Прејди на содржината

Географија на Бурунди

Од Википедија — слободната енциклопедија
Топографија на Бурунди

Бурунди се наоѓа во центарот на Африка, источно од Демократска Република Конго, на координатити 3°30′S 30°0′E / 3.500° ЈГШ; 30.000° ИГД / -3.500; 30.000 .

Физичка географија[уреди | уреди извор]

Бурунди зафаќа површина од 27,030 км2 во големина, од кои 25,680 км2 е копно. Земјата има 1,140 километри на копнена граница: 236 километри од кои се дели со Демократска Република Конго, на 315 километри со Руанда и 589 километри со Танзанија . Како земја без излез на море, Бурунди нема крајбрежје. Таа се протега на сртот на Конго-Нилската поделба што ги одделува сливовите на реките Конго и Нил . Најоддалечените извори на реката Нил, реката Рувииронза, потекнуваат од Бурунди.

Клима[уреди | уреди извор]

Бурунди има тропска клима во висорамнини, со значителен дневен температурен опсег во многу области. Температурата исто така значително варира од еден до друг регион, главно како резултат на разликите во надморската височина. Централното плато има пријатно студено време, со просечна температура од 20 °C (68 °F) . Областа околу езерото Тангањика е потопла, во просек 23 °C (73.4 °F) ; највисоките планински области се постудени, во просек 16 °C (60.8 °F) . Просечната годишна температура на Бујумбура е 23 °C (73.4 °F) . Дождот е неправилен, најмногу има на северозапад. Сушните сезони се разликуваат во должина, а понекогаш има и долги периоди на суша. Сепак, може да се разликуваат четири сезони: долгата сува сезона (јуни - август), кратката влажна сезона (септември - ноември), кратката сува сезона (декември - јануари) и долгата влажна сезона (февруари - мај). Поголемиот дел од Бурунди прима помеѓу 1,300 и 1,600 милимитри од врнежи од дожд годишно. Рамнината Ружизи и североистокот примаат помеѓу 750 и 1.000 милимитри.

Терен[уреди | уреди извор]

Платото на Бурунди

Теренот на Бурунди е ридски и планински, паѓа на платото на исток. Јужните и источните рамнини се категоризирани од Светскиот фонд за диви животни како дел од екорегионот во централните замбезиски миомбо шуми .

Најниска точка во државата е во Езерото Тангањика, во 772 метарs (2,533 ст), со највисока точка да биде на Планината Хеха, во њ,684 метри.[1] Природните опасности во Бурунди се од поплави и лизгање на земјиштето.

Природни ресурси[уреди | уреди извор]

Бурунди има резерви на: никел, ураниум, ретки оксиди, тресет, кобалт, бакар, платина (уште не се експлоатирани), ванадиум, ниобиум, тантал, злато, калај, волфрам, каолин, и варовник. Исто така постои и обработлива земја и потенцијалот за хидро енергија. Бурунди има 214,3 км2 на земјиште кое го наводнуваат. Табелата подолу ја прикашува употребата на земјиштето во Бурунди.

Употреба на земјиштето
Употреба Процент на површина
обработлива земја 42.83
повеќегодишни култури 13.63
други 43.54

Животна средина[уреди | уреди извор]

Тековни прашања[уреди | уреди извор]

Ерозијата на почвата е проблем за Бурунди и е резултат на прекумерното пасење и проширувањето на земјоделството во маргинални земји. Други прашања вклучуваат: уништување на шумите, поради неконтролирано сечење дрвја за гориво; а загубата на живеалиштата се заканува на популациите на дивиот свет.

Меѓународни договори[уреди | уреди извор]

Бурунди е страна на следниве меѓународни договори кои се однесуваат на животната средина: Биоразновидност, климатски промени, опустинување, загрозени видови, опасни отпадоци и заштита на озонската обвивка. Следното е потпишано, но сè уште не е ратификувано од Бурунди: Закон за забрана и забрана за јадрени тестови.

Екстремни точки[уреди | уреди извор]

Ова е список на екстремните точки на Бурунди, точките што се подалеку од север, југ, исток или запад од која било друга локација.

  • Најсеверна точка - провинција Муијанги ; неименувана локација на границата со Руанда веднаш јужно од руанданскиот град Мбује
  • Најисточна точка - провинција Канкузо ; неименувана локација на границата со Танзанија веднаш северозападно од ридот Мбури
  • Најјужна точка - провинција Макамба ; неименувана локација на границата со Танзанија веднаш северно од танзанискиот град Мвенене ,
  • Најзападна точка - провинција Цибитоке; неименувана локација на границата Демократска Република Конго веднаш источно од конгонскиот град Каманјола

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Burundi, land and resources“. Архивирано од изворникот на 2011-09-17. Посетено на 2021-01-11.

Оваа статија содржи материјал на Светската книга на факти на ЦИА, кој како публикација на владата на Соединетите Американски држави е во јавна сопственост.