Географија на Монголија

Координати: 46°00′N 105°00′E / 46.000° СГШ; 105.000° ИГД / 46.000; 105.000
Од Википедија — слободната енциклопедија
Карта на Монголија

Монголија е држава без излез на море и се наоѓа во Северна Азија, поточно меѓу Кина и Русија. Географијата на Монголија воглавно е планински и висорамнински и варира. Така, на запад и север се наоѓаат планинскиот венец Алтај и на исток и југ се наоѓаат рамнините. Највискот врв во Монголија е Хујтен со околу 4.374 метри. Најниска точка е 560 метри. Просечна надморска височина во Монголија е 1.580 метри. Монголија има многу солени езерца, песочни дини, тревни површини, шуми и планински ледници. Северна и западна Монголија се сеизмолошки активни зони, со зачестени земјотреси и многу топли извори на вода. Релјефот е збогатен и со неактивни вулкани.

Површина и граница[уреди | уреди извор]

Површина:
вкупно: 1.565 милиони км2
земја: 1.565 милионикм2
вода: 0 км2

Површина- споредбена: малку помала од Алјаска

Копнени граници:
вкупно: 8,114 км
граници со држави: Кина 4,673 км, Русија 3,441 км

Брег: 0 км (нема излез на вода)

Надморска висина:
најниска точка: Хох Нур 518 m
највисока точка: Хујтен 4,374 m

Ресурси и искористување на земјата[уреди | уреди извор]

Природни ресурси: нафта, јаглен, бакар, молибден, волфрам, фосфати, калај, никел, цинк, флуорит, злато

Искористување на земја:
обработлива површина: 1%
постојани посеви: 0%
постојани пасишта: 80%
шуми и шумска поврзшина: 9%
друго: 10% (1993 est.)

Наводнета земја: 800 км2 (1993 )

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

46°00′N 105°00′E / 46.000° СГШ; 105.000° ИГД / 46.000; 105.000