
  2. „What is a geological map. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya“. www.icgc.cat (англиски). Посетено на 2024-01-19.
  3. „3.3: Geological Maps“. Geosciences LibreTexts (англиски). 2020-06-08. Посетено на 2024-01-19.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]