Генотоксичност

Од Википедија — слободната енциклопедија
Дефиниција на транзиции и трансверзија. Тие се честа мутација предизвикана од генотоксични соединенија.

Генотоксичноста претставува процес во кој се оштетува генетскиот материјал во клетката. Генотоксичните супстанци може да бидат мутагени или канцерогени, односно може да предизвикаат генетски мутации и може да влијаат врз развојот на тумори.

Генотоксични може да бидат некои супстанци, како и некои типови на зрачења.

Доколку генотоксините влијаат врз сперматозоидите или врз јајце-клетките генетските промени може да се пренесат на плодот кои директно не бил изложен на генотоксични супстанци.

Слични статии[уреди | уреди извор]

Мутагеност

Наводи[уреди | уреди извор]