Прејди на содржината

Географија на Нов Зеланд

Од Википедија — слободната енциклопедија
Топографска карта на Нов Зеланд

Местоположба: Океанија, острови во јужниот Тихи Океан, југоисточно од Австралија

Географски координати: 41°00′Ј, 174°00′И


Навод од карта: Океанија Површина:
вкупна: 268,680 км²
белешка: составни делови се: Антиподските Острови, Оклендските Острови, островите Баунти, Кемпбеловите Острови, Четемските Острови и островите Кермадек.

Површина - компаративна: отприлика колку Обединетото Кралство, Италија или Колорадо

Копнени граници: 0 км

Крајбрежје:

15,134 км

Морски авторитет:
континентален гребен: 200 морски милји (370 км) или до работ на континенталната граница
ексклузивна економска зона: 200 морски милји (370 км)
територијално море: 12 морски милји (22 км)

Клима: умерена со остри регионални контрасти

Терен: главно планински со извесни големи крајбрежни низини

Висински екстреми:
најниска точка: Пацифик 0 м
највисока точка: Кукова планина 3754 м

Природни ресурси: природен гас, железна руда, песок, јаглен, дрво, хидроенергија, злато, варовник, нафта, сребро, жад

Искористеност на земјиштето:
плодна почва: 5.8%
повеќесезонски култури: 6.44%
останато: 87.76% (1993)

Наводнувана почва: 2,850 км2 (1998)

Природни опасности: земјотресите се чести, иако обично не се силни; вулканска активност

Животна средина - тековни проблеми: обесшумување; загадување на вода; ерозија; загрозени локални животни и растенија заради увезени видови.

Занимливости[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]