Генциобиоза

Од Википедија — слободната енциклопедија
Генциобиоза[1]
Gentiobiose
Назнаки
554-91-6 Ок
ChEBI CHEBI:28066 Н
ChemSpider 390156 Ок
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 441422
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Густина 1.768 g/mL
Точка на топење
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Генциобиозата е дисахарид изграден од две единици на D-гликоза поврзани со β(1->6) врска. Претставува бела кристална супстанца растворлива во вода или топол метанол. Генциобиозата е инкорпорирана во структурата на кроцинот, хемиското соединение кое ја дава бојата на шафранот. Претставува производ на карамелизацијата на гликозата.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Предлошка:Merck11th
  2. Sugisawa, Hirqshi; Edo, Hiroshi (1966). „The Thermal Degradation of Sugars I. Thermal Polymerization of Glucose“. Journal of Food Science. 31 (4): 561. doi:10.1111/j.1365-2621.1966.tb01905.x.