Генерација З

Од Википедија — слободната енциклопедија

Генерација З (или едноставно ген З), разговорно познати како зумери,[1][2] е демографска група наследници на милениумци и претходната генерација Алфа. Истражувачите и популарните медиуми ја користат средината до крајот на 1990-тите како почетни години на раѓање, а раните 2010-ти како завршувачки со годините на раѓање. Повеќето членови на генерацијата Z се деца на генерација X,[3] но некои се деца на милениумци.[4]

Како прва социјална генерација која пораснала со пристап до Интернет и преносна дигитална технологија уште од мали нозе, членовите на генерацијата Z биле наречени „дигитални староседелци“,[5][6] и покрај тоа што не се нужно дигитално писмени.[7] Покрај тоа, негативните ефекти од времето на екранот се најизразени кај адолесцентите во споредба со помладите деца.[8] Во споредба со претходните генерации, припадниците на генерацијата З во некои развиени нации имаат тенденција да бидат добро воспитани, непостојани и одбивни за ризици.[9] Тие имаат тенденција да живеат побавно од нивните претходници кога биле на нивна возраст,[10][11] имаат пониски стапки на бременост во тинејџерски години и консумираат алкохол поретко,[12] но не и дроги.[13][14] Тинејџерите денес се чини дека се позагрижени за академските перформанси и изгледите за работа, и се подобри во одложувањето на задоволството отколку нивните колеги од 1960-тите, и покрај загриженост за спротивното.[15] Од друга страна, преовладува секстингот кај адолесцентите, иако последиците од ова остануваат слабо разбрани.[16] Во меѓувреме, младинските субкултури беа потивки, иако не мора да се мртви.[17][18]

На глобално ниво, постојат докази дека просечната возраст на пубертетскиот период кај девојчињата е значително намалена во споредба со дваесеттиот век,[19][20] со импликации врз нивната благосостојба и нивната иднина.[21][22][23] Покрај тоа, адолесцентите и младите имаат поголеми стапки на алергии,[24][25] поголема свесност и дијагностицирање на проблеми со менталното здравје,[9][26][27][28] и поверојатно е да бидат лишени од сон,[6][29][30] Во многу земји, младите имаат поголема веројатност да имаат интелектуална попреченост и психијатриски нарушувања отколку постарите луѓе.[31][32] Во некои европски нации, тие се соочуваат со опаѓање на когнитивните способности.[15][33]

Низ целиот свет, членовите на генерацијата З поминуваат повеќе време на своите електронски уреди и помалку време читајќи книги отколку порано,[34][35][36] со импликации врз нивниот распон на внимание, нивниот вокабулар,[37][38] а со тоа и нивните училишни оценки [39] како и нивната иднина во модерната економија. Во исто време, читањето и пишувањето фантастика е во мода ширум светот, особено кај тинејџерки и млади жени.[40][41] Во Азија, воспитувачите во 2000-тите и 2010-тите години обично барале и произведуваа врвни студенти, додека во Западна Европа и САД, акцентот беше ставен на ниски перформанси.[42] Покрај тоа, источноазиските студенти постојано ги заработуваа првите места на меѓународните стандардизирани тестови за време на 2010-тите.[43][44][45][46]

Терминологија и етимологија[уреди | уреди извор]

Почетокот на употребата на изразот „ Генерација З“ бил во книгата „ Подобро од сексот: Исповеди на политичкиот наркоман“ од Хантер С. Томпсон во 1994 година: „ Генерацијата Х излезе лесно во споредба со грозоморната судбина на сиромашните копилиња во генерацијата З. Тие ќе бидат како придружни патници на Титаник, заробени во водените црева на потонат „брод што не тоне“.[47] Другите предложени имиња за генерацијата вклучуваат iGeneration,[48] Gen Tech, Gen Wii, Homeland Generation, Net Gen, Дигитални домородци, Нео-дигитални домородци,[49][50] Плурали, Генерација на Интернет,[51] Стогодишнини,[52] Постмилениумски,[53] и Зумери .[1] Истражувачкиот центар Пју ги испита различните имиња за оваа група на Гугл Трендс во 2019 година и откри дека во САД, терминот „Генерација З“ е досега најпопуларен, толку многу што речниците Мериам-Вебстер и Оксфорд имаат официјален записи за тоа.[54]

Повеќе луѓе тврдат дека го смислиле терминот iGeneration (или iGen ). Раперот МЦ Ларс е заслужен за употребата на терминот уште во 2003 година.[55] Демографот Шерил Расел тврди дека првпат го користел терминот во 2009 година.[48] Професор по психологија и автор Жан Twenge тврди дека името iGen "само појави во главата", додека таа беше возење во близина на Силициумската Долина, и дека таа имаше намера да го користи како наслов на нејзината 2006 книга генерација мене за производство на илјадагодишната, сè додека не беше надминат од нејзиниот издавач.

Статистика Канада забележа дека групата понекогаш се нарекува Генерација на Интернет, бидејќи е првата генерација што се родила по популаризацијата на Интернетот .[51] Во Јапонија, групата е опишана како Нео-дигитални домородци, чекор подалеку од претходната група опишана како Дигитални домородци . Дигиталните домородци првенствено комуницираат преку текст или глас, додека нео-дигиталните домородци користат видео, видео-телефонија и филмови. Ова ја нагласува смената од компјутер на мобилен и текст на видео кај нео-дигиталната популација.[49][50]

Според Жаргон Речник Dictionary.com е "Zoomer" е неформална терминот се користи за да се однесуваат на членовите на генерација З [2] Претходно, тоа беше се користи во 1990 година да се однесува на рачни компјутери и лични дигитални асистенти, а во 2000-тите да се опишат особено активни бебиња.[1] Зумер, во сегашната инкарнација, вртоглаво се зголеми во популарноста во 2018 година, кога се користеше во 4 метарски мем на Интернет кој ги исмеваше адолесцентите на Ген З преку карикатура од Војак, наречена „Зумер“ (игра на зборови со терминот „ бумер “).[56][57] Терминот „зуммер“ е направен според „бумер“ и често се користи со ироничен, смешен или исмејувачки тон. Според Речникот „Мериам-Вебстер“, изразот „Зумер“ се зголемува во популарната употреба, но сè уште не бил доволно широко користен за да се оправда записот за речникот од јануари 2020 година. Записите на Мериам-Вебстер сугерираат дека употребата на терминот Зумер во смисла на генерација Z датира барем од 2016 година.

Дефиниција за датум и старосен опсег[уреди | уреди извор]

Оксфорд Ливинг речници ја опишува генерацијата З како „група на луѓе кои се родени помеѓу крајот на 1990-тите и раните 2010-ти, за кои се смета дека се многу запознаени со интернетот“.[58] Онлајн речникот Мериам-Вебстер ја дефинира генерацијата З како „генерација на луѓе родени кон крајот на 1990-тите и раните 2000-ти“.[59]

Центарот за истражување Меккриндл во Австралија ја дефинира генерацијата Z како родени помеѓу 1995 и 2009 година, започнувајќи со забележан пораст на стапката на наталитет и вклопувајќи ја нивната понова дефиниција за опсегот на генерациите со максимум 15 години. Психологот Twан Твенге ја дефинира iGeneration како родените 1995–2012 година.[60] Според UPI, луѓето родени помеѓу 1995-2005 година се членови на генерација Z.[61] Според Blue Book Services, линиите околу Gen Z се „нејасни“ со почетните години на раѓање „обично дадени околу 1995–96“ и затворање на годините на раѓање „дадени различно помеѓу 2010 и 2012 година“.[62] Ипсос МОРИ наведува дека нивната официјална дефиниција за генерал З е секој роден од 1996 година.[63] Бизнис инсајдер ја опишува групата како „родена помеѓу 1996 и 2010 година“, но се повикува на дефиницијата за истражувачкиот центар Пју.[64]

Истражувачкиот центар Pew ја дефинира генерацијата Z како луѓе родени од 1997 година наваму, избирајќи го овој датум за „различни формативни искуства“, како што се нови технолошки достигнувања и социоекономски трендови, вклучително широко распространета достапност на безжичен пристап до Интернет и мобилен сервис со висок широк опсег и клуч светски настани, вклучително и терористичките напади на 11 септември . Пју изјави дека тие не поставиле дефиниција за крајната точка на генерацијата Z, но тие ја користеле 1997 до 2012 година за да ја дефинираат генерацијата Z за анализа во 2019 година.[54]

Новинарите како што се Харвард Бизнис Ривју и ББС [65] опишуваат Генерацијата З како луѓе родени од 1997 година, и Theујорк Тајмс,[66] Бирото за попис на САД [67] и Ројтерс [68] дефинираат генерацијата Z како луѓе родени по 1996 година. Институцијата Брукингс го опишува генералот З како родени помеѓу 1997 и 2012 година,[69] како што тоа го прави Блумберг њуз,[70] ПБС,[71] Вашингтон пост,[72] Волстрит журнал,[73] Гардијан,[74] Ал azeезира,[75] Банката на федерални резерви од Сент Луис,[76] и The Irish Times .[77] Во извештајот за 2018 година, Американското психолошко здружение ја опишува генерацијата З како „оние на возраст од 15 до 21 година“ во тоа време.[78] Во Јапонија, генерациите се дефинираат со десетгодишен период со „Нео-дигитални домородци“ кои започнуваат по 1996 година.[49][50]

Статистика Канада ја дефинира генерацијата Z како почнувајќи од 1993 година.[79] Тие не ја признаваат традиционалната група на Милениумците и наместо тоа, генерацијата Z директно го следи она што тие го означуваат како Деца на бебиња .[80] Рандстад Канада ја опишува генерацијата Z како родени помеѓу 1994 и 2010 година.[81] Epsilon го започнува генералот Z во 1994 година.[82]

Од гледна точка на малцинството, авторот Нил Хоу, ко-творец на теоријата на генерациите Строс-Хау, ја дефинира генерацијата Татковина како родени од 2005 година наваму, но наведува дека „датумот 2005 година останува пробен“, велејќи „Не можете да бидете сигурни каде историјата некогаш ќе повлече групна линија на поделба сè додека генерацијата не наполно наполни.

Уметност и култура[уреди | уреди извор]

Среќа и лични вредности[уреди | уреди извор]

„Економист“ ја опиша генерацијата Z како пообразована, добро воспитана, под стрес и депресивна генерација во споредба со претходните.[9] Во 2016 година, Фондацијата Варки и Популус спроведоа меѓународна студија за испитување на ставовите на над 20 000 луѓе на возраст од 15 до 21 година во дваесет земји: Аргентина, Австралија, Бразил, Канада, Кина, Франција, Германија, Индија, Индонезија, Израел, Италија, Јапонија, Нов Зеланд, Нигерија, Русија, Јужна Африка, Јужна Кореја, Турција, Велика Британија и САД. Откриле дека младите се генерално задоволни од состојбите во нивниот личен живот (59%). Најнесреќни млади луѓе беа од Јужна Кореја (29%) и Јапонија (28%), додека најсреќните беа од Индонезија (90%) и Нигерија (78%) (види десно) Со цел да се утврди целокупната „оценка на среќата“ за секоја земја, истражувачите го одзедоа процентот на луѓе кои рекоа дека не се задоволни од оној кој рече дека е среќен. Најважните извори на среќа биле физички и психички здрави (94%), имаат добри односи со семејството (92%) и пријателите (91%). Општо земено, испитаниците кои биле помлади и машки имаат тенденција да бидат посреќни. Религиозната вера беше последна со 44%. Како и да е, тоа беше најголем извор на среќа за млади од Индонезија (93%), Нигерија (86%), Турција (71%), Кина и Бразил (обајцата 70%). Главните причини за вознемиреност и стрес беа парите (51%) и училиштето (46%); друштвените медиуми и пристапот до основните ресурси (како што се храна и вода) го завршија списокот, и двајцата со 10%. Загриженоста за храна и вода беше најсериозна во Кина (19%), Индија (16%) и Индонезија (16%); младите Индијанци исто така имале поголема веројатност од просекот да пријават стрес поради друштвените медиуми (19%).[83]

Според гореспоменатата студија на Фондацијата Варки, најважните лични вредности за овие луѓе им помагаат на нивните семејства и на самите себеси да напредуваат во животот (и 27%), проследено со искреност (26%). Гледајќи подалеку од нивните локални заедници, последното достигна 6%. Семејните вредности беа особено силни во Јужна Америка (34%), додека индивидуализмот и претприемачкиот дух се покажаа популарни во Африка (37%). Луѓето кои најмногу влијаеле врз младите биле родители (89%), пријатели (79%) и наставници (70%). Познати личности (30%) и политичари (17%) се на последното место. Општо земено, младите мажи беа поверојатно под влијание на спортисти и политичари отколку млади жени, кои претпочитаа книги и измислени ликови. Културата на славните беше особено влијателна во Кина (60%) и Нигерија (71%) и особено небитна во Аргентина и Турција (обајцата 19%). За младите, најважните фактори за нивната сегашна или идна кариера беа можноста за усовршување на нивните вештини (24%) и приходот (23%), додека најневажните фактори беа славата (3%) и дали организацијата тие ја работеше за даде позитивно влијание врз светот (13%). Најважните фактори за младите луѓе кога размислуваат за својата иднина биле нивните семејства (47%) и нивното здравје (21%); благосостојбата на целиот свет (4%) и нивните локални заедници (1%) се најдоа на списокот.[83]

Заедничка култура[уреди | уреди извор]

Студија од 2019 година спроведена од платформата за изнајмување преку Интернет, Нестпик, разгледа 110 градови ширум светот во однос на факторите за кои сметаат дека се важни за генерацијата З, како што се социјалната еднаквост, мултикултурализмот и дигитализацијата и откри дека севкупно, Лондон, Стокхолм, Лос Анџелес, Торонто, и Newујорк Сити се најде на првото место на списокот. Сепак, рангирањето се смени во однос на секоја од разгледуваните категории. Осло, Берген (двајцата во Норвешка), Стокхолм, Гетеборг и Малме (сите од Шведска) беа шампиони на родова еднаквост, сепак Сеул, Лондон, Бостон, Стокхолм и Лос Анџелес најдобро ги задоволија дигиталните желби на генерацијата З. Сепак, со оглед на дека членовите на генерацијата Z имаат тенденција да бидат финансиски прагматични, сите гореспоменати градови имаат заеднички недостаток: високи трошоци за живот. Затоа, индексот на Nestpick за генерација Z може да се промени во наредните години, бидејќи овие луѓе стареат и имаат различни приоритети.[84]

Во текот на 2000-тите и особено во 2010-тите, младинските субкултури кои беа исто толку влијателни како и оние што постоеја кон крајот на дваесеттиот век, станаа сè поретки и потивки, барем во реалниот живот, иако не нужно на Интернет, и повеќе се возеа со иронија и самосвест, свесност за непрекинат надзор над врсниците. Покрај тоа, границите меѓу различните младински субкултури се чини дека се заматени, а носталгичните чувства се зголемија.[17][18] На пример, во Германија, младите се повеќе заинтересирани за поинтензивен начин на живот со цели како што се завршување на училиште, сопственост на куќа во предградијата, одржување пријателства и семејни односи и стабилно вработување, наместо популарна култура, гламур или потрошуваштво.[85] Без оглед, во општеството на дваесет и првиот век, неизбежно има луѓе кои одбиваат да се усогласат со доминантната култура и бараат да го направат токму спротивното; со оглед на доволно време, антиконформистите ќе станат похомогени во однос на сопствената субкултура, правејќи го нивното однесување спротивно на какво било тврдење за контракултура . Оваа синхронизација се јавува дури и ако се достапни повеќе од два избори, како што се повеќе стилови на брада, наместо тоа дали да имате брада или не. Математичарот atонатан Тубул од Универзитетот Брандеис, кој проучува како ширењето на информациите низ општеството влијае врз однесувањето на луѓето, ова го нарекува хипстер- ефект.[86][87]

Истражувањето спроведено од OnePoll покажа дека иако музеите и местата со наследство продолжуваат да бидат популарни меѓу Британците на возраст од 18 до 30 години, 19% не посетиле ниту еден претходната година. Имаше голем родов јаз во ставовите, со 16% од испитаничките и 26% од машките испитаници изјавија дека никогаш не посетиле музеи. Многу млади денес претпочитаа да останат дома и да гледаат телевизија или да прелистуваат мрежи на друштвени мрежи отколку да посетуваат музеи или галерии. Истражувачите исто така откриле дека поевтините билети, повеќе интерактивни изложби, поголема разновидност на настани, повеќе опции за храна и пијалоци, попогодно работно време и поголемо присуство на Интернет може да привлече внимание на повеќе млади луѓе.[88] Од друга страна, гроздобер модата расте во популарност кај потрошувачите на Millennial и Generation-Z.[89]

Дигиталната технологија има големо влијание врз англискиот јазик, забележа Оксфордскиот англиски речник, како што може да се види од зборовите измислени и популаризирани во текот на почетокот на дваесет и првиот век, како што се Blu-ray (2001), селфи (2002), секстинг (2005), твитерати (2006), Јутјуберс (2006), хаштаг (2007), гледање прекумерно (2007) и стап за селфи (2012).[90]

Извештајот од Чајлдвајз за 2019 година открива дека кај деца на возраст од пет до шеснаесет години во Велика Британија во просек поминуваат по три часа секој ден на Интернет. Околу 70% гледале Нетфликс во изминатата недела и само 10% ги гледале своите омилени програми на телевизија. Меѓу оние што гледале емисии на барање, 58% го сториле тоа на мобилен телефон, 51% на телевизиски приемник, 40% преку таблет, 35% играчка конзола и 27% лаптоп. Околу секој четврти потекнуваше од семејства со компјутерски асистенти со гласовна команда, како што е Алекса . YouTube и Snapchat се најпопуларните порти за откривање музика и видео. Чајлдсајс исто така откри дека одредени телевизиски серии емитувани помеѓу 90-тите и раните 2000-ти, како „ Пријатели“, се покажале популарни меѓу младите од 2010-тите.[91]

Бројките на Нилсен и Магна Глобал открија дека гледаноста на детските кабелски телевизиски канали како што се каналите на Дизни, Cartoon Network и Никелодеон го продолжија постојаното опаѓање од раните 2010-ти, со малку или без олеснувачки ефекти како резултат на пандемијата КОВИД-19, што принуди многу родители и нивните деца да останат дома. Од друга страна, стриминг услугите забележаа здрав раст.[92][93] Особено каналите на Дизни изгубија третина од своите гледачи во 2020 година, што доведе до затворање во Скандинавија, Велика Британија, Австралија и Југоисточна Азија.

Во текот на првите две децении на дваесет и првиот век, пишувањето и читањето фантастика стана распространета активност ширум светот. Демографските податоци од различни депозиториуми откриваат дека оние што читале и пишувале фантастика биле претежно млади, во тинејџерски и дваесетти години и женски [40][41][94] На пример, анализа објавена во 2019 година од страна на научниците за податоци Сесилија Арагон и Кети Дејвис од страницата fanfiction.net покажа дека околу 60 милијарди зборови со содржина биле додадени во текот на претходните 20 години од 10 милиони англиски јазик, чија средна возраст била 15 was години . Писателите на фан-фантастика ја темелат својата работа на разни меѓународно популарни културни феномени како што се К-поп, Starвездени патеки, Хари Потер, Доктор Кој и Моето мало Пони, познати како „ канон “, како и други работи што ги сметале за важни за нивните животи, како природни катастрофи. Голем дел од фантастиката се однесува на романтичното спарување на измислени ликови од интерес, или „ испорака “.[95] Арагон и Дејвис тврдат дека пишувањето фантастични приказни може да им помогне на младите да се борат против социјалната изолација и да ги усовршат своите вештини за пишување надвор од училиште во средина на истомисленици каде што можат да добијат (анонимни) конструктивни повратни информации, што тие ги нарекуваат „дистрибуирано менторство“ . Специјалистката по информатика Ребека Блек додаде дека пишувањето фантастика може да биде и корисен извор за учениците на англиски јазик. Навистина, анализата на Арагон и Дејвис покажа дека на секои 650 прегледи што ги добива писател на фан-фантастика, неговиот / нејзиниот вокабулар се подобрува за една година, иако ова може да не се генерализира кај постарите групи.[96] Од друга страна, децата што прелистуваат фантастични содржини може да бидат изложени на сајбер малтретирање, груби коментари и други несоодветни материјали.

Според извештајот на „Генс Genен дигитал“ за медиумска компанија „Свити Хај“, генералниот извештај за потрошувачката и трошењето музика во 2018 година, Спотифај се рангираше на првото место за слушање музика меѓу генералот З, терестријалното радио беше на второ место, додека Јутјуб беше пријавена како претпочитана платформа за откривање музика.[97] Користејќи вештачка интелигенција, anоан Сера и неговиот тим од Шпанскиот национален совет за истражување го проучија масивниот „Милион датасет на песни“ и открија дека меѓу 1955 и 2010 година, популарната музика станува сè погласна, додека акордите, мелодиите и видовите на звуци што се користат сè повеќе се хомогенизираат .[98][99] Навистина, се чини дека продуцентите се вклучуваат во „ Војна со гласност “, со намера да привлечат сè повеќе членови на публика. Старите хитови се снимаат со поедноставна прогресија на акордот и зголемена гласност со употреба на различни инструменти за да звучат ново и модерно.[100] Додека музичката индустрија долго време беше обвинувана за производство на песни кои се погласни и полаби, ова е првпат квалитетот на песните да се изучува и мери сеопфатно. Дополнителни истражувања покажаа дека во последните неколку децении, популарната музика станува побавна; дека мнозинството слушатели млади и стари претпочитаат постари песни отколку да бидат во чекор со новите; дека јазикот на популарните песни станува психички негативен; и дека стиховите стануваа поедноставни и повторливи, приближувајќи се до листови со еден збор, нешто што може да се мери со наб howудување колку ефикасно се справуваат со алгоритмите за компресија без загуби (како што е алгоритмот LZ).[101]

Истражувањето спроведено од 2020 година спроведено од Центарот за генерациска кинетика врз илјада членови на генерација Z и илјада Millennials за споредба сугерира дека поранешната група сепак би сакала да патува, и покрај пандемијата COVID-19 и рецесијата што ја предизвика. Сепак, генерацијата Z е поверојатно внимателно да бара зделки за пакети што ќе им донесат најголема вредност за нивните пари, бидејќи многу од нив веќе заштедуваат пари за купување куќа и за пензија, а повеќе сакаат физички активни патувања. Важни се мрежните места што се пријателски за мобилни телефони и ангажмани за друштвени медиуми.[102]

Навики за читање[уреди | уреди извор]

Во Нов Зеланд, психологот за детски развој Том Николсон забележа значително опаѓање на употребата на вокабуларот и читањето кај учениците, од кои многумина не сакаат да го користат речникот. Според истражувањето спроведено од Националниот проект за мониторинг на образованието во 2008 година, околу секој петти четиригодишен и осумгодишен ученик читал книги како хоби, што претставува пад од десет проценти во однос на 2000 година.[37]

Во Обединетото Кралство, истражувањето спроведено на 2.000 родители и деца од 2013 година од страна на Нилсен Бук покажа дека 36% од децата читаат книги за задоволство на дневна основа, 60% на неделно ниво, а 72% од нив ги читале родителите барем еднаш неделно. Меѓу британските деца, најпопуларните активности за слободно време беа гледање телевизија (36%), читање (32%), друштвено вмрежување (20%), гледање видеа на YouTube (17%) и играње игри на мобилни телефони (16%). Помеѓу 2012 и 2013 година, децата објавија дека поминуваат повеќе време со видео игри, Јутјуб и испраќање пораки, но помалку време за читање (за осум проценти помалку). Меѓу децата на возраст меѓу 11 и 17 години, учеството на нечитници пораснало од 13% на 27% во периодот од 2012 до 2013 година, оние што читале еднаш до трипати месечно (повремени читатели) паднале од 45% на 38%, оние кои читаат не повеќе од просечно 15 минути неделно (лесни читачи) пораснаа од 23% на 27%, оние кои читаат помеѓу 15 и 45 минути неделно (средни читатели) се намалија од 23% на 17%, а оние кои читаат најмалку 45 минути неделно (тешки читатели) пораснаа малку од 15% на 16%.[103]

Истражувањето на Националната фондација за писменост од 2019 година покажа дека само 26% од луѓето под 18-годишна возраст поминувале барем некое време на ден читајќи, што е најниско ниво од почетокот на евиденцијата во 2005 година. Интересот за читање од задоволство се намали со возраста, со тоа што пет-осумгодишни деца двапати веројатно велат дека уживаат да читаат во споредба со четиринаесет до шеснаесетгодишни деца. Имаше значителен јаз во положбата при доброволно читање, со само 47% од момчињата во споредба со 60% од девојчињата кои читаа за задоволство. Едно од три деца пријавило дека има проблем да најде нешто интересно за читање.[35]

Гореспоменатото истражување на „Нилсен Книг“ покажа дека уделот на британските домаќинства со најмалку една електронска таблета се зголеми од 24% на 50% во периодот од 2012 до 2013 година.[103] Според извештајот „Childwise“ од 2020 година, заснован на интервјуа со 2.200 британски деца на возраст од пет до шеснаесет години, младите денес се многу зависни од нивните мобилни телефони. Повеќето сега својот прв уред го добиваат на седумгодишна возраст. До единаесетта година, постоењето на мобилен телефон стана речиси универзално. Меѓу оние на возраст од седум до шеснаесет години, просечното време поминато на телефон секој ден е три и трет час. 57% рекле дека легнале со своите телефони покрај себе и 44% им рекле на анкетарите дека се чувствуваат „непријатно“ во отсуство на нивните телефони. Поради природата на оваа технологија - мобилните телефони се лични и приватни уреди - на родителите може да им биде тешко да ги следат активностите на своите деца и да ги заштитат од несоодветна содржина.[104]

Во Соединетите Држави, истражувачки тим предводен од психологот Twан Твенге анализираше збирки на податоци од Мониторинг на иднината, тековно истражување на национално претставителен примерок од 50 000 тинејџери секоја година од осмо, десетто и дванаесетто одделение, од 1976 до 2016 година, за грандиозно вкупно , со 51% се жени. Првично, имаше само ученици од дванаесетто одделение; осмо и десетто одделение беа додадени во 1991 година. Тие заклучија дека „во споредба со претходните генерации, тинејџерите во 2010-тите поминуваа повеќе време на Интернет и помалку време со традиционалните медиуми, како што се книги, списанија и телевизија. Времето на дигитални медиуми го помести времето поминато во уживање во книга или гледање телевизија “. Помеѓу 2006 и 2016 година, употребата на дигитални медиуми се зголеми за 100% кај дванаесеттоодделенците, 75% кај десеттоодделенците и 68% кај осмоодделенците. Учениците од дванаесетто одделение поминаа вкупно шест часа секој ден испраќајќи пораки, друштвено вмрежување или игри во средината на 2010-тите. Во 2016 година, само двајца од сто ученици од десетто одделение читале весник секој ден, што е помалку од еден трети во раните 90-ти. Истата година, само 16% од учениците од дванаесетто одделение читаат книга или списание дневно, што е помалку од 60% во 1970-тите. Учениците од дванаесетто одделение, исто така, читале во просек две книги годишно во средината на 2016 година отколку во средината на 1970-тите, а третиот воопшто не читал книги (вклучително и е-книги) во споредба со една деветта во 1970-тите. Празнините по сексуална, расна или социо-економска линија беа статистички незначителни. Овој секуларен пад на читањето за слободно време беше изненадување за истражувачите бидејќи „Толку е погодно да читате книги и списанија на електронски уреди како таблети. Нема повеќе да одите во поштенското сандаче или во книжарницата - вие само преземете го списанието или книгата и започнете да читате. “ [36][105]

Когнитивни способности[уреди | уреди извор]

Мета-анализата од 2010 година од страна на меѓународен тим експерти за ментално здравје покажа дека преваленцата на интелектуална попреченост (ИД) или ментална ретардација во светот е околу еден процент. Но, учеството на поединци со таква состојба во земјите со ниски до средни примања беше до двапати повисока од нивните побогати колеги, бидејќи немаа извори потребни за справување со проблемот, како што е спречување на деца да се родат со лична карта поради наследна услови со антенатален генетски скрининг, лоши установи за нега на деца и мајки и несоодветна исхрана, што доведува до, на пример, дефицит на јод . Истражувачите исто така откриле дека ИД е почеста кај децата и адолесцентите отколку кај возрасните.[31] Прегледот на литературата и мета-анализата во 2020 година потврдија дека инциденцата на лична карта е навистина почеста отколку проценките од раните 2000-ти.[32]

Во 2013 година, тим невролози од Универзитетскиот колеџ во Лондон објави труд за тоа како невроразвојните нарушувања можат да влијаат на образовниот исход на детето. Откриле дека до 10% од човечката популација страдаат од специфични тешкотии во учењето, или околу две до три деца во (западна) училница. Таквите состојби вклучуваат дискалкулија, дислексија, нарушување на хиперактивноста со дефицит на внимание (АДХД) и нарушувања на аутистичниот спектар . Тие се предизвикани од абнормален развој на мозокот поради комплицирани еколошки и генетски фактори. Дете може да страда од повеќе нарушувања во учењето истовремено. На пример, кај деца со АДХД, 33-45% исто така страдаат од дислексија и 11% од дискалкулија. Нормалното или високото ниво на интелигенција не нудат заштита. Секое дете има единствен когнитивен и генетски профил и би имало корист од флексибилен образовен систем.[106][107]

Студија од Доминиканската Република од 2017 година сугерира дека студентите од сите сектори на образовниот систем користат Интернет за академски цели, но сепак оние од пониско социоекономско потекло имаат најниско рангирање во однос на вештините за читање со разбирање.[108]

Извештај за психологот Johnон Процко од 2020 година анализира над 30 студии и открива дека децата станале подобри во одложувањето на задоволството во текот на претходните 50 години, што одговара на просечно зголемување од 0,18 стандардни отстапувања по деценија на IQ скалата. Ова е спротивно на мислењето, мнозинството од анкетираните 260 когнитивни експерти (84%), кои сметаа дека оваа способност се влошува. Истражувачите ја испробуваат оваа способност користејќи го тестот бел слез . На децата им се нуди лекување. Ако се подготвени да почекаат, добиваат двајца. Ако не, тие добиваат само еден. Способноста да се одложи задоволството е поврзана со позитивни резултати од животот, како што се подобри академски перформанси, пониски стапки на злоупотреба на супстанции и поздрави телесни тежини. Како можни причини за подобрувања во доцнењето на задоволството спаѓаат повисоки стандарди на живеење, подобро образовани родители, подобрена исхрана, повисоки стапки на посетување на предучилишна возраст, поголема свесност за тестовите и промени во животната средина или генетските промени. Овој развој не значи дека децата од почетокот на дваесеттиот век биле полоши во одложувањето на задоволството и дека оние од крајот на дваесет и првиот ќе бидат подобри во тоа. Покрај тоа, некои други когнитивни способности, како што се едноставното време на реакција, острината на бојата, работната меморија, сложеноста на употребата на вокабуларот и тридимензионалното визуопросторно расудување покажаа знаци на световно опаѓање.[15]

Во труд од 2018 година, когнитивните научници R.ејмс Р. Флин и Мајкл Шајер тврдат дека забележаните придобивки во коефициентот на интелигенција во текот на дваесеттиот век - попознат како ефект на Флин - имале или стагнација или обратна насока, што може да се види од комбинацијата на интелигенција и пијаже тестови. Во нордиските народи, забележан е јасен пад на општата интелигенција почнувајќи од 90-тите години на минатиот век, во просек од 6,85 бода на интелигенција доколку се проектираат во текот на 30 години. Во Австралија и Франција, податоците останаа двосмислени; беа потребни повеќе истражувања. Во Обединетото Кралство, малите деца претрпеа пад на способноста да согледаат тежина и тежина, со големи загуби кај најдобрите стрелци. Во земјите што зборуваат германски, младите забележаа пад на просторната способност за расудување, но и зголемување на вештините за вербално расудување. Во Холандија, децата од предучилишна возраст и можеби ученици стагнираа (но постарите се здобија) во когнитивните вештини. Што значи ова е дека луѓето постепено се оддалечуваа од апстракцијата кон конкретната мисла. Од друга страна, САД го продолжија својот историски марш кон повисок коефициент на интелигенција, стапка од 0,38 на деценија, барем до 2014 година. Јужна Кореја забележа раст на IQ-овите со двојно поголема просечна стапка на САД. Секуларниот пад на когнитивните способности забележан во многу развиени земји може да биде предизвикан од намалените маргинални приноси заради индустријализацијата и интелектуално стимулирачките средини за деца од предучилишна возраст, културните смени што доведоа до честа употреба на електронски уреди, падот на когнитивно бараните задачи на работното место пазар за разлика од дваесеттиот век, а можеби и дисгенска плодност.[33]

Демографија[уреди | уреди извор]

Африка[уреди | уреди извор]

Статистичките проекции од Обединетите нации во 2019 година сугерираат дека, до 2020 година, луѓето во Нигер ќе имаат просечна возраст од 15,2 години, Мали 16,3, Чад 16,6, Сомалија, Уганда и Ангола сите 16,7, Демократска Република Конго 17,0, Бурунди 17,3, Мозамбик и Замбија и 17,6. (Ова значи дека повеќе од половина од нивните популации се родени во првите две децении на дваесет и првиот век. ) Ова се најмладите земји во светот според просечната возраст. Додека популацијата во подем може да предизвика значителен економски раст, доколку не беа исполнети здравствени услуги, образование и економски потреби, ќе имаше хронична невработеност кај младите, мала продуктивност и социјални немири. Инвестирањето во човечки капитал е клучно во формирањето на продуктивно општество.[109]

Азија[уреди | уреди извор]

Стапката на плодност во Кина падна од 5,91 дете по жена во 1967 година на 1,6 во 2012 година. Политиката за едно дете е фактор зад овој развој. Според кинеската централна влада, политиката за едно дете спречи приближно 400 милиони раѓања. Експертите, сепак, продолжуваат да дебатираат за оваа бројка. Некои тврдат дека таквиот пад на плодноста е типичен за земја што брзо се индустријализира, додека други веруваат дека тоа всушност го забрзува процесот на стареење. Според демографот henен Бинвен од Кинеската академија за социјални науки, работната сила на Кина би достигнала врв во 2015 година. Скоро 7% од населението во Кина било 65 години или постаро во 2000 година, репер по кој Обединетите нации сметаат дека популацијата старее. Кина всушност старее доста брзо. Бројките на ООН покажуваат дека односот на Кина на луѓе на возраст од 60 години и повеќе се зголемил за 3,8% помеѓу 2000 и 2010 година, што е повисок од глобалниот просек од 3% помеѓу 1950 и 2010 година. Затоа, Кина е една од земјите во развој со стареење на популацијата. Брзо растечката и управувана од извоз економија на нацијата ќе забави, бидејќи предноста на обилната и евтина работна сила згаснува. Очекуваниот животен век во Кина се искачи од 43 во 1960 година на 73 во 2010 година, благодарение на подобрениот животен стандард, подобрата исхрана и пристапот до здравствена заштита и образование.[110]

Како резултат на културните идеали, владината политика и модерната медицина, во Кина и Индија имаше сериозни нерамнотежи на половите. Според Обединетите нации, во 2018 година имало 112 кинески мажи на возраст од 15 до 29 години за секои сто жени во таа возрасна група. Тој број во Индија бил 111. Кина имаше вкупно 34 милиони машки вишок и Индија 37 милиони, повеќе од целото население на Малезија. Заедно, Кина и Индија имаа заедно 50 милиони вишок мажи на возраст под 20 години. Таквото несовпаѓање ги разгорува епидемиите на осаменост, трговијата со луѓе (од други места во Азија, како што се Камбоџа и Виетнам) и проституцијата, меѓу другите општествени проблеми.[111]

Како и Европската унија (и за разлика од Соединетите држави), Јапонија има намалување на популацијата. Заедно со исклучително долг животен век (85 години за жени и 78 за мажи, заклучно со 2005 година) и една од најниските стапки на плодност во светот, тоа значи дека до 2050 година, 30% од Јапонците ќе бидат постари од 60 години. Додека владата воведува различни стимулации за луѓето да имаат повеќе деца, не може да се очекува враќање на инвестицијата до 2030-тите, кога децата родени во раните 2000-ти влегуваат во работната сила. (Имиграцијата е политички непопуларна во оваа земја. ) [112] Според официјалните податоци, бројот на лица под 15-годишна возраст во Јапонија е 13,6% од населението во 2007 година и се предвидуваше да падне на 12,3% во 2015 година, или околу половина од старите лица. 2007 година беше дваесет и шеста последователна година во која се намали бројот на луѓе на возраст под 15 години во Јапонија.[113] Стапката на наталитет во Јапонија падна од приближно ниво на замена, 2,1, во раните 1970-ти на 1,26 во 2005 година.[114] Владините претставници проценија дека населението во Јапонија ќе се намали за 30% до 2050-тите, од 127 милиони на под 90 милиони.

Стапката на наталитет во Сингапур падна под нивото на замена од 2,1 од 1980-тите, пред да се стабилизира во текот на 2000-тите и 2010-тите.[115] (Тој достигна 1,14 во 2018 година, што го прави најнизок од 2010 година и еден од најниските во светот.[116] ) Владините стимулации, како што е бонусот за бебиња, се покажаа недоволни за зголемување на наталитетот. Искуството на Сингапур ги отсликува оние на Јапонија и Јужна Кореја. Во Тајван, просечната пријавена идеална големина на семејството кај жените на возраст од 18 до 24 години падна од 2,1 во 1991 година на 1,8 во 2003 година. Во Хонгконг, тоа кај жените на возраст од 18 до 27 години падна од 1,8 во 1991 година на 1,5 во 2011 година.[117]

Европа[уреди | уреди извор]

Од околу 1750 до 1950 година, Западна Европа преминуваше од високи стапки на раѓање и смртност во ниски стапки на раѓање и смртност. Кон крајот на 60-тите или 70-тите години на минатиот век, просечна жена имала помалку од две деца и, иако демографите на почетокот очекувале „корекција“, таквиот скок никогаш не дошол. И покрај ударот во вкупните стапки на плодност (ТФР) на некои европски земји во доцниот дваесетти век (1980-тите и 1990-тите), особено Франција и Скандинавија, тие никогаш не се вратија на нивото на замена; испакнатината во најголем дел се должеше на постарите жени кои ги остварија своите соништа за мајчинство. Отпрвин, падот на плодноста се должи на урбанизацијата и намалената стапка на смртност кај новороденчињата, што ги намали придобивките и ги зголеми трошоците за одгледување деца. Со други зборови, стана економски поразумно да се инвестира повеќе во помалку деца, како што тврди економистот Гери Бекер. (Ова е прва демографска транзиција. ) Паѓањето на плодноста тогаш дојде од промена на ставот. До 60-тите години на минатиот век, луѓето започнаа да се движат од традиционалните и комуналните вредности кон поизразени и индивидуалистички погледи заради пристапот до и аспирацијата кон високото образование и ширењето на вредностите на животниот стил што некогаш ги практикуваше само мало малцинство на културни елити. (Ова е втора демографска транзиција . ) Иако значајните културни промени во 60-тите години на минатиот век беа израмнети до 90-тите години на минатиот век, социјалното и културното опкружување на крајот на дваесеттиот век беше сосема поинакво од тоа во 1950-тите. Ваквите промени во вредностите имаа голем ефект врз плодноста што се зацементираше во следните демографски групи. Земјите-членки на Европската заедница забележаа постојан пораст на не само разводите и вонбрачните раѓања помеѓу 1960 и 1985 година, туку и на пад на стапката на плодност. Во 1981 година, истражување спроведено во земјите низ индустријализираниот свет покажа дека иако повеќе од половина од луѓето на возраст од 65 години и повеќе сметаат дека на жените им се потребни деца, само 35% од оние на возраст од 15 до 24 години (помлади Бејби Бумери и постари Генерација X) се согласи.[118]

До раните 2000-ти, просечната пријавена идеална големина на семејството кај германските јазични земји опадна на 1,7, далеку под нивото на замена. Ниското ниво на интерес за репродукција е поизразено кај економските предности, за разлика од претходните времиња, кога богатството беше во корелација со плодноста.[117] Во исто време, Франција и Скандинавија задржаа високи стапки на плодност во споредба со другите развиени земји, особено Јужна Европа и Источна Азија. На прв поглед, се чини дека ова може да се должи на нивните социјално прогресивни вредности и политики, т.е. олеснување на жените да ги извршуваат своите кариери и репродуктивни соништа. Сепак, поблиската контрола го сугерира аргументот дека „феминизмот е новиот про-натализам“ е неиздржан, имајќи предвид дека постојат социјално прогресивни земји со ниски стапки на плодност, како што се Австрија и Канада од една страна, и поконзервативни и традиционалистички земји со високи стапки на плодност како што се Ирска и САД од друга страна.[118]

На почетокот на дваесет и првиот век, Европа има стареење на население со невидена брзина. Се проценува дека до 2050 година, 40% од Европејците ќе бидат постари од 60 години. Овој проблем е особено акутен на исток, додека на запад е олеснет со меѓународната имиграција. Покрај тоа, сè поголем број на деца родени во Европа биле од неевропски родители. Бидејќи децата на имигранти во Европа имаат тенденција да бидат исто толку религиозни колку што се, ова може да го забави падот на религијата (или растот на секуларизмот) на континентот како што напредува дваесет и првиот век.[119] Во Велика Британија, бројот на жители родени во странство изнесува 6% од населението во 1991 година. Имиграцијата последователно се зголеми и не падна од тогаш (заклучно со 2018 година). Истражувањата на демографите и политиколозите Ерик Кауфман, Роџер Итвел и Метју Гудвин сугерираат дека таквата брза етно-демографска промена е една од клучните причини за реакцијата на јавноста во форма на националистички популистички бунтови против политичкиот естаблишмент низ богатите либерални демократии, пример за тоа е референдумот за Брегзит во 2016 година.[120]

Италија е земја каде што проблемот со стареењето на населението е особено акутен. Стапката на плодност се намали од околу четири во 60-тите години на минато на 1,2 во 2010-тите. Ова не е затоа што младите Италијанци не сакаат да репродуцираат. Напротив, да се има многу деца е италијански идеал. Но, нејзината економија беснее од Големата рецесија од 2007–8 година, со стапка на невработеност кај младите на неверојатни 35% во 2019 година. Многу Италијанци се преселиле во странство - 150.000 се преселиле во 2018 година - и многумина се млади луѓе кои бараат образовни и економски можности. Со падот на бројот на раѓања секоја година, се очекува италијанското население да се намали во следните пет години. Покрај тоа, Бејби Бумерс се повлекуваат во голем број, а нивниот број ги затемнува оние на младите кои се грижат за нив. Само Јапонија има старосна структура повеќе наклонета кон постарите лица. Едно решение за овој проблем е стимулирање на репродукцијата, како што стори Франција, со инвестирање во подолги родителски отсуства, дневна грижа и даночни ослободувања за родителите. Од 2019 година, Франција има приближно исто население како и Италија, но 65% повеќе раѓања. Друго решение е имиграцијата, која го ублажува падот, но тоа не се случува без политички реакции.[121]

Грција исто така страда од сериозен демографски проблем бидејќи многу млади ја напуштаат земјата во потрага по подобри можности на друго место. Овој одлив на мозоци и рапидно стареењето на населението може да предизвика катастрофа за земјата.[122]

Русија има пад на наталитет и опаѓање на населението и покрај подобрувањето на економијата по распадот на Советскиот Сојуз. Според Обединетите нации, населението на Русија може да падне дури за една третина до 2050 година. Статистичарите на руската влада проценија во 2005 година дека момче родено во нивната земја таа година има мали шанси да го види својот 60-ти роденден поради разни проблеми поврзани со животниот стил (како алкохолизам). Јазот во очекуваниот животен век помеѓу Западот и Русија започна да станува забележлив во 60-тите години на минатиот век.[123] Населението во Русија падна за 6% помеѓу средината на 90-тите и почетокот на 2010-тите.[124]

Во Обединетото Кралство, иако завршената стапка на плодност малку се промени, просечната возраст при првото раѓање се зголемуваше во раните 2000-ти. Според Кралскиот колеџ за акушерки, ова била главната причина зошто процентот на раѓања што бараат индукции на трудот или царски рез се зголеми од 31% на 50%.[125]

Помеѓу 1990 и 2019 година, Исланд забележа пораст на населението за 40,7%, Норвешка за 25,9%, Шведска за 20,0%, Данска 13,1%, Гренланд 0,8%, Финска 10,9%, Фарски Острови 7,5% и Оландските Острови 22,9%.[126]

Северна Америка[уреди | уреди извор]

Во Соединетите држави, на налог на претседателот Линдон Б. Johnонсон, Конгресот го донесе Законот за имиграција и националност од 1965 година (познат и како Закон за Харт-Селер), со кој се укинаа националните квоти за имигрантите и се замени со систем што прифаќа фиксен број на лица годишно заснован на квалитети како што се вештини и потреба за прибежиште.[127] Во текот на деветнаесеттиот и почетокот на дваесеттиот век, повеќето имигранти во Соединетите Држави дошле од Европа, но кон крајот на 90-тите и раните 2000-ти, Азија и Латинска Америка станаа главните извори на имигранти во нацијата.[128]

Во извештајот на демографот Вилијам Фреј од институтот Брукингс се наведува дека во Соединетите држави, Милениумците се мост помеѓу главно кавкаските пред-милениумци (генерација X и нивните претходници) и поразновидните пост-милениумци (генерација З и нивните наследници) .[129] Анализата на Фреј на податоците за пописот на САД сугерира дека заклучно со 2019 година, 50,9% од генерацијата Z е бела, 13,8% е црна, 25,0% шпанска и 5,3% Азијка. (Видете ја сликата подолу.) [130] 29% од генерацијата Z се деца на имигранти или имигранти, во споредба со 23% од Millennials кога биле на иста возраст. Заклучно со 2019 година, 13,7% од населението во САД е родено во странство, во споредба со 9,7% во 1997 година, кога плачеле првите членови на генерацијата Z.[128]

Според Бирото за попис, бројот на луѓе со мешано наследство значително се зголеми помеѓу 2000 и 2010 година. Поконкретно, бројот на Американци кои се идентификуваат како мешано бело и црно порасна за 134% и оние на бела и азиска екстракција за 87%.[3] Истражувањето на Фреј исто така сугерира дека на национално ниво, Хиспанците и Азијците се најбрзо растечки расни малцински групи во Соединетите Држави, додека бројот на Кавказците на возраст под 18 години се намалува од 2000 година. Оваа демографска промена може да има социјални, културни и политички импликации за децениите што претстојат.[131]

Членовите на генерацијата Z имаат малку помала веројатност да се родени во странство отколку Millennials;[132] фактот дека повеќе американски латиноамериканци се родени во САД отколку во странство игра улога во правењето на првиот бран на генерацијата Z да изгледа подобро образовано од нивните претходници. Сепак, истражувачите предупредуваат дека овој тренд може да се промени со промена на имиграционите обрасци и помладите членови на генерацијата Z да изберат алтернативни образовни патеки.[133] Како демографска група, генерацијата Z е помала од Бејби Бумерс и нивните деца, Милениумците.[134] Според Бирото за попис на САД, генерацијата Z сочинува околу една четвртина од населението во САД, заклучно со 2015 година.[135] Привремените податоци од Центарот за контрола и превенција на болести откриваат дека стапките на плодност во САД паднале под нивото на замена од 2,1 од 1971 година. (Тоа беше 1,765 во 2017 година. ) [136] Имаше „ехо бум“ во 2000-тите, што секако го зголеми апсолутниот број на идни млади возрасни лица, но не ги промени значително релативните големини на оваа група во споредба со нивните родители.[137]

Стапката на плодност на Мексико, некогаш меѓу највисоките во светот, беше приближно на ниво на замена во 2010 година, помалку од скоро седум во 1960 година. Ова се должи на владините политики за контрацепција кои датираат од 70-тите години на минатиот век, со кои се користеше многу стерилизација во земја со строги ограничувања за абортус, освен во главниот град. До 2000-тите, околу 40% од оженетите мексиканки биле стерилизирани. Зголеменото учество на жените во работната сила и подобрените образовни можности, исто така, играа улога во овој развој. Иако бројот на нови Мексиканци секоја година во 2000-тите беше ист со оној од 1970-тите, стапката на раст значително се забави. Просечната возраст на Мексиканците беше 28 години во 2010 година, за разлика од 17 години во 1980 година. За споредба, на Европа и беа потребни еден век отколку 30 години да ја изврши истата демографска транзиција. Мексиканците кои живеат во Соединетите држави имаа повисока стапка на плодност од нивните колеги во старата земја, сепак, и тоа значи дека бројот на луѓе со мексиканско наследство ќе продолжи да расте северно од границата. Всушност, во раните 2000-ти, имаше значителна мексиканска миграција, легална и друга, во САД, каде што животниот стандард и платите се повисоки.[138]

Океанија[уреди | уреди извор]

Вкупната стапка на плодност во Австралија падна од над три во повоената ера, на околу ниво на замена (2,1) во 1970-тите на под тоа на крајот на 2010-тите. (Тоа беше 1,74 во 2017 година. ) Сепак, имиграцијата ги неутрализира ефектите од намалениот наталитет. Во 2010-тите, меѓу жителите на Австралија, 5% се родени во Велика Британија, 2,5% од Кина, 2,2% од Индија и 1,1% од Филипини. 84% од новите пристигнувања во фискалната 2016 година биле под 40-годишна возраст, во споредба со 54% од оние што веќе се во земјата. Како и другите земји пријателски со имигрантите, како што се Канада, Велика Британија и САД, се очекува растот на населението во Австралија да се зголеми до околу 2025 година. Сепак, односот на луѓето на работоспособна возраст и пензионерите ( сооднос на зависност) премина од осум во 1970-тите на околу четири во 2010-тите. Може да се намали на двајца во 2060-тите, во зависност од нивото на имиграција.[139] „Колку е постаро населението, толку повеќе луѓе имаат социјална помош, ни треба повеќе здравствена заштита и има помала база за плаќање даноци“, изјави Јан Харпер од Бизнис школата во Мелбурн за ABC News (Австралија).[140] Додека владата ги намали плановите за зголемување на старосната граница за пензионирање, за намалување на пензиите и за зголемување на даноците заради противењето на јавноста, демографските притисоци продолжуваат да се зголемуваат бидејќи бледеат ефектите од миграцијата. Австралијците кои стануваат полнолетни на почетокот на дваесет и првиот век не сакаат да имаат деца во споредба со нивните претходници поради економски причини: поголем студентски долг, скапо домување и негативен раст на приходот.

Образование[уреди | уреди извор]

Глобални трендови[уреди | уреди извор]

Уписите во основните училишта во земјите во развој се зголемуваат постојано од средината на дваесеттиот век. До 90-тите и 2000-тите години, стапката на запишување во основните училишта во овие земји се приближуваше до 100%, седејќи веднаш под оние на развиениот свет.[141] Според Организацијата за економска соработка и развој ( ОЕЦД ), земјите потрошиле просечно 10 759 УСД за едукација на своите деца од основно училиште до универзитет во 2014 година.[142]

Над 600.000 студенти на возраст меѓу осум и девет години од 49 земји и територии учествуваа во Трендовите во меѓународната студија за математика и наука ( TIMSS ) во 2015 година. Студентите со највисоки оценки по математика се поздравени од Сингапур, Хонгконг, Јужна Кореја, Тајван и Јапонија. Особено, јазот меѓу најниско оценуваната источноазиска земја (Јапонија, со 593) беше за 23 бода поголем од следната нација (Северна Ирска, со 570), што беше непроменето од 2011 година. Во науката, најдобри стрелци беа од Сингапур, Јужна Кореја, Јапонија, Русија и Хонгконг.[43]

Програмата за меѓународно оценување на студентите (PISA) спонзорирана од ОЕЦД се спроведува на секои три години на петнаесетгодишни ученици ширум светот за читање со разбирање, математика и наука. Студенти од 71 нација и територии полагаа ПИСА тестови во 2015 година. Студентите со највисока просечна оценка по математика дојдоа од Сингапур, Хонгконг, Макао, Тајван и Јапонија; во науката од Сингапур, Јапонија, Естонија, Тајван и Финска; и во читање од Сингапур, Хонгконг, Канада, Финска и Ирска.[45]

Во 2019 година, ОЕЦД ги испита образовните стандарди и достигнувањата на нејзините 36 земји-членки и откри дека додека трошоците за образование се зголемија во просек за 15% во текот на претходната деценија, академските перформанси на 15-годишните студенти во читање, математика и науката за ПИСА во голема мерка стагнира. Студенти од Кина и Сингапур, двајцата надвор од ОЕЦД, продолжија да ги надминуваат своите глобални врсници. Меѓу сите земји што ги испратија своите студенти да ја земат PISA, само Албанија, Колумбија, Макао, Молдавија, Перу, Португалија и Катар забележаа какви било подобрувања од пристапувањето. Од нив, само Португалија е земја на ОЕЦД. Во меѓувреме, Австралија, Финска, Исланд, Холандија, Нов Зеланд, Словачка и Јужна Кореја забележаа пад на вкупните перформанси откако се приклучија. Финансирањето, иако важно, не е нужно најважно, како што покажува случајот со Естонија. Естонија потроши 30% под просекот на ОЕЦД, но сепак има постигнато врвни оценки.[34]

Социоекономската позадина е клучен фактор за академски успех во ОЕЦД, при што студентите кои доаѓаат од семејства во првите 10% од распределбата на приходот се три години пред во вештините за читање во споредба со оние од долните 10%. Сепак, врската помеѓу позадината и перформансите беше најслаба во Австралија, Канада, Данска, Естонија, Финска, Јапонија, Норвешка, Јужна Кореја и Велика Британија, што значи овие земји имаат најправедни системи за образование.[34] Предложениот метод за проценка на еднаквоста на образовните можности во даденото општество е да се измери наследноста на академската способност бидејќи емпириските докази ја поддржуваат хипотезата дека наследноста на резултатите од тестовите е поголема во земја со национален наставен план во споредба со онаа со децентрализирана систем; имањето национална наставна програма насочена кон еднаквост ги намалува влијанијата врз животната средина.[143]

Различни нации и територии пристапуваат на прашањето како поинаку да ги негуваат надарените студенти. Во текот на 2000-тите и 2010-тите, додека Блискиот Исток и источна Азија (особено Кина, Хонгконг и Јужна Кореја) и Сингапур активно ги бараа и ги насочуваа кон врвни програми, Европа и Соединетите држави ја имаа предвид целта за вклучување и избра да се фокусира на помагање на студентите кои се борат. Во 2010 година, на пример, Кина претстави децениски Национален план за развој на таленти за да ги идентификува способните студенти и да ги насочи на СТЕМ полиња и кариери со голема побарувачка; истата година, Англија ја расклопи својата Национална академија за надарени и талентирани млади и ги пренасочи средствата за да им помогне на студентите со низок резултат да бидат примени на елитните универзитети. Развојниот когнитивен психолог Дејвид Гери забележа дека западните воспитувачи остануваат „отпорни“ на можноста дури и на најталентираните ученици да имаат потреба од охрабрување и поддршка и имаат тенденција да се концентрираат на ниски перформанси. Покрај тоа, иако најчесто се верува дека покрај одреден репер за коефициент на интелигенција (обично 120), практиката станува многу поважна од когнитивните способности за совладување на нови знаења, неодамна објавени истражувачки трудови засновани на надолжни студии, како што е Студија за математички предвремена младина (SMPY) и Програмата за идентификување на таленти на Универзитетот Дјук, сугерираат поинаку.[42]

Пандемијата КОВИД-19 го наруши образованието на околу една и пол милијарда ученици бидејќи училиштата во 165 земји ги затворија вратите и 60 милиони наставници беа испратени дома, според УНЕСКО. Голем број земји се справија со проблемот со проширување на пристапот до Интернет во оддалечените области или емитување повеќе образовни материјали на националната телевизија.[144]

Од раните 2000-ти, бројот на студенти од новите економии кои одат во странство за високо образование значително се зголеми. За време на 2010-тите, додека бројот на избирачи за студирање во Обединетото Кралство и Соединетите Држави во голема мера се изедначи, сè повеќе се определија за Австралија и Канада. Ова беше златно доба на раст за многу западни универзитети кои примаат меѓународни студенти.[145] Кон крајот на 2010-тите, околу пет милиони студенти секоја година го надминаа светот за високо образование, а развиениот свет е најпопуларно одредиште, а Кина најголемиот извор на меѓународни студенти. Статистичките податоци на кинеската влада покажуваат дека 660 000 студенти студирале во странство во 2018 година, повеќе од трипати повеќе од една деценија претходно. Во 2019 година, САД беа најпопуларно одредиште за кинеските универзитетски студенти, со 30% од меѓународното студентско тело доаѓаше од континентална Кина, следени од Австралија, Канада, Велика Британија и Јапонија.[146] Но, бидејќи се влошија односите меѓу Западот и Кина и поради пандемијата КОВИД-19, западните универзитети забележаа пад на нивните приходи од странски студенти и ќе мора да се конфигурираат за да преживеат. Владината помош можеби нема да биде достапна заради затегнатите врски меѓу универзитетите и многу политичари, кои се скептични во однос на вредноста на високото образование, бидејќи иако приемите бележат бум, растот на продуктивноста се забавува.[147] Покрај тоа, политичките битки на Западот сè повеќе се водат помеѓу оние кои имаат универзитетски дипломи и оние кои немаат. Во секој случај, универзитетите кои се многу зависни од приходите за странските студенти се соочуваат со можност за банкрот. КОВИД-19 го заврши златното доба на универзитетите.

Во Азија[уреди | уреди извор]

Во Јужна Кореја, наставата е престижна и наградувана, а образовниот систем е високо централизиран и фокусиран на испробување. Слично на тоа, во Сингапур, да се стане учител во никој случај не е лесна задача и образовниот систем на нацијата е исто така централно управуван.[142]

Во Европа[уреди | уреди извор]

Во Финска, во текот на 2010-тите, беше исклучително тешко да се стане наставник во училиште, бидејќи стапките на прием во програмата за обука на наставници беа дури и пониски отколку за програмите по право или медицина.[142] Според трендовите во меѓународната студија за математика и наука (TIMSS) од 2015 година, француските студенти постигнаа последен резултат во математиката и последен во науката, кога ќе се споредат со другите земји-членки на Европската унија. Француските ученици од четврто одделение (ученици на возраст од осум до девет) постигнале просечно 488 бода во математиката и 487 во науката, во споредба со просекот на ЕУ 527, односно 525. На меѓународно ниво, Франција се најде на 35. место од 49 земји учеснички и територии.[43] Француската просечност во математиката на ниво на одделенска настава, и покрај тоа, ситуацијата во високото образование и истражувањето беше откритие, што може да се види од бројот на медали од областа што ги произведе нацијата, што е повеќе од која било друга земја, освен САД .[148][149]

На почетокот на 2020 година се отвори Универзитетот Париз-Секли. Спои околу 20 терцијарни и истражувачки институции (вклучително и елитни гранде еколи и специјализирани истражувачки институти), вработува 9000 членови на факултет за настава и истражување и опслужува 48 000 студенти. Тој е посветен на науката и е наменет да биде она што претседателот Емануел Макрон го нарече „МИТ à la française “. Иако Французите претходно беа рамнодушни кон меѓународните рангирања на универзитетите, Париз-Секли е, од 2020 година, еден од најдобрите во светот, особено во математиката.[149]

Во Франција, додека долготрајната воена служба за мажи беше укината во 1996 година од страна на претседателот quesак Ширак, кој сакаше да изгради професионална волонтерска војска,[150] сите граѓани од 17 до 25 години сепак мора да учествуваат во Одбраната и Денот на државјанството (ЈАПД), кога тие се воведени во вооружените сили на Франција, и полагаат јазични тестови. Во 2019 година, претседателот Макрон воведе нешто слично на задолжителната воена служба, но за тинејџери, како што беше ветено за време на неговата претседателска кампања. Познат како Service National Universel или SNU, тоа е задолжителна граѓанска услуга. Додека студентите нема да мора да ја бричат главата или да ракуваат со воена опрема, тие ќе мора да спијат во шатори, да станат рано (во 6:30 часот наутро), да учествуваат во разни физички активности, да ја подигнат тробојката и да ја пеат химната . Тие ќе мора да носат униформа, иако повеќе наликува на облеката на чуварите отколку на воениот персонал. Оваа програма трае вкупно четири недели. Во првите две, младите учат како да обезбедат прва помош, како да се движат со мапа, како да препознаваат лажни вести, итни реакции за различни сценарија и самоодбрана. Покрај тоа, тие добиваат здравствени проверки и се испробуваат за нивното владеење на францускиот јазик и учествуваат во дебати за различни социјални теми, вклучувајќи екологија, државен секуларизам и родова еднаквост. Во втората две недели, тие волонтираат во добротворна организација за локалната самоуправа. Целта на оваа програма е да се промовира националната кохезија и патриотизам, во време на длабока поделба на верска и политичка основа, да се извлечат луѓето од нивните соседства и региони и да се мешаат луѓе од различни социоекономски класи, нешто што порано го правеше задолжителната воена служба . Поддржувачите сметаа дека тинејџерите ретко го креваат националното знаме, поминуваат премногу време на своите телефони и се чувствуваат носталгично за ерата на задолжителна воена служба, која се смета за обред на минување кај младите мажи и алатка за градење на карактерот. Критичарите тврдат дека оваа програма е несоодветна и дека чини премногу. СНУ се предвидува да влијае на околу 800.000 француски граѓани секоја година кога ќе стане задолжително за сите на возраст од 16 до 21 година до 2026 година, со цена од околу 1,6 милијарди евра.[151] Друга голема загриженост е дека тоа ќе ја оптовари француската војска, веќе тенка од контра-терористичките кампањи дома и во странство. Анкета на IFOP од 2015 година откри дека 80% од Французите поддржуваат некаков вид на задолжителна служба, војска или цивил. Во исто време, популарно беше и враќањето на регрут; приврзаниците вклучија 90% од партијата УМП, 89% од Националниот фронт (сега Национален митинг ), 71% од Социјалистичката партија и 67% од луѓето на возраст од 18 до 24 години. Оваа анкета беше спроведена по терористичките напади на „Шарли ебдо“ .[152]

Во раните 2010-ти, британските ученици се најдоа зад девојчињата во читањето со разбирање. Во 2011 година, само 80% од момчињата го достигнаа очекуваното ниво на читање на 11-годишна возраст во споредба со 88% од девојчињата; јазот се зголеми на 12 бода на 14-годишна возраст. Претходните истражувања сугерираат дека ова се должи на општата тенденција на момчињата да не добиваат големо охрабрување при доброволно читање.[153] Наставниците забележале дека средношколците се борат да продолжат со читањето. 25% рекле дека интересот опаднал во првите неколку страници, 22% во првите 50 страници, уште 25% во првите сто. Речиси една третина извести дека момчињата изгубиле интерес на корицата ако книгата имала повеќе од 200 страници. Литературните класици на англиски јазик, кои се најнепопуларни меѓу момчињата, ги вклучувале романите на Janeејн Остин, драмите на Вилијам Шекспир (особено „ Мекбет“, „Бура “ и „Сон на летната ноќ“ ) и „На глувците и мажите “ на Steон Стајнбек .[154]

69% од наставниците во основните училишта во Велика Британија и 60% од наставниците во средните училишта објавија дека во 2018 година виделе растечка честота на супстандардни нивоа на вокабулар кај нивните ученици од сите возрасти, што доведува до не само ниска самодоверба и разни други проблеми во однесувањето и социјалата, туку и до поголема тешкотија на курсеви како што се англиски јазик и историја и на важни испити како што е Генералниот сертификат за средно образование (GCSE), збир на испити за напуштање на училиштето потребни за 16-годишници. 49% од учениците во Година 1 и 43% од децата во Година 7 (возраст од 11 до 12 години) немале вокабулар за да се истакнат во училиште. Многумина веруваа дека падот на читањето за задоволство кај учениците, особено кај постарите тинејџери, е причина за овој тренд. Психологот Кејт Нејшн предупреди: „Без оглед на причините, ниското ниво на вокабулар поставува ограничувања на писменоста, разбирањето, учењето на наставната програма и може да создаде опаѓачка спирала на слаб јазик што почнува да влијае на сите аспекти на животот“.[38][39]

Во 2017 година, скоро половина од Британците добиле високо образование на возраст од 30 години. Ова е и покрај фактот дека студентските такси во вредност од 9,000 фунти беа воведени во 2012 година. Универзитетите во Велика Британија за првпат воведоа хонорари есента 1998 година за да се решат финансиските проблеми и фактот дека универзитетите на друго место наплаќаа школарина. Премиерот Тони Блер ја воведе целта половина од младите Британци да добијат универзитетска диплома во 1999 година, иако го пропушти крајниот рок во 2010 година.[155] Блер не ја зеде предвид историската реалност дека прекумерната понуда на млади луѓе со високо ниво на образование претпоставува периоди на политичка нестабилност и немири во различни општества, од раната модерна Западна Европа и доцната Токугава Јапонија до Советскиот Сојуз, современ Иран и Соединети Држави. Квантитативниот историчар Питер Турчин ја нарече оваа елитна хиперпродукција .[156][157] Турчин проценил дека 30% од дипломираните британски универзитети биле преквалификувани со оглед на барањата на нивните работни места додека Институтот за фискални студии (IFS) сметал дека на секој петти дипломиран би му било подобро ако не отиде на универзитет.[147] IFS, исто така, предупреди дека 13 британски универзитети ризикуваат банкрот бидејќи приемот на прием опаѓа поради пандемијата COVID-19. Нормално, приемите се зголемуваат за време на економска рецесија, бидејќи луѓето сакаат да ја подобрат својата конкурентност во работната сила, но тоа не се случи со онаа предизвикана од пандемијата поради барањата за социјално дистанцирање и достапноста на часовите преку Интернет. Премиерот Борис Johnонсон даде можност за подобра стручна обука. „Треба да признаеме дека значително и растечко малцинство на млади го напуштаат универзитетот и работат на работа на недипломски студии“, рече тој.[158]

Како и да е, побарувачката за високо образование во Обединетото Кралство останува силна, поттикната од потребата за високо квалификувани работници и од јавниот и од приватниот сектор. Меѓутоа, постоеше проширување на јазот во половите. Почнувајќи од 2017 година, жените имале поголеми шанси да присуствуваат или посетувале универзитет отколку мажите, 55% до 43%, што е јаз од 12%.[155]

Во Северна Америка[уреди | уреди извор]

Резултатите од тестот за ПИСА 2018 покажаа дека при разбирање за читање, канадски средношколци рангирани над просекот на ОЕЦД, но под Кина и Сингапур. Студентите од Алберта постигнаа просек над националниот просек, од Британска Колумбија, Онтарио, Квебек, fуфаундленд и Лабрадор и Нова Шкотска со просек и Саскачеван, Манитоба, Newу Бранзвик и Островот Принц Едвард под просекот. На национално ниво, 14% од канадските студенти постигнаа резултати под Ниво 2 (407 бода или повисоко), но со значителен јаз во половите. Додека 90% од девојчињата беа на Ниво 2 или повисоко, само 82% од момчињата го сторија истото, и покрај иницијативите насочени кон охрабрување на момчињата да читаат повеќе. Генерално, просекот на читање во Канада PISA опадна од 2000 година, иако со значителен удар во 2015 година. Во математиката, Канада беше зад Кина, Сингапур, Јапонија, Јужна Кореја, Естонија и Финска таа година, кога 600.000 студенти од 79 земји полагаа ПИСА тестови. Нема забележано подобрување во математичките вештини на канадските студенти од 2012 година, како што е оценето од ПИСА, со секој шести студент да постигнува резултат под одредницата.[44]

За време на 2010-тите, истражувачки новинари и власти откриле бројни случаи на академска нечесност во Австралија, Канада, Велика Британија и САД, почнувајќи од измама со договор (купување есеј, ангажирање некого да заврши задача или да полага испит) до поткупување службеници за прием. Во некои случаи, рекламите за измами со договори беа пронајдени веднаш до универзитетските кампуси. Вистинската распространетост на плагијаторството останува непозната и раните истражувања можеби го потценија вистинскиот степен на вакво однесување.[159]

Додека курсевите за домашна економија, исто така познати како семејни и потрошувачки науки (FCS), беа вообичаени во Соединетите држави во текот на дваесеттиот век, тие беа во опаѓање на почетокот на дваесет и првиот од различни причини, почнувајќи од недостиг на квалификувани наставници за намалување на финансирањето. Ова е и покрај обидите да се ревидираат за живот во современата ера. Курсевите на FCS во минатото ги учеа основите на готвењето и домашните работи, но сега, исто така, предаваат исхрана, градинарство во заедницата, компостирање, лични финансии, меѓу другите теми; тие имаат за цел да ги пополнат празнините на знаење што родителите ги учеле во старите денови на своите деца, но во многу случаи повеќе не можат да сторат затоа што двајцата родители работат. Во 2012 година имало само 3,5 милиони ученици запишани на курсеви за FCS во средните училишта, што е пад од 38% во однос на претходната деценија.[160] Во 2013 година, помалку од една третина од американските јавни училишта имаа пристап до широкопојасен Интернет сервис, според непрофитниот EducationSuperHighway . Меѓутоа, до 2019 година, тој број достигна 99%, што ја зголеми честотата на дигитално учење.[161]

Според Светскиот економски форум, над еден од пет членови на генерацијата Z се заинтересирани да посетуваат трговско или техничко училиште наместо колеџ или универзитет.[162] Во Соединетите држави денес, средношколците обично се охрабруваат да посетуваат колеџ или универзитет по дипломирањето, додека опциите за техничко училиште и стручна обука често се занемаруваат.[163] Според семамериканското економско истражување на CNBC 2018, само 40% од Американците веруваа дека финансиските трошоци за четиригодишна универзитетска диплома се оправдани, помалку од 44% пет години претходно. Покрај тоа, само 50% веруваа дека четиригодишната програма е најдобриот вид обука, пад од 60%, а бројот на луѓе кои видоа вредност во двегодишна програма скокна од 18% на 26%. Овие наоди се во согласност со другите извештаи.[164]

Членовите на генерацијата Z се нетрпеливи да изберат специјалност кои ги учат на продажни вештини.[165] Според Светскиот економски форум (СЕФ), околу 88% сметаат дека подготовката за работа е точка на колеџ. 39% имаат за цел кариера во медицината или здравството, 20% во природните науки, 18% во биологијата или биотехнологијата и 17% во бизнисот.[162] Анкетата на Галуп во 2018 година, спроведена на над 32.000 студенти на универзитети, случајно избрани од 43 училишта од цела САД, покажа дека нешто повеќе од половина (53%) од нив сметаат дека нивната избрана насока ќе доведе до профитабилно вработување. Студентите на СТЕМ изразија најголема доверба (62%), додека оние во либералните уметности беа најмалку сигурни (40%). Нешто повеќе од една третина сметаа дека ќе ги научат вештините и знаењето потребни за да станат успешни на работното место.[166] Бидејќи работните места (што одговараа на тоа што студираше) беа толку тешко да се најдат за неколку години по Големата рецесија, вредноста за добивање диплома за либерална уметност и студирање на хуманистичките науки на универзитетот беше доведена во прашање, нивната способност да развијат добро заокружена и широкоумна личност и покрај тоа.[167] Додека бројот на студенти од областа на хуманистичките науки значително опадна, оние во науката, технологијата, инженерството и математиката или СТЕМ, нагло се зголемија. Околу една четвртина од американските студенти не успеаја да дипломираат во рок од шест години на крајот на 2010-тите и оние кои се соочија со намалена премија за плата.[147]

Според Националната проценка на напредокот во образованието во 2018 година, 73% од американските ученици од осмо и дванаесетто одделение имале недоволни вештини за пишување.[41] Во 2010-тите имаше бројни извештаи за тоа како американските студенти заостанувале зад нивните меѓународни колеги по предметите СТЕМ, особено оние од (Источна) Азија. Ова е извор на загриженост за некои затоа што академски надарените студенти во СТЕМ можат да имаат несоодветно позитивно влијание врз националната економија. Покрај тоа, додека американските студенти се помалку фокусирани на СТЕМ, студентите од Кина и Индија не само што ги надминуваат, туку и во голем број доаѓаат во САД за високо образование.[46]

Податоците од Институтот за меѓународно образование покажаа дека во споредба со академската 2013–14 година, бројот на странски студенти запишани во американски колеџи и универзитети достигнал врв во 2015–6, со околу 300 000 студенти, пред да падне малку во следните години. Во споредба со академската 2017–18 година, 2018-19 година забележа пад од 1% на бројот на странски студенти. Ова е грижа за институциите кои станаа зависни од меѓународно запишување за приходи, бидејќи тие обично им наплатуваат на странските студенти повеќе од нивните домашни колеги. Од 2019 година, ова беше првиот пад во последната деценија. Сепак, бројот на странски дипломирани студенти кои престојуваат на работа или понатамошна обука е зголемен. Во 2019 година имаше 220.000 лица кои имаа право да останат на привремена работа, што претставува раст од 10% во споредба со есента 2017 година. Главни извори на студенти кои студираат во странство во Соединетите држави беа Кина, Јужна Кореја, Индија и Саудиска Арабија (по тој редослед). Додека бројот на кинески студенти на американско тло опадна значително - поради различни фактори, како што се пријавени тешкотии за добивање американска виза во услови на кино-американска трговска војна, поголема конкуренција од Канада и Австралија и растечки антикинески чувства поради загриженост за кражба на интелектуална сопственост - студентите што доаѓаат од друго место во Азија (иако не од Јужна Кореја и Јапонија), Латинска Америка и Африка се зголемија. Особено, бројот на нигериски студенти се искачи за 6% додека оние од Бразил и Бангладеш пораснаа за 10%. Најпопуларните специјалност се префрлија, со бизнис, академски предмет екстремно популарен меѓу кинеските студенти, со пад од 7% во учебната 2018-19 година. Во меѓувреме, математиката и компјутерската наука скокнаа за 9%, заменувајќи го бизнисот како втор најпопуларен специјалност по инженерството.[168]

Во 2020 година, како резултат на пандемијата КОВИД-19 и извонредни кино-американски односи, бројот на студенти од Кина што добија виза Ф-1 падна 99% во споредба со претходната година.[146] Пошироко, истражувањето спроведено на над 700 институции за високо образование откри дека бројот на странски студенти кои матурираат во САД паднал за 43%. Но, пред пандемијата, администрацијата на Трамп, добро позната по својот цврст став кон имиграцијата, воведе нови упатства за ограничување на бројот на лица кои се квалификувале и датумот на истекување на студентските визи, како и програмата за визи H1-B .[169]

Во Океанија[уреди | уреди извор]

Изгледи за вработување и економски трендови[уреди | уреди извор]

Глобални случувања[уреди | уреди извор]

Во 2018 година, додека бројот на роботи на работа продолжи да се зголемува, глобалната стапка на невработеност падна на 5,2%, најниска во последните 38 години. Тековните трендови сугерираат дека развојот на настаните во вештачката интелигенција и роботиката нема да резултира во масовна невработеност, но всушност може да создаде работни места со висока квалификација. Меѓутоа, за да се искористи оваа ситуација, потребна е култура и образовен систем што ќе промовира доживотно учење. Вештините за брусење што машините сè уште не ги совладале, како што е тимската работа и делотворната комуникација, ќе бидат клучни.[170][171]

Родителите на генерацијата Z можеби имаат слика за тоа дека првото деловно дело на нивното дете е штанд за лимонада или миење автомобили. Иако ова се одлични први бизниси, генерацијата Z сега има пристап до платформи за друштвени медиуми, градители на мрежни места, 3Д-печатачи и платформи за испорака што им обезбедува дополнителни можности да започнат бизнис на млада возраст. Интернетот обезбеди влез во продавницата за Generation Z да ги продава своите идеи на луѓе ширум светот без никогаш да ја напуштат нивната куќа.[172]

Како што продолжува технолошкиот напредок, нешто што е очигледно со појавата или напредокот во вештачката интелигенција, роботиката, тридимензионалното печатење, нанотехнологијата, квантниот компјутер, автономните возила, меѓу другото, кулминирајќи во она што економистот Клаус Шваб го нарекува „Четврта индустриска револуција“, побарувачката за иновативни, добро образовани и високо квалификувани работници продолжува да расте, како и нивните приходи. Побарувачката за ниско платени и ниско квалификувани работници, од друга страна, ќе продолжи да опаѓа.[173]

Со анализа на податоците од Обединетите нации и Глобалниот индекс на конкурентност за таленти, КДМ инженеринг откри дека заклучно со 2019 година, првите пет земји за меѓународни високо квалификувани работници се Швајцарија, Сингапур, Велика Британија, САД и Шведска. Факторите земени предвид ја вклучиле можноста за привлекување високо квалификувани странски работници, деловно пријателство, регулаторно опкружување, квалитетот на образованието и стандардот на живеење. Швајцарија е најдобра во задржувањето на талентите заради одличниот квалитет на живот. Сингапур е дом на светска класа за претприемачи. И Соединетите држави нудат најголема можност за раст како резултат на огромната големина на нивната економија и квалитетот на високото образование и обука.[174] Според Светскиот економски форум (СЕФ), заклучно со 2019 година, ова се и некои од најконкурентните економии во светот. Со цел да се утврди економската конкурентност на една земја или територија, СЕФ разгледува фактори како што се доверливоста на јавните институции, квалитетот на инфраструктурата, макро-економската стабилност, квалитетот на здравствената заштита, динамиката на бизнисот, ефикасноста на пазарот на трудот и иновативниот капацитет.[175]

Во 2020 година, глобалната пандемија COVID-19 не само што создаде здравствена криза, туку и предизвика сериозен економски пад. И покрај тоа што имаат помала веројатност да страдаат од оваа болест, многу луѓе родени помеѓу крајот на 1990-тите и раните 2000-ти сега се соочуваат со прилично слаби економски изгледи, бидејќи компаниите ги намалуваат вработувањата, откажуваат пракса и отпуштаат свои вработени за да останат во деловна активност. Најмногу се погодени работници со ниска квалификација и оние кои штотуку дипломирале, но поштедени се професионалците кои се во состојба да работат од дома.[176]

Азија[уреди | уреди извор]

Статистичките податоци на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) откриваат дека помеѓу 2014 и 2019 година, стапката на невработеност во Јапонија отиде од околу 4% на 2,4% и на Кина од скоро 4,5% на 3,8%. Ова се едни од најниските стапки меѓу врвните економии.[177]

Кога дојде на власт во 1949 година, претседателот Мао Це Тунг вети дека ќе ги укине капитализмот и социјалните класи. „Старите пари“ престанаа да постојат во Кина како резултат на централно планираната економија. Но, тоа се смени во осумдесеттите години кога Денг Кјаопинг воведе економски реформи ; средната и горната класа цветаат оттогаш. Всушност, тој сметаше дека богатството е „славно“. Кинеските градови се претворија во големи трговски центри. Бројот на милијардери (во американски долари) во Кина расте побрзо отколку на кое било друго место во светот, толку многу што академиите батлер, чии студенти ќе им служат на „новите богати“ и завршувајќи ги училиштата, чии ученици се родени од богати родители, се утврдени. Голем број на млади кинески претприемачи го искористија Интернетот и станаа влијатели на друштвените мрежи за да ги продаваат своите производи.[178]

Технолошките компании и стартапите цветаат во Кина и Југоисточна Азија. Додека порано, кинеските фирми ги копираа деловните стратегии и модели од нивните американски колеги, сега тие развиваат свои пристапи, а компаниите од Југоисточна Азија учат од нивниот успех и искуство, практика позната како „Копија од Кина“. Е-трговијата цветаше. Во Сингапур, на пример, не само што е сега можно да се прават нарачки преку Интернет, туку може да се купат и намирници лично, да се плаќаат преку мобилен телефон и да бидат спакувани со машини; нема касиери. Со оглед на тоа што западњаците први беа воведени на Интернет преку нивните персонални компјутери, луѓето во Кина и Југоисточна Азија најпрво стапија на Интернет со своите мобилни телефони. Следствено, големата употреба на апликациите за мобилни телефони во индустријата за е-трговија се исплати многу. Особено, кинеските претприемачи инвестираат во познати како „супер-апликации“, оние што им овозможуваат на корисниците пристап до сите видови услуги во нив, не само за пораки, туку и за изнајмување велосипеди и дигитални паричници. Во Индонезија, потпирањето на плаќања со кредитни картички е тешко, бидејќи продорноста на пазарот на оваа технологија останува прилично ниска (заклучно со 2019 година). Како и да е, и во е-трговија и возење погон растат и таму. Но, тоа е Сингапур кој е почетен центар на регионот, благодарение на одличната инфраструктура, владината поддршка и изобилниот капитал. Понатаму, сингапурските технолошки фирми се „уникатно позиционирани“ да учат и од САД и од Кина.[179]

Кинеската генерација Z ги искористи разните опции за заеми што им се достапни, иако по цена на превисоки и евентуално нелегални каматни стапки. Иако властите преземаа мерки за сомнителни заемодаватели на пари, сепак има изобилство начини за позајмување пари. Според Блумберг, односот на кинескиот долг на БДП кон БДП скокнал од 27% во 2010 година на 57% во 2019 година. За споредба, долгот на домаќинствата беше 126% од БДП во Австралија, 99% во Јужна Кореја и 75% во САД, според Банката на Америка. Сепак, Fitch Ratings процени дека стапката на раст е двојно поголема од номиналниот БДП. Според Народна банка на Кина, односот на нацијата на долг кон расположлив доход беше 99,9% во 2019 година, за разлика од 93,4% претходната година.[180]

Европа[уреди | уреди извор]

Во Европа, иако стапките на невработеност во Франција и Италија останаа релативно високи, тие беа значително пониски од претходните. Во меѓувреме, германската стапка на невработеност се спушти под дури и на САД, ниво што не е видено од нејзиното обединување скоро три децении пред тоа.[177] Евростат во 2019 година објави дека вкупната стапка на невработеност низ Европската унија паднала на најниско ниво од јануари 2000 година, со 6,2% во август, што значи дека околу 15,4 милиони луѓе биле без работа. Чешка (3%), Германија (3,1%) и Малта (3,3%) уживаа најниско ниво на невработеност. Земјите-членки со највисока стапка на невработеност беа Италија (9,5%), Шпанија (13,8%) и Грција (17%). Земји со повисока стапка на невработеност во споредба со 2018 година беа Данска (од 4,9% на 5%), Литванија (6,1% на 6,6%) и Шведска (6,3% на 7,1%).[181]

Во ноември 2019 година, Европската комисија изрази загриженост за фактот дека некои земји-членки „не успеаја да ги стават своите финансии во ред“. Белгија, Франција и Шпанија имаа сооднос на долг кон БДП од скоро 100%, додека во Италија 136%. Според правилата на ЕУ, земјите-членки мораат да преземат чекори за намалување на јавниот долг доколку надмине 60% од БДП. Комисијата ја пофали Грција за напредокот во закрепнувањето на економијата.[182]

Според Европскиот центар за развој на стручна обука (Цедефоп), Европската унија кон крајот на 2010-тите страда од недостаток на специјалисти за СТЕМ (вклучително и стручни лица за ИКТ), доктори на медицина, медицински сестри, бабици и наставници во училиштата. Сепак, сликата варира во зависност од земјата. Во Италија, еколошката архитектура е многу барана. На Естонија и Франција им недостасуваат правни професионалци. На Ирска, Луксембург, Унгарија и Велика Британија им требаат повеќе финансиски експерти. На сите земји-членки, освен Финска, им требаат повеќе ИКТ специјалисти, а на сите освен Белгија, Грција, Шпанија, Унгарија, Летонија, Литванија, Луксембург, Португалија и Велика Британија им требаат повеќе наставници. Снабдувањето со дипломирани студенти од СТЕМ е недоволно затоа што стапката на напуштање е висока и поради тековниот одлив на мозоци од некои земји. На некои земји им требаат повеќе наставници бидејќи многумина заминуваат во пензија и треба да бидат заменети. Во исто време, стареењето на населението во Европа бара проширување на здравствениот сектор. Стимулациите за (потенцијалните) работници на работни места со голема побарувачка вклучуваат низок социјален углед, ниски плати и стресни работни средини. Навистина, многумина го напуштија јавниот сектор за индустрија, додека некои дипломирани студенти од СТЕМ зазедоа работни места кои не се СТЕМ.[183]

Шпанскиот тинк-тенк „Федеа“ забележа дека нема доволно млади Европејци запишани во стручни програми кои ги учат на вештини кои ги фаворизираат пазарот на трудот. На многу нови учесници во работната сила им недостасуваа потребните вештини што ги бараа работодавците.[184]

И покрај тоа што стручњаците предвидуваа дека неизвесноста како резултат на референдумот за Брегзит ќе предизвика британската економија да се распадне, па дури и да падне во рецесија, стапката на невработеност се спушти под 4%, додека реалните плати малку се зголемија кон крајот на 2010-тите, два проценти од 2019 година . Особено, медицинските лекари и стоматолозите видоа дека нивната заработка се надминува над стапката на инфлација во јули 2019 година. И покрај фактот дека владата вети зголемување на јавната потрошувачка (13 милијарди фунти, или 0,6% од БДП) во септември 2019 година, јавниот дефицит продолжува да опаѓа, како и од 2010 година. Како и да е, неизвесноста околу меѓународната трговска политика на Велика Британија ги потисна шансите за извозен бум и покрај амортизацијата на фунтата.[185] Според мрежното место за вработување Glassdoor, највисоко платените работни места на ниво на Обединетото Кралство во 2019 година се аналитичар за инвестициско банкарство, софтверски инженер, деловен аналитичар, научник за податоци, финансиски аналитичар, развивач на софтвер, градежен инженер, асистент за ревизија, инженер за дизајн, машински инженер . Нивните просечни основни плати се движат од околу 28,000 до 51,000 a годишно. Општо земено, луѓето со матични степени имаат најголеми шанси да бидат регрутирани на високо платена работа. Според Заводот за национална статистика, просечниот приход на Обединетото Кралство во 2018 година бил 29.588 фунти.[186]

Во Велика Британија, бројот на тинејџери кои поседувале деловни активности скокнал од 491 во 2009 година на 4.152 во 2019 година. Овие луѓе примарно ги користат платформите на друштвените медиуми за да ја утврдат својата кариера.[187]

Поради силната корелација помеѓу економскиот раст и вработувањето кај младите, рецесиите доаѓаат со ужасни последици за младите во работната сила. Во борбените јужноевропски економии, како што се Грција и Шпанија, невработеноста кај младите траеше по Големата рецесија, останувајќи заглавена на околу една третина. Со друга рецесија предизвикана од глобалната пандемија COVID-19, таа може да се искачи на околу половина. Дури и Чешка, која претходно можеше да се пофали со најниска стапка на невработеност кај младите во Европа, со околу 5%, можеше да забележи тројно зголемување на бројот во 2020 година. Генерално, европските пазари за вработување се непријателски расположени кон новите учесници, кои, за разлика од нивните постари колеги, немаат трајни договори и често се првите кои се отпуштаат во тешки времиња. Просечната невработеност во ЕУ порасна, но невработеноста кај младите порасна уште повеќе; меѓу работниците под 25-годишна возраст, во мај 2020 година изнесуваше 15,7%.[184]

Северна Америка[уреди | уреди извор]

Помеѓу 2014 и 2019 година, вкупната стапка на невработеност во Канада падна од околу 7% на под 6%, според ММФ.[177] Во 2017 година, списанието Канадски бизнис ги анализираше јавно достапните податоци од Статистика Канада и Вработување и социјален развој Канада за да ги утврди врвните професии врз основа на растот и платите. Вклучуваа градежни менаџери, менаџери за рударство и каменолом, пилоти и инструктори за летање, инженери за софтвер, полицајци, пожарникари, урбанисти, планови за нафта, хемиски, земјоделски, биомедицински, воздушни и железнички инженери, менаџери за деловни услуги, службеници за палуби, менаџери за продажба на компании, фармацевти, механичари за лифтови, адвокати, директори за економски развој, менаџери за недвижнини и финансии, менаџери за телекомуникации, менаџери за комунални услуги, менаџери за поставување цевки, менаџери за шумарство, медицински сестри и менаџери за јавна администрација.[188] Сепак, кон крајот на 2010-тите, индустријата за нафта и гас во Канада бележеше пад поради недостаток на политичка поддршка и неповолни политики од Отава. Бројот на нафтени платформи во Западна Канада, каде се наоѓаат најголемиот дел од наоѓалиштата на земјата, опадна од 900 во 2014 година на 550 во 2019 година. Многу канадски компании го преместиле екипажот и опремата во САД, особено во Тексас.[189] Бидејќи панемијата КОВИД-19 ја критикуваше канадската економија, генерацијата З беше една од најпогодените групи, со 70% МО CЕ да се 200 УСД или помалку од несолвентност, бројка што вклучува 39% кои веќе биле несолвентни.[190]

Американците на возраст од 15 до 21 година очекуваат да бидат финансиски независни во раните дваесетти години, додека нивните родители генерално очекуваат да станат такви до средината на дваесеттите.[191] Додека Милениумците имаат тенденција да претпочитаат флексибилност, генерацијата Z е позаинтересирана за сигурност и стабилност.[192] Додека 23% од Millennials би оставиле работа доколку сметаат дека не се ценети, само 15% од генерацијата Z би го сториле истото, според истражувањето на Deloitte.[193] Според Светскиот економски форум (СЕФ), 77% од генерацијата Z очекуваат да работат понапорно од претходните генерации.[194] Како резултат, едвај еден од двајца регрути од генерацијата Z се подготвени да преговараат за поголема плата, иако од 2019 година, пазарот на трудот во САД е многу тесен, што значи дека рамнотежата на моќта во моментов е во прилог на барателите на работа, колективно.[195] Навистина, работодавците се отворени за преговори за повисоки плати и подобри бенефиции со цел да привлечат таленти. Иако постои согласност меѓу генерациите дека е многу важно вработените да научат нови вештини, Millennials и Generation Z се со поголема веројатност од Бејби Бумерс да мислат дека е работа на вработените да се обучуваат сами. Бебе Бумерите имаат тенденција да сметаат дека тоа е одговорност на работодавачот. Покрај тоа, Millennials и Generation Z (74%) имаат тенденција да имаат повеќе колеги кои работат далечински за значителен дел од своето време во споредба со Baby Boomers (58%).[196] Огромно мнозинство, 80%, претпочита да работи во средна или голема компанија. Извештајот на Морган Стенли, наречен Сина книга, предвидува дека Милениумците и Генерацијата З се одговорни за напливот на учество на трудот во САД и дека додека американската работна сила се шири, таа на другите земји од Г10 ќе се договори. Овој развој ја олеснува загриженоста за стареењето на населението во Америка, што ја загрозува солвентноста на разни програми за социјална помош.[197] Почнувајќи од 2019 година, Millennials и Generation Z сочинуваат 38% од американската работна сила; тој број ќе се искачи на 58% во наредната деценија.

Според Министерството за труд на Соединетите држави, стапката на невработеност во септември 2019 година беше 3,5%, бројка што не е забележана од декември 1969 година.[198] Во исто време, учеството на трудот остана стабилно и најголемиот раст на работните места имаше тенденција да биде позиции со полно работно време. Бројот на луѓе кои завршија со позиции со скратено работно време и покрај тоа што бараа работни места со полно работно време, падна на 4,32 милиони, што е под просекот од претходните три децении.[199] Економистите генерално сметаат дека населението со стапка на невработеност помала од 4% е целосно вработено. Всушност, дури и лица со попреченост или затворска евиденција се вработуваат.[200]

Според Одделот за образование, луѓето со техничка или стручна обука имаат малку поголема веројатност да бидат вработени од оние со диплома и значително поголема веројатност да бидат вработени во нивните области на специјалност.[163] САД во моментов страдаат од недостиг на квалификувани трговци. Ако ништо не се стори, овој проблем ќе се влоши кога постарите работници се пензионираат и пазарот се заострува поради падот на стапката на невработеност. Економистите тврдат дека зголемувањето на платите може да поттикне повеќе млади луѓе да ги извршуваат овие кариери. Многу производители соработуваат со колеџи во заедницата за да создадат програми за учење и обука. Сепак, тие сè уште имаат проблем со имиџот, бидејќи луѓето ги доживуваат работните места како нестабилни, со оглед на масовните отпуштања за време на Големата рецесија од 2007 до 2008 година.[201] По Големата рецесија, бројот на работни места во САД во производство достигна минимум 11,5 милиони во февруари 2010 година. Во септември 2019 година се искачи на 12,8 милиони. Тоа беше 14 милиони во март 2007 година.[202] Од 2019 година, производствените индустрии сочинуваат 12% од американската економија, што сè повеќе зависи од услужните дејности, како што е случајот со другите напредни економии ширум светот.[203] Како и да е, производството во дваесет и првиот век е сè пософистицирано, користејќи напредна роботика, 3Д печатење, компјутерски облак, меѓу другите современи технологии, и технолошки такт вработените се токму оние што им требаат на работодавците. Четиригодишни универзитетски дипломи се непотребни; техничка или стручна обука или можеби практикантска работа.[204]

Квантитативниот историчар Питер Турчин забележал дека побарувачката на работна сила во САД е во стагнација уште од 2000 година и веројатно ќе продолжи до 2020 година кога нацијата ќе помине низ негативниот дел од бранот Кондратиев . (Види погоре. ) Покрај тоа, уделот на луѓе во нивните 20-ти години продолжи да расте до крајот на 2010-тите според проекциите на Бирото за попис на САД, што значи дека младите нема да исчезнат пред 2020-те. Како таков, јазот помеѓу понудата и побарувачката на пазарот на трудот веројатно нема да падне пред тоа, а падот или застојот на платите генерира социополитички стрес.[205]

Јужна Америка[уреди | уреди извор]

За разлика од некои големи економии, невработеноста всушност се зголеми во Бразил, од околу 6,7% во 2014 година на околу 11,4% во 2018 година. Иако нејзината економија останува во раст, таа сè уште закрепнува од рецесијата во 2015 и 2016 година. Платите останаа во стагнација, а пазарот на трудот беше слаб.[177] Невработеноста се искачи на 12,7% во март 2019 година или околу 13,4 милиони луѓе. Невработеноста исто така се зголеми во првиот квартал на 2019 година.[206]

Здравствени проблеми[уреди | уреди извор]

Ментално[уреди | уреди извор]

Мета-анализата од 2020 година откри дека најчестите психијатриски нарушувања кај адолесцентите биле АДХД, анксиозни нарушувања, нарушувања во однесувањето и депресија, во согласност со претходната од 2015 година.[32]

Според истражувањата на ОЕЦД ПИСА, 15-годишниците во 2015 година имале потешко време да се дружат на училиште отколку пред десет години. Европските тинејџери стануваа сè повеќе како нивните јапонски и јужнокорејски колеги во социјална изолација. Ова може да се должи на нападно родителство, голема употреба на електронски уреди и загриженост за академските перформанси и изгледите за работа.[10]

Лишувањето од сон е во пораст кај современите младинци,[29][207] благодарение на комбинацијата на лоша хигиена на спиењето (нарушување на сонот од бучава, светлина и електронски уреди), внес на кофеин, премногу топли кревети, несовпаѓање помеѓу биолошки претпочитаните распореди за спиење околу пубертетот и социјалните побарувања, несоница, растечко оптоварување на домашните задачи, имајќи премногу воннаставни активности.[30] Последиците од лишување од сон вклучуваат слабо расположение, полоша емоционална регулација, вознемиреност, депресија, зголемена веројатност за самоповредување, самоубиствени идеи и нарушено когнитивно функционирање. Покрај тоа, тинејџерите и младите возрасни кои претпочитаат да останат будни доцна имаат тенденција да имаат високо ниво на анксиозност, импулсивност, внес на алкохол и пушење тутун.[208]

Студија на Универзитетот во Глазгов покажа дека бројот на ученици во Шкотска кои пријавиле тешкотии во спиењето се зголемил од 23% во 2014 година на 30% во 2018 година. За 37% од тинејџерите се сметало дека имаат лошо расположение (33% мажи и 41% жени) и 14 % биле изложени на ризик од депресија (11% мажи и 17% жени). Постарите девојки се соочуваа со висок притисок од училишна работа, пријателства, семејство, подготовка за кариера, одржување на добра слика на телото и добро здравје.[209] Податоците од британската национална здравствена служба (NHS) покажаа дека помеѓу 1999 и 2017 година, бројот на деца под 16-годишна возраст кои страдале од барем едно ментално нарушување се зголемил од 11,4% на 13,6%. Истражувач интервјуирал постари адолесценти (на возраст од 17-19 години) за прв пат во 2017 година и открил дека девојчињата имаат две третини повеќе од помладите девојчиња и двапати повеќе од момчињата од иста возрасна група да страдаат од ментално нарушување. Во Англија, хоспитализациите за самоповредување се зголемија двојно меѓу тинејџерките помеѓу 1997 и 2018 година, но немаше паралелен развој кај момчињата. Додека бројот на деца кои добиваат медицинска помош за проблеми со менталното здравје е јасно зголемен, тоа не е нужно епидемија, бидејќи бројот на самопријавувања се зголеми уште побрзо, можеби поради намалувањето на стигмата. Понатаму, лекарите имаат поголема веројатност отколку порано да дијагностицираат случај на самоповредување кога претходно ги лекувале само физичките повреди.[28]

Во Канада, тинејџерите спијат во просек од 6,5 до 7,5 часа секоја вечер, многу помалку од тоа што го препорачува канадското педијатриско друштво, 10 часа.[210] Според Канадското здружение за ментално здравје, само едно од пет деца на кои им биле потребни услуги за ментално здравје, го добило. На пример, во Онтарио, бројот на тинејџери кои добиле медицински третман за самоповредување се зголемил двојно во 2019 година во споредба со десет години претходно. Бројот на самоубиства исто така се зголеми. Различни фактори кои ја зголемија анксиозноста и депресијата кај младите вклучуваат над-родителство, перфекционизам (особено во врска со училишните задачи), социјална изолација, употреба на друштвените медиуми, финансиски проблеми, грижи за домувањето и загриженост за некои глобални проблеми како што се климатските промени.[211]

Во Соединетите држави, бројот на тинејџери кои страдале од класични симптоми на депресија се зголемил за 33% во периодот од 2010 до 2015 година. Во истиот период, бројот на оние на возраст од 13 до 21 година кои извршиле самоубиство се зголеми за 31%. Психологот Twан Твенге и нејзините колеги открија дека овој раст на проблеми со менталното здравје не е поделен според линијата на социоекономската класа, расата / етничката припадност или географската локација. Наместо тоа, тоа беше поврзано со трошење повеќе време пред екранот. Општо, факторите на ризик од самоубиство - депресија, размислување, планирање и обид за самоубиство - значително се зголемуваат ако субјектот помине повеќе од два до три часа на Интернет. Особено, оние кои поминале пет или повеќе часа, факторите на ризик од самоубиство се зголемија за 71%. Сепак, не е јасно дали депресијата предизвикува тинејџер да поминува повеќе време на Интернет или обратно. Во исто време, тинејџерите кои поминувале повеќе време на Интернет, веројатно немале доволно сон, главен предиктор за депресија.[212] Многу тинејџери им рекоа на истражувачите дека користеле паметен телефон или таблет веднаш пред спиење, го држеле уредот близу и го користеле како будилник. Но, сината светлина што ја емитираат овие уреди, пишувањето пораки и друштвеното вмрежување се познати по нарушувањето на сонот. Покрај менталните проблеми како депресија и анксиозност, лишувањето од сон е исто така поврзано со намалени перформанси во училиште и дебелина. Родителите можат да го решат проблемот со лишување од сон едноставно со наметнување ограничувања на времето на екранот и купување едноставни будилници.[6]

Истражувањето на Американската академија за педијатрија, анализирајќи ги одговорите на родителите на старатели на 49.050 деца на возраст од шест до седумнаесет години во комбинираното национално истражување за здравјето на децата 2016-2017, откри дека само 47,6% од американските деца спиеле девет часа еден ден, што значи значителен број беа лишени од сон. Во споредба со децата кои не спиеле доволно ноќе, оние кои спиеле имале 44% поголема веројатност да бидат curубопитни за нови работи, 33% поголема веројатност да ја завршат домашната работа, 28% поголема грижа за нивните академски резултати и 14% со поголема веројатност да ги завршат задачите што ги започнале. Истражувачите ги идентификуваа факторите на ризик поврзани со лишување од сон кај децата како ниско образовно достигнување на родителите или старателите, од семејства што живеат под федералната граница на сиромаштија, поголема употреба на дигитални медиуми, повеќе негативни искуства од детството и ментални болести.[213]

Во студија од 2019 година, Твенге и нејзините соработници испитале анкети од Националното истражување за употреба и здравје на дрога на 200.000 адолесценти на возраст од 13 до 17 години од 2005 до 2017 година и 400.000 возрасни лица на возраст од 18 години и повеќе од 2008 до 2017 година. Откриле дека иако има значително зголемување на бројот на тинејџери и млади возрасни кои пријавиле ментална болест, немало соодветен развој кај оние од 26 години и повеќе.[27]

Физички[уреди | уреди извор]

Мултидисциплинарни истражувања на почетокот на дваесет и првиот век сугерираат дека постојаната човечка еволуција може да помогне во објаснувањето на зголемувањето на одредени медицински состојби како што се аутизмот и автоимуните нарушувања кај децата. Аутизмот и шизофренијата може да се должат на гените наследени од мајката и таткото, кои се премногу изразени и се борат со влечење во телото на детето. Алергии, астма и автоимуни нарушувања се појавуваат поврзани со повисоки стандарди за санитација, кои спречуваат имунолошкиот систем на современите луѓе да бидат изложени на разни паразити и патогени, како што биле нивните предци, што ги прави преосетливи и веројатно да реагираат премногу. Човечкото тело не е изградено од професионално дизајнирана шема, туку е систем формиран во текот на долги временски периоди со еволуција со сите видови на размени и несовршености. Разбирањето на еволуцијата на човечкото тело може да им помогне на лекарите подобро да разберат и третираат разни нарушувања. Истражувањата во еволутивната медицина сугерираат дека болестите се распространети бидејќи природната селекција ја фаворизира репродукцијата отколку здравјето и долговечноста. Покрај тоа, биолошката еволуција е побавна од културната, а луѓето еволуираат побавно од патогените.[214]

Студија од 2015 година покажа дека честотата на кратковидост е двојно зголемена во Обединетото Кралство во последните 50 години. Офталмологот Стив Шалхорн, претседател на Меѓународниот медицински советодавен одбор „Оптик експрес експрес“, истакна дека истражувањето укажува на поврзаност помеѓу редовната употреба на рачни електронски уреди и мозокот на очите. Американската асоцијација за оптометика го огласи алармот на сличен начин.[215] Според портпаролката, дигиталниот вид на очи, или синдромот на компјутерски вид, е „неконтролиран, особено кога се движиме кон помали уреди и се истакнува угледот на уредите во нашето секојдневие“. Симптомите вклучуваат суви и иритирани очи, замор, напрегање на очите, заматен вид, тешкотии во фокусирањето, главоболки. Сепак, синдромот не предизвикува губење на видот или какво било друго трајно оштетување. Со цел да се олесни или спречи замор на очите, Визионскиот совет препорачува луѓето да го ограничуваат времето на екранот, да прават чести паузи, да ја прилагодуваат осветленоста на екранот, да ја менуваат позадината од светли бои во сива, да ги зголемуваат големините на текстот и да трепкаат почесто. Родителите не само што треба да го ограничуваат времето на екранот на нивните деца, туку треба да водат и со пример.[216]

Додека алергиите на храна биле забележани од лекарите уште од античко време и буквално целата храна може да биде алерген, истражувањето на клиниката Мајо во Минесота открило дека тие стануваат сè почести од раните 2000-ти. Денес, едно од дванаесет американски деца има алергија на храна, а алергијата на кикирики е најраспространет вид. Причините за ова остануваат слабо разбрани.[24] Алергиите од ореви генерално се зголемија за четири пати, а алергиите од школки се зголемија за 40% помеѓу 2004 и 2019 година Сè на сè, околу 36% од американските деца имаат некаква алергија. За споредба, овој број кај Амишите во Индијана е 7%. Алергиите исто така се зголемија застрашувачки и во другите западни земји. На пример, во Обединетото Кралство, бројот на деца хоспитализирани поради алергиски реакции се зголемил за пет пати помеѓу 1990 и крајот на 2010 година, како и бројот на британски деца алергични на кикирики. Општо земено, колку е подобро развиена земјата, толку е поголема стапката на алергии.[25] Причините за ова остануваат слабо разбрани. Едно можно објаснување, поддржано од Националниот институт за алергија и заразни болести на САД, е дека родителите ги чуваат своите деца „премногу чисти за нивно добро“. Тие препорачуваат изложеност на новородени бебиња на разновидна потенцијално алергиска храна, како путер од кикирики, пред да достигнат возраст од шест месеци. Според оваа „хипотеза за хигиена“, ваквите изложености му даваат на имунитетниот систем на новороденчето извесно вежбање, со што е помала веројатноста за преголема реакција. Доказите за ова вклучуваат фактот дека децата кои живеат на фарма постојано се со помала веројатност да бидат алергични отколку нивните колеги кои се одгледуваат во градот и дека децата родени во развиена земја од родители кои доселиле од земјите во развој имаат поголема веројатност да бидат алергични отколку што се нивните родители.

Една истражувачка статија објавена во 2019 година во списанието „Лансет“ објави дека бројот на Јужноафриканци на возраст од 15 до 19 години кои се лекуваат од ХИВ се зголеми за десет фактори помеѓу 2019 и 2010 година. Ова делумно се должи на подобрените програми за откривање и лекување. Сепак, помалку од 50% од луѓето дијагностицирани со ХИВ отидоа на антивирусни лекови поради социјална стигма, загриженост за клиничка доверливост и домашни одговорности. Додека годишниот број на смртни случаи ширум светот како резултат на ХИВ / СИДА се намали од својот врв во раните 2000-ти, експертите предупредуваат дека оваа венерична болест може да се поврати ако светската адолесцентна популација во светот остане незаштитена.[217]

Податоците на австралиското биро за статистика откриваат дека 46% од Австралијците на возраст од 18 до 24 години, околу еден милион луѓе, биле со прекумерна тежина во 2017 и 2018 година. Тој број беше 39% во 2014 и 2015 година. Дебелите лица се соочуваат со поголем ризик од дијабетес тип II, срцеви заболувања, остеоартритис и мозочен удар. Австралиската медицинска асоцијација и коалицијата за дебелина ја повикаа федералната влада да наметне данок на пијалоци со шеќер, да бара здравствени оценки и да го регулира рекламирањето на брзата храна. Сè на сè, бројот на возрасни Австралии кои имаат прекумерна тежина или дебели се зголеми од 63% во 2014-15 година на 67% во 2017-18 година.[218]

Пубертет[уреди | уреди извор]

Во Европа и САД, просечната возраст на почетокот на пубертетот кај девојчињата беше околу 13 години во почетокот на дваесет и првиот век, помалку од околу 16 години сто години порано. Раниот пубертет е поврзан со различни проблеми со менталното здравје - како што се анксиозност и депресија, бидејќи луѓето на оваа возраст имаат силна желба за сообразност со своите врсници - рана сексуална активност, злоупотреба на супстанции, пушење тутун, нарушувања во исхраната и нарушувања во однесувањето . Девојките кои созреваат рано, исто така, се соочуваат со поголем ризик од сексуално вознемирување. Покрај тоа, во некои култури, почетокот на пубертетот останува обележувач на подготвеност за брак, бидејќи, според нив, девојка која покажува знаци на пубертет може да се вклучи во сексуален однос или ризикува да биде нападната, а како да се омажи за неа „заштитено“.[21] За сложени работи, факторите познати по поттикнување на проблеми со менталното здравје самите се поврзани со раниот почеток на пубертетот; ова се стрес во раното детство, отсутни татковци, домашен конфликт и низок социоекономски статус. Можни причини за ран пубертет може да бидат позитивни, имено подобрена исхрана или негативни, како што се дебелина и стрес.[19] Други предизвикувачи вклучуваат генетски фактори, висок индекс на телесна маса (БМИ), изложеност на ендокрини нарушувачки супстанции што остануваат во употреба, како што се бисфенол А (се наоѓа во некои пластични материи) и дихлоробензен (се користи во молчење и воздушни дезодоранси) и забранети но постојани хемикалии, како што се дихлородифенил-трихлороетан (DDT) и дихлородифенилдилхлороетилен (DDE) и можеби нивна комбинација („коктел-ефект“).[20][219]

Мета-анализа и преглед на истражувачката литература од сите населени континенти во 2019 година покажа дека помеѓу 1977 и 2013 година, возраста на пубертетскиот период кај девојчињата опаднала во просек за скоро три месеци во деценија, но со значителни регионални варијации, кои се движат од 10,1 до 13,2 години во Африка до 8,8 до 10,3 години во САД. Оваа истрага се потпира на мерења на теларката (иницијација за развој на ткиво на дојка) со помош на Танер-скалата наместо само-пријавена менарха (прва менструација) и скенирање на мозокот со МРИ за знаци на хипоталамо-хипофиза-гонадална оска што повторно се активира.[20] Понатаму, постојат докази дека сексуалната зрелост и психосоцијалната зрелост повеќе не се совпаѓаат; Се чини дека младите од дваесет и првиот век го достигнуваат првиот пред вториот. Ниту адолесцентите, ниту општествата не се подготвени за оваа несовпаѓање.[22][23] [note 1]

Во Соединетите Држави, африканските девојки во просек влегуваат во пубертет, по што следат оние од шпанска, европска и азиска екстракција, по тој редослед. Но, афроамериканските девојки имаат помала веројатност да се соочат со негативните ефекти од пубертетот отколку нивните колеги од европско потекло.[19]

За разлика од случајот со девојчињата, почетокот на пубертетот кај момчињата е потешко да се утврди и проучи, иако литературата сугерира дека и момчињата достигнуваат пубертет порано од нивните претходници.[19] Во 2012 година, Американската академија за педијатрија објави дека американските момчиња достигнуваат пубертет помеѓу шест месеци до две години порано од неколку децении порано, а Африканците влегоа во таа фаза најбрзо, на околу девет години, проследено со кавкаски и шпанци, на околу десет.[219]

Политички ставови и учество[уреди | уреди извор]

Генерал[уреди | уреди извор]

Аналитичарите на „Голдман Сакс“, Роберт Борујерди и Кристофер Волф, ја опишаа генерацијата „З“ како „поконзервативна, повеќе ориентирана кон пари, повеќе претприемачки и попрагматична за парите во споредба со милениумците“.[220] Во 2018 година, Меѓународната федерација на сметководители објави извештај за истражување на 3.388 лица на возраст од 18 до 23 години кои потекнуваат од земјите на Г20, со големина на примерок од 150 до 300 по земја. Откриле дека членовите на генерацијата Z претпочитаат националист од глобалистички пристап кон јавната политика со јасна разлика, 51% до 32%. Национализмот беше најсилен во Кина (со 44% разлика), Индија (30%), Јужна Африка (37%) и Русија (32%), додека поддршката за глобализмот беше најсилна во Франција (20% маргина) и Германија (3 %). Општо, за членовите на генерацијата Z, трите главни приоритети на јавната политика се стабилноста на националната економија, квалитетот на образованието и достапноста на работните места; крајните прашања, од друга страна, беа решавање на нееднаквоста во приходите и богатството, правењето на регулативите попаметни и поефикасни и подобрувањето на делотворноста на меѓународното оданочување. Покрај тоа, здравствената заштита е врвен приоритет за генерацијата Z во Канада, Франција, Германија и САД. Решавањето на климатските промени е многу важно за генерацијата Z во Индија и Јужна Кореја, а справувањето со нееднаквоста на богатството и приходите е од витално значење за истите во Индонезија, Саудиска Арабија и Турција.[221]

Анкетите од 2018 година на американски тинејџери од 13 до 17 години и возрасни на возраст од 18 години или повеќе, спроведени од истражувачкиот центар Пју, покажаа дека генерацијата З има широко слични ставови со милениумците за различни политички и социјални прашања. Поточно, 54% од генерацијата Z верувале дека климатските промени се вистински и се должат на човечки активности, додека само 10% го отфрлаат научниот консензус за климатските промени . (Види графикон.) 70% сакаа владата да има поактивна улога во решавањето на нивните проблеми. 67% биле рамнодушни кон претходната брачна заедница. 49% сметале дека самохраното мајчинство не е ниту позитивно ниту негативно за општеството. 62% сметаат дека зголемената етничка или расна разновидност е добра за општеството. Како што тоа го сториле 48% за истополовите бракови, а 53% за меѓурасните бракови. Во повеќето случаи, генерацијата Z и Милениумците имаа многу различни ставови од Тивка генерација, со Бебе Бумерс и Генерација Х помеѓу. Во случај на финансиска одговорност во дво родителско домаќинство, мнозинството од генерациите одговориле дека треба да се сподели, со 58% за тивка генерација, 73% за бебиња, 78% за генерација Х и 79 % и за милениумците и за генерацијата З. Во сите анкетирани генерации, најмалку 84% сметаа дека и двајцата родители треба да бидат одговорни за одгледување деца. Околу 13% од генерацијата Z сметаа дека мајките треба да бидат примарна заштита на децата, со слични проценти за другите демографски групи. Многу малку сметаа дека татковците треба да бидат главно одговорни за згрижување деца.[222]

Во студија спроведена во 2015 година, Центарот за генерациска кинетика откри дека американската генерација Зерс, дефинирана како родени од 1996 година и натаму, се помалку оптимистични за состојбата на американската економија отколку претходниците на нивната генерација, Милениумци.[223]

И покрај извештаите за наплив на излезност кај младите гласачи на општите избори во Обединетото Кралство 2015 и 2017 година, статистичкиот надзор на британската студија за избори откри дека маргината на грешка е преголема за да се утврди дали има или не значително зголемување или намалување на број на млади учесници. И во двата случаи, од turnивот кај оние на возраст од 18 до 24 години беше помеѓу 40% и 50%. Освојувањето поддршка од младите не мора да значи дека се зголемува одивот на младите гласачи,[224] и позитивните реакции на друштвените мрежи може да не доведат до успех на гласачката кутија.[225] Првичните извештаи за напливот на младите доаѓаат од податоците од истражувањето на ниво на изборна единица, кои имаат големи шанси за преголема застапеност на гласачите отколку на Кралството како целина. Покрај тоа, поголемиот одoutsив генерално доаѓаше од изборните единици каде веќе имаше големи пропорции на млади луѓе, и мали деца и млади возрасни лица, а ваквите бранувања не мора да доаѓаат од младите гласачи. Во 2017 година, навистина имаше зголемување на вкупниот одoutив на гласачите, но само за 2,5%. Слично на тоа, во Соединетите држави, и покрај возбуда околу политичкиот ангажман и рекордната излезност кај младите гласачи, нивната моќ на гласање всушност опадна. Во круг, уделот на гласачи на возраст меѓу 18 и 24 години ќе падне од 13% во 2000 година на 12% во 2020 година, додека оној на гласачи на возраст од 65 години и повеќе ќе се зголеми од 18% на 23% во истиот период, според Ричард Фрај од истражувачкиот центар Пју.[134] Постојан тренд во Велика Британија и многу други земји е дека постарите луѓе имаат поголема веројатност да гласаат отколку нивните помлади сонародници, и тие имаат тенденција да гласаат за повеќе десно ориентирани (или конзервативни) кандидати. Ова е постојан тренд уште од втората светска војна.[226] Според Шон Симпсон од Ипсос, луѓето имаат поголема веројатност да гласаат кога имаат повеќе во прашање, како што се деца за одгледување, домови за одржување и даноци на приход што треба да плаќаат.[227] Политикологот Georgeорџ Тили забележува дека во Велика Британија, додека постарите луѓе имаат тенденција да гласаат за Конзервативната партија, младите имаат тенденција да изберат Лабуристичка партија, Либерално-демократска партија или Зелена партија. Тој сугерира дека овој јаз во генерациите се должи на фактот дека денешните млади израснале во сосема поинаква социополитичка средина од нивните родители и баби и дедовци и имаат поголема веројатност да имаат универзитетско искуство, добро познато по тоа што ги прават луѓето социјално либерални.

Истражувањето направено во 2017 година од страна на МТВ и Институтот за истражување на јавната религија покажа дека 72% од Американците на возраст од 15 до 24 години имаат неповолни ставови за претседателот Доналд Трамп .[228][229] Во анкетата спроведена во 2016 година од страна на студентите на возраст од генералот Зиспанското наследство, 32% од учесниците го поддржаа Доналд Трамп, додека 22% ја поддржаа Хилари Клинтон со 31% одби да изберат.[230] Спротивно на тоа, на лажните избори на ученици од горните основни, средните и средните училишта во 2016 година спроведени од Хаутон Мифлин Харкурт, Хилари Клинтон го победи Доналд Трамп меѓу учениците, со Клинтон 46% од гласовите, Доналд Трамп 41% и други кандидати кои добиваат 12%.[231]

Анкетата на YouGov спроведена пролетта 2018 година откри дека 41% од Британците на возраст меѓу 18 и 24 години сметаат дека имиграцијата во нивната земја е „превисока“, во споредба со 58% од тие 25 и 49 години.[232] Друга анкета на YouGov 2018 ги праша британските гласачи дали напуштањето на Европската унија е добра идеја во минатото. Откриле дека 42% рекле да, додека 45% не. Меѓу нив, 19% од оние на возраст меѓу 18 и 24 години одговориле да, како и 61% од пензионерите. Генерално, британската јавност не го смени мислењето за ова прашање [233] бидејќи ги усогласи резултатите од референдумот во 2016 година кога помладите гласачи беа со поголема веројатност да гласаат за останување во Европската унија.[234]

Со анализа на податоците на гласачите, политиколозите Роџер Етвел и Метју Гудвин дојдоа до заклучок дека популарниот наратив дека порастот на национално-популистичките движења што се гледа низ поголемиот дел од западниот свет се должи најмногу на лутите стари белци, кои наскоро би биле демографски раселени од помладите и полибералните гласачи се со недостатоци. Во многу европски демократии, национал-популистичките политичари и политички партии имаат тенденција да бидат најпопуларни меѓу гласачите под 40-годишна возраст. Во Франција, Марин Ле Пен и нејзиниот Национален митинг (поранешен Национален фронт) освоија повеќе гласови од луѓе на возраст меѓу 18 и 35 години за време на првиот круг на претседателските избори во 2017 година од сите други кандидати. Покрај тоа, уделот на жени на возраст од 18 до 26 години кои го поддржуваа политичкото семејство Ле Пен се зголеми од 9% во 1988 година на 32% во 2017 година, со што се затвори разликата меѓу половите во процесот. Во Италија, Матео Салвини и неговата Лига имаат основа за поддршка, практично без јаз во генерациите. Во Австрија, повеќе од секој двајца мажи на возраст од 18 до 29 години гласаа за Партијата на слободата во 2016 година. Шведските демократи беа втора најпопуларна политичка партија за гласачи на возраст од 18 до 24 години и најпопуларна за 35 и 54 години во 2018 година.[232]

Годината 2020 година го означува влегувањето на генерацијата Z во бразилската изборна трка, а најмладата група е на возраст од 18 до 20 години.[235]

Имиграција[уреди | уреди извор]

Во 2016 година, Фондацијата Варки и Популус спроведоа меѓународна студија за испитување на ставовите на 20 000 луѓе на возраст од 15 до 21 година во дваесет земји: Аргентина, Австралија, Бразил, Канада, Кина, Франција, Германија, Индија, Индонезија, Израел, Италија, Јапонија, Нов Зеланд, Нигерија, Русија, Јужна Африка, Јужна Кореја, Турција, Велика Британија и САД Откриле дека поддршката на младите за слобода на говор опаѓа доколку се смета за навредлива за религија (56%) или малцинска група (49% ) На прашањето дали тие се залагале за легална миграција, добиле измешани одговори, со 27% одговориле „да“ во Франција, 31% во Велика Британија, 37% во Германија и 38% во Италија и САД [236] Генерално, 31% веруваа дека нивните влади треба да им олеснат на имигрантите да работат и да живеат легално во нивните земји, додека 23% велат дека треба да биде потешко, со маргина од 8%. (Погледнете го графиконот погоре. ) [83] Додека 72% од бразилските млади сметаа дека нивната влада прави премалку за да се справи со меѓународната бегалска криза, само 16% од младите Турци направија; во Велика Британија тој број беше 48%. Генерално, нивната најголема грижа за иднината вклучува екстремизам и тероризам (83%), војна (81%), проширување на јазот меѓу богатите и сиромашните (69%), недостаток на пристап до образование (69%), климатски промени (63%) и ризик од глобална пандемија (62%).

Сексуалност, абортуси и семејни вредности[уреди | уреди извор]

Истото меѓународно истражување исто така праша за гледиштата на луѓето за моралните прашања во врска со полот и полот. Генерално, 89% ја поддржаа сексуалната еднаквост, со најголема поддршка во Канада и Кина (и 94%), а најниска во Јапонија (74%) и Нигерија (68%). 74% се залагаа за признавање на трансродовите права, но со големи национални разлики, од огромно мнозинство од 83% во Канада до голо мнозинство од 57% во Нигерија. 63% одобрија истополови бракови. Повторно имаше огромни варијации меѓу земјите. 81% од младите Германци и 80% од младите Канаѓани се согласија дека истополовите парови треба да бидат дозволени за брак, во споредба со само 33% од младите Турци и 16% од младите Нигеријци кои се венчаа.[83][236] Анкета од 2018 година спроведена од Харис во име на ЛГБТ групата за застапување GLAAD покажа дека и покрај тоа што често се опишува како најтолерантен сегмент во општеството, Американците на возраст од 18 до 34 години - повеќето милениумци и најстарите членови на генерацијата Z - станале помалку прифаќачки за ЛГБТ лицата во споредба со претходните години. Во 2016 година, 63% од Американците во таа возрасна група изјавиле дека се чувствуваат пријатно да комуницираат со членовите на ЛГБТ заедницата; тој број падна на 53% во 2017 година, а потоа на 45% во 2018 година. Згора на тоа, повеќе луѓе пријавиле непријатност кога дознале дека член на семејство е ЛГБТ (од 29% во 2017 година до 36% во 2018 година), има дете што учи ЛГБТ историја (30% до 39%) или има ЛГБТ лекар (27 % до 34%). Харис откри дека млади жени го водат овој развој; нивните вкупни нивоа на удобност се нурнаа од 64% во 2017 година на 52% во 2018 година. Општо, падот на нивото на удобност беше најстрмен кај луѓето на возраст од 18 до 34 години помеѓу 2016 и 2018 година. (Постарите лица на возраст од 72 години или повеќе станаа поприфатливи за ЛГБТ лекарите и нивните (големи) деца да посетуваат часови по историја на ЛГБТ во истиот период, иако со голем број непријатности во 2017 година. ) [237] Резултатите од оваа анкета на Харис беа објавени на 50-годишнината од немирите што избувнаа во Стоунвол Ин, Newујорк, во јуни 1969 година, за кој се сметаше дека е почеток на движењето за ЛГБТ-правата.[238] Во тоа време, хомосексуалноста се сметаше за ментална болест или кривично дело во многу држави во САД.

Гореспоменатото меѓународно истражување на Фондацијата Варки покажа дека 66% од луѓето на возраст од 15 до 21 година се залагаат за легален абортус. Но, постоеше значителна варијација меѓу анкетираните земји. Поддршката за оваа постапка беше најсилна во Франција (84%), Велика Британија (80%) и Канада (79%), но најниска во Аргентина (50%), Бразил (45%) и Нигерија (24%). (Погледнете го графиконот погоре. ) (Од 2016 година, тој остана нелегален во Нигерија. ) [83] Анкетите на Галуп спроведени во 2019 година во САД откриле дека 62% од луѓето на возраст од 18 до 29 години - постари членови на генерација З и помлади Милениумци - поддржуваат давање пристап на жените до абортус, додека 33% се противат Општо земено, колку беше постар некој, толку е помала веројатноста дека го поддржува абортусот. 56% од луѓето на возраст од 65 години или повеќе не одобрувале абортус во споредба со 37% кои го прифатиле абортусот. Галуп во 2018 година откри дека на национално ниво, Американците се поделени по прашањето за абортус, со еднаков број луѓе кои сметаат дека се „за живот“ или „за избор“, 48%.[239]

Религиозни склоности[уреди | уреди извор]

Истражувањето од 2016 година на Фондацијата Варки и Популус спроведено на 20 000 луѓе на возраст од 15 до 21 година од дваесет земји од сите населени континенти откри дека верската вера е влијателна кај 42% од испитаниците и не е последица на 39%. Меѓутоа, постоеше јасна разлика во возрасните подгрупи, со луѓе од 15-16 години малку поверојатно да ја ценат религијата како важна од оние на возраст од 19–21 година (47% наспроти 43%). Како и да е, за 53%, религијата влијаела на вредностите што ги имаат. Со цел дополнително да се утврди улогата на религијата во животот на младите, анкетарите ги прашале (1) дали е или не им е важно лично, (2) на нивните родители, (3) дали религијата на нивните родители одредува кого би сакале стапи во брак и (4) ако религијата им помогне да одлучат дали ќе бидат пријатели со некого. Генерално, религијата беше важна за 11% од испитаниците. Но, постоеше голем јаз меѓу земјите со Нигерија на едниот крај (32%) и Германија и Јапонија од друга страна (3%). (Види погоре. ) [83]

Истражувањето за британското социјално однесување во 2016 година покажа дека 71% од луѓето на возраст меѓу 18 и 24 години немаат религија, во споредба со 62% претходната година. Истражувањето на ComRes од 2018 година покажа дека нешто повеќе од еден во двајца од оние на возраст од 18 до 24 години пријавиле позитивно искуство со христијаните и христијанството. Две третини од истата возрасна група никогаш не посетувале црква; меѓу преостанатите трети, 20% оделе неколку пати годишно, а 2% повеќе пати неделно. 12% од испитаниците на возраст од 18 до 24 години се согласуваат со тврдењето дека христијаните лошо влијаат врз општеството, во споредба со нешто повеќе од половина кои не се согласуваат. За споредба, 14% од оние на возраст од 25 до 34 години се согласија. Сè на сè, 51% од Британците не се согласуваат со истото, додека 10% се согласуваат. Резултатите од истражувањето ComRes за 2018 година беа објавени еден ден откако Англиската црква објави дека ќе основа повеќе од сто цркви, главно во урбани области, за да привлече нови следбеници.[240]

Студија од 2016 година во САД покажа дека посетеноста на црквите за време на младоста е 41% кај генерацијата Z, во споредба со 18% за Millennials, 21% од генерација X и 26% од Baby Boomers кога биле на иста возраст.[241] Истражувањето од 2016 година на Институтот Барна и Импакт 360 на околу 1.500 Американци на возраст од 13 години и повеќе укажува на тоа дека процентот на атеисти и агностици бил 21% меѓу генерацијата Z, во споредба со 15% за Millennials, 13% за генерација X и 9% за Бебе Бумери. 59% од генерацијата Z биле христијани (вклучително и католици), во споредба со 65% за милениумците, 65% за генерација X и 75% за бебињата. Истражувачите, исто така, прашале над 600 нехристијански тинејџери и скоро 500 возрасни кои се нивните најголеми пречки во верата. Откриле дека за генерацијата Z, тие се сметаат за внатрешни противречности на религијата и нејзините верници, но само шест проценти пријавиле непријатно лично искуство со христијанин или во црква. Навистина, перцепцијата за овој естаблишмент имаше тенденција да биде претежно позитивна. 82% верувале дека црквата е релевантна и им помагаат да живеат значаен живот. 77% сметале дека можат самите да бидат во црква, а 63% сметаат дека црквата е толерантна кон различните верувања. Само 27% сметале дека црквата е небезбедна за изразување сомнежи. 24% тврдат дека религијата и верската мисла се плитки, а 17% сметаат дека тоа е премногу ексклузивно. 46% од адолесцентите бараат фактички докази пред да веруваат во нешто, исто како и со Millennials. 41% од тинејџерите верувале дека науката и Библијата се суштински во спротивност едни со други, со 27% заземаат страна на науката и 17% избираат религија. За споредба, 45% од Millennials, 34% од генерацијата X и 29% од Baby Boomers веруваа дека постои таков конфликт. 31% од генерацијата Z верувале дека науката и религијата се однесуваат на различни аспекти на реалноста, исто како и Millennials и Generation X (обете 30%) и над Бејби Бумерите (25%). 28% од генерацијата Z сметаа дека науката и религијата се комплементарни, во споредба со 25% од Millennials, 36% од генерација X и 45% за Baby Boomers.[242]

На глобално ниво, религијата е во опаѓање во Северна Америка и Западна Европа, но расте во остатокот од светот.[243] Иако бројот на атеисти, агностици и луѓе кои не се поврзани со организирана религија продолжува да расте во Европа и САД, нивниот процент од светската популација опаѓа заради нивната релативно ниска стапка на плодност (1,7).[244] Општо, растот или падот на дадена религија се должи повеќе на возраста и плодноста, отколку на преобразувањето.[119] Покрај нивото на образование и приход, колку е религиозна жената, одредува и колку деца ќе роди во текот на својот живот. На пример, во градовите на Блискиот Исток, жените кои го поддржуваа шеријатскиот закон имаа предност од 50% за плодност во однос на оние кои најмногу се спротивставуваа на крајот на векот. Според Светската верска база на податоци, процентот на човечка популација што се идентификува со религија се зголеми од 81% во 1970 година на 85% во 2000 година и се предвидува да се искачи на 87% во 2025 година. Покрај тоа, Католичката црква има стекнато 12% дополнителни следбеници помеѓу 2000 и 2010 година, главно од Азија и Африка. Во 2018 година, муслиманите имале просечна возраст од 23 години, хиндусите 26, христијаните 30, будистите и верски неповрзаните 34 и евреите 36. За споредба, просечната возраст на глобалното население беше 28 години во 2018 година. Генерално, христијаните имаат стапка на плодност од 2,6, а муслиманите 2,9. Исламот е најбрзо растечка религија во светот. Во меѓувреме, експанзијата на секуларизмот ќе забави во Европа како што напредува дваесет и првиот век.

Но, религијата може да расте дури и во инаку секуларните општества.[119] На пример, во Израел, ултраортодоксните Евреи сочинуваа само околу пет проценти од основните ученици на нацијата во 1960 година, но до почетокот на дваесет и првиот век, една третина од еврејските првачиња во Израел потекнуваа од оваа религиозна секта.[118] Ултраортодоксните еврејски жени во Израел имале во просек 7,5 деца во споредба со нивните поинтегрирани колеги со нешто повеќе од две во раните 2000-ти. Во Европа, имиграцијата од Блискиот Исток и Африка е мотор на религиозниот раст. Децата на имигрантите имаат тенденција да бидат исто толку религиозни како и нивните родители и сметаат дека нивната религија е ознака на нивниот етнички идентитет, а со тоа се изолираат од секуларизирачките сили на општеството домаќин. Другиот мотор е релативно висока плодност и религиозна ендогамија. Во Франција, бела католичка жена имала половина дете повеќе од нејзините секуларни колеги во раните 2000-ти; во Шпанија, тој број беше 0,77. Во Холандија, најмладите села им припаѓаат на православните калвинисти кои сочинуваа 7% од холандското население до раните 2000-ти. Во Австрија, бројот на луѓе под 15-годишна возраст кои биле муслимани се искачи над 10% -во во првата декада на дваесет и првиот век. Во Обединетото Кралство, над 90% од муслиманите се омажиле за други муслимани до крајот на милениумот и добро е познато дека децата родени во меѓуверски брак имаат тенденција да бидат помалку религиозни отколку нивните родители. Верскиот брак е всушност средство за секуларизација. Ултраортодоксните Евреи сочинувале само 12% од британското еврејско население, но три четвртини од еврејските раѓања на почетокот на дваесет и првиот век. (Оваа група се предвидува да го сочинува мнозинството англо-американски Евреи до 2050 година. ) Во Соединетите држави, католицизмот ќе стане најголема религија до 2040 година и покрај значителните загуби во секуларизацијата и преобраќањето во протестантизам, благодарение на фактот дека латинокатолиците имаа стапка на плодност од 2,83 во споредба со националниот просек 2,03 во 2003 година. Ваквите религиозни демографски промени ќе донесат социјални и политички последици подоцна во векот.

Ризично однесување[уреди | уреди извор]

Генерално[уреди | уреди извор]

Генерацијата Z е генерално поодложна на ризици во одредени активности отколку претходните генерации. Во 2013 година, 66% од американските тинејџери (постари членови на генерација Z) пробале алкохол, што е помалку од 82% во 1991 година (помлада генерација X). Исто така, во 2013 година, 8% од тинејџерите никогаш или ретко носеле појас при возење со автомобил со некој друг, наспроти 26% во 1991 година.[3] Истражувањето на Фондацијата Ени Е. Кејси спроведено во 2016 година покажа дека младите од генерацијата З имале пониски стапки на бременост кај тинејџерите, помалку злоупотреба на супстанции и повисоки стапки на навремено завршување на средно училиште во споредба со Милениумците. Истражувачите споредиле тинејџери од 2008 и 2014 година и откриле 40% пад на тинејџерската бременост, пад од 28% на процентот на тинејџери кои не завршиле на време од средно училиште и 38% пад на злоупотреба на дрога и алкохол.[245][246] Три четвртини од американските учесници во дванаесетто одделение веруваа дека нивните врсници не го одобруваат пиењето алкохол.[13]

Адолесцентна бременост[уреди | уреди извор]

Американските адолесценти ја одржуваа воздржаноста од алкохол и сексуални односи до раната зрелост.[10]

Всушност, адолесцентната бременост опаѓаше во текот на почетокот на дваесет и првиот век низ целиот индустријализиран свет, благодарение на широко распространетата достапност на контрацепција и растечкото избегнување на сексуални односи меѓу тинејџерите. Во Нов Зеланд, стапката на бременост кај жени на возраст од 15 до 19 години падна од 33 на 1.000 во 2008 година на 16 во 2016 година. Високоурбанизираните региони имаа стапки на адолесцентна бременост далеку под националниот просек, додека маорските заедници имаа многу повисоки од просечните стапки. Во Австралија, тоа беше 15 на 1.000 во 2015 година.[247]

Алкохолизам и злоупотреба на дрога[уреди | уреди извор]

Податоците за 2020 година од Канцеларијата за национална статистика на Обединетото Кралство (ОНС) покажаа врз основа на глава на жител, членовите на генерацијата З се намалија со алкохол 20% поретко од Милениумците. Сепак, 9,9% од луѓето на возраст од 16 до 24 години конзумирале барем една дрога во изминатиот месец, обично канабис, или повеќе од двојно повеќе од учеството на населението на возраст меѓу 16 и 59 години. „Канабисот сега ги презеде опијатите во однос на повеќето луѓе кои лекуваат од зависност“, изјави психофармакологот Вал Куран од Универзитетскиот колеџ во Лондон (UCL) за „Телеграф“ . Покрај тоа, квалитетот и достапноста на разни зависни лекови се подобри во последниве години, што ги прави привлечна алтернатива на алкохолните пијалоци за многу млади луѓе, кои сега имаат можност да договорат средба со зделка преку друштвените медиуми. Психијатарот за зависности, Адам Винсток од UCL, откривајќи го своето глобално истражување за наркотици, дека младите го оценувале кокаинот повеќе од алкохолот врз основа на вредноста за парите, 4,8 во споредба со 4,7 од 10.[14]

Од 2019 година, канабисот беше легален и за медицинска и за рекреативна употреба во Уругвај, Канада и 33 држави во САД.[248] Во Соединетите држави, генерацијата Z е првата што се роди во време кога сериозно се разгледува легализацијата на марихуаната на сојузно ниво.[249] Додека адолесцентите (луѓе на возраст од 12 до 17 години) кон крајот на 2010-тите имале поголема веројатност да избегнуваат алкохол и марихуана во споредба со нивните претходници од 20 години порано, младите на колеџ имаат поголема веројатност отколку нивните постари да консумираат марихуана.[13] Непосредно пред целосната легализација на марихуаната, Владата на Канада нарача студија од аналитичарот за здравствена политика Фиона Климент и нејзините колеги од Универзитетот во Калгари со цел да ги водат нивните регулативи за оваа супстанца. По испитувањето на литературата, Климент и нејзиниот тим откриле дека бремените жени, тинејџерите и луѓето склони кон ментални болести се особено ранливи на негативните ефекти од употребата на марихуана, вклучувајќи, меѓу другото, нарушено возење, поголем ризик од мозочен удар за рак на тестисите, меморија загуба и одредени ментални болести, како што се психози . Во споредба со оние кои не користат канабис или оние кои почнуваат откако ќе наполнат 16 години, луѓето кои започнуваат пред таа возраст страдаат од намалено когнитивно функционирање (вклучувајќи вештини за планирање и донесување одлуки) и повисоки нивоа на импулсивност. Според Националниот институт на САД за злоупотреба на дрога, тешката употреба на марихуана е поврзана со ниско задоволство од животот, проблеми со менталното здравје и проблеми во врската; пасивно пушење може да им наштети на децата и луѓето со астма. Тешката употреба е исто така во корелација со шизофренија, но не е утврдена каузална врска. Околу еден од десет корисници на марихуана развиле пореметување во употребата на супстанции, што значи дека продолжуваат да го користат иако им создава проблеми во животот, а оние кои го користат пред да наполнат 18 години имаат поголема веројатност да страдаат од тоа.[250] Анализа на 2016 година на две надолжни студии на близнаци ( и ) открива забележителен пад на кристализираната интелигенција помеѓу пред-адолесценцијата и доцната адолесценција кај пушачите на марихуана, но нема значителни ефекти врз коефициентот на интелигенција, бидејќи тие може да се припишат на други фактори, имено генетиката и семејната средина погодна за ниски интелектуални достигнувања и започнување на употреба на марихуана.[251]

Младински криминал[уреди | уреди извор]

За време на 2010-тите, кога поголемиот дел од генерацијата Z доживеа одредена или цела адолесценција, во некои западни земји се забележува намалување на криминалот врз младите Извештајот што ја разгледува статистиката од 2018 до 2019 година забележува дека бројот на млади луѓе од десет до седумнаесет години во Англија и Велс кои се предупредувани или осудувани за криминална активност е намален за 83% во текот на претходната деценија, прв пат падна за 85%.[252] Во 2006 година, 3.000 младинци во Англија и Велс беа приведени за криминална активност; десет години подоцна, тој број падна под 1.000.[10] Во Европа, тинејџерите поретко се бореа од порано. Истражувањето од Австралија сугерираше дека стапката на криминал кај адолесцентите постојано опаѓала во периодот од 2010 до 2019 година.[253] Во извештајот од 2014 година, Статистика Канада изјави дека полициските злосторства извршени од лица на возраст меѓу 12 и 17 години паѓале стабилно од 2006 година, како дел од поголемиот тренд на опаѓање од врв во 1991 година. Помеѓу 2000 и 2014 година, младинските злосторства паднаа за 42%, над падот на вкупниот криминал од 34%. Всушност, меѓу крајот на 2000-тите и средината на 2010-тите, падот беше особено брз. Ова првенствено се водеше од пад на кражбата на предмети за 51%, вредна не повеќе од 5.000 КОИ и кражба. Најчести видови на злосторства извршени од канадски адолесценти биле кражба и насилство. На училиште, најчестите прекршоци биле поседување канабис, обичен напад и изнесување закани. Генерално, иако тие сочинуваа само 7% од населението, адолесцентите беа обвинети за 13% од сите злосторства во Канада. Покрај тоа, од средна до доцна тинејџерска возраст биле поверојатно обвинети за злосторства од која било друга возрасна група во земјата.[254]

Гледање на материјал за возрасни[уреди | уреди извор]

Извештајот за британскиот одбор за класификација на филмови (BBFC) за 2020 година - достапен само по барање поради присуство на графички материјали - сугерира дека родителите се или во негирање или се целосно несвесни за распространетоста на гледаноста на порнографијата од страна на адолесцентите, со три четвртини истражувачи, тие не веруваат дека нивните деца конзумирале такви материјали. Во меѓувреме, тинејџерите сè повеќе се свртуваат кон порнографијата како извор на информации за сексуалноста, особено што да прават за време на сексуална средба, бидејќи наставниците имаат тенденција да се фокусираат на контрацепција. Над половина од интервјуираните тинејџери им рекоа на истражувачите дека гледале порнографија, иако вистинскиот број може да биде поголем заради чувствителноста на оваа тема. Додека родителите генерално веруваат дека адолесцентите кои гледаат порнографија за задоволство имаат тенденција да бидат момчиња, анкетите и интервјуата откриваат дека ова однесување е исто така вообичаено кај девојчињата. Повеќето тинејџери се соочуваат со порнографија на посебно мрежно место, но сè поголем број ја гледаат на платформите на друштвените мрежи како што се Snapchat и WhatsApp . Многумина им рекоа на истражувачите дека се чувствуваат вознемирено за нивната слика на телото и очекувањата на нивните потенцијални сексуални партнери како резултат на гледањето и загриженоста за насилното однесување. Околу една третина од населението во Велика Британија ги гледа овие филмови, според проценките на индустријата. Овој извештај дојде како дел од лошиот судбина на владата на Велика Британија да воведе верификација на возраста на порнографските мрежни места.[255]

Социјални тенденции[уреди | уреди извор]

Вродени семејни структури[уреди | уреди извор]

Социолозите Judудит Треас и ulулија М. Доти Сани ги анализираа дневниците на 122.271 родители (68.532 мајки, 53.739 татковци) на возраст од 18 до 65 години во домаќинства со најмалку едно дете под 13-годишна возраст од 1965 до 2012 година во единаесет западни земји - Канада, Соединетите Држави, Велика Британија, Шпанија, Италија, Франција, Холандија, Германија, Данска, Норвешка и Словенија - и откриле дека генерално, родителите поминувале сè повеќе време со своите деца. Во 1965 година, една мајка поминувала просечно 54 минути на активности за згрижување деца секој ден, додека една од 2012 година минувала скоро двојно повеќе 104 минути. Меѓу татковците, времето поминато на грижа за децата отприлика се зголеми за четири пати, од 16 минути во 1965 година на 59 во 2012 година. Беа застапени родители од сите нивоа на образование, иако оние со високо образование обично поминуваа многу повеќе време со своите деца, особено мајките образовани на универзитет. Франција беше единствениот исклучок. Француските мајки поминуваа помалку време со своите деца, додека татковците повеќе време. Овој целокупен тренд ја рефлектира доминантната идеологија на „интензивно родителство“ и фактот дека современите татковци имаат тенденција да имаат повеќе егалитарни ставови во однос на половите улоги и поверојатно е од нивните претходници да сакаат да играат активна улога во животот на нивните деца.[256]

Во Соединетите Држави, анализата на Пју истражувачкиот центар на податоците од Анкетата на американската заедница и Деценискиот попис откри дека бројот на деца кои живеат надвор од традиционалниот идеал на родители да стапат во брак на млади и да останат заедно до смртта се зголеми неминовно меѓу средината и крајот на дваесеттиот век и почетокот на дваесет и првиот век. Во 2013 година, само 43% од децата живееле во брак со родители во првиот брак, што е помалку од 61% во 1980 година и 73% во 1960 година. Во меѓувреме, учеството на децата кои живеат со самохран родител беше 34% во 2013 година, за разлика од 19% во 1980 година и 9% во 1960 година. Пропорцијата на деца кои не живеат со своите родители едвај се промени, и изнесуваше 5% во 2013 година; повеќето живееле со баба и дедо. 15% од американските деца живееле со оженети родители, од кои барем еден се преженил во 2013 година, со мала промена во однос на претходните децении.[257]

Мода на додворување[уреди | уреди извор]

Во Австралија, сè поголем број постари момчиња и млади тинејџери сега избегнуваат целосно романтични врски, повикувајќи се на загриженост за трауматските искуства на постарите машки членови на семејството, вклучувајќи лажни обвинувања за сексуално лошо однесување или загуба на средства и пари по разводот. Овој социјален тренд - Мажите одат по свој пат ( MGTOW ) - е израсток на движењето за правата на мажите, но тој што ја нагласува одвоеноста од жените, наместо проблемите. „Двата пола имаат различни предизвици; го изгубивме од вид тоа. Ние сме заглавени во родова војна и тоа им штети на нашите деца “, изјави психологот Мередит Фулер за News.com.au.[258]

Семеен живот[уреди | уреди извор]

Според извештајот на УНИЦЕФ од 2014 година, околу 250 милиони жени биле принудени на брак пред 15-та година од животот, особено во Јужна Азија и потсахарска Африка. Проблемите со кои се соочуваат детските невести вклучуваат губење на образовна можност, помал пристап до медицинска нега, повисоки стапки на смртност при породување, депресија и самоубиствени идеи.[21][259]

Користење на информатички и комуникациски технологии (ИКТ)[уреди | уреди извор]

Употреба на ИКТ воопшто[уреди | уреди извор]

Генерацијата Z е првата група што има технологија на Интернет лесно достапна на млада возраст.[260] Со револуцијата Веб 2.0 што се случи во текот на средината на крајот на 2000-тите и 2010-тите, тие беа изложени на невидена количина технологија во воспитувањето, со употреба на мобилни уреди со експоненцијално растење со текот на времето. Ентони Тарнер ја карактеризира генерацијата Z како „дигитална врска со Интернет“ и тврди дека тоа може да им помогне на младите да избегаат од емоционалните и менталните борби со кои се соочуваат офлајн.[5]

Според американските консултанти Спаркс и Хани во 2014 година, 41% од генерацијата Z поминуваат повеќе од три часа на ден користејќи компјутери за други цели освен училишна работа, во споредба со 22% во 2004 година.[261] Во 2015 година, околу 150.000 апликации, 10% од оние во App Store на Apple, беа образовни и наменети за деца до ниво на колеџ,[262] иако се мешаат мислењата за тоа дали нето-резултатот ќе биде подлабоко вклучување во учењето и повеќе индивидуализирана настава или оштетување преку поголема технолошка зависност [263] и недостаток на саморегулација што може да го попречи развојот на детето. Родителите на генералот Зерс стравуваат од прекумерна употреба на Интернет и не им се допаѓа леснотијата за пристап до несоодветни информации и слики, како и на страниците за друштвено вмрежување каде децата можат да добијат пристап до луѓето ширум светот. Децата обратно се чувствуваат вознемирени од своите родители и се жалат на родителите кои премногу контролираат кога станува збор за нивната употреба на Интернет.[264]

Студија од „ Мајкрософт“ од 2015 година покажа дека 77% од испитаниците на возраст од 18 до 24 години одговориле потврдно на изјавата „Кога ништо не ми го окупира вниманието, првото нешто што го правам е да посегнам по мојот телефон“, во споредба со само 10% за оние на возраст од 65 години и повеќе.[265]

Во говорот на TEDxHouston, asonејсон Дорси од Центарот за генератичка кинетика ги истакна значителните разлики во начинот на кој Millennials и Generation Z ја трошат технологијата, со 18% од генерацијата Z да чувствуваат дека е во ред за 13-годишно дете да има паметен телефон, во споредба со само 4% за претходната генерација.[266][267][268] Интернет весник за испраќање пораки, СМС и ММС пишува дека тинејџерите поседуваат мобилни телефони без нужно да им се потребни; дека приемот телефон се смета за обред на минување во некои земји, дозволувајќи му на сопственикот понатаму да биде поврзан со нивните врсници, а сега е социјална норма да се има на рана возраст.[269] Во напис од истражувачкиот центар Пју се вели дека „скоро три четвртини од тинејџерите имаат или имаат пристап до паметен телефон и 30% имаат основен телефон, додека само 12% од тинејџерите од 13 до 15 години велат дека немаат мобилен телефон од каков било тип“ .[270] Овие бројки само растат и фактот дека мнозинството поседуваат мобилен телефон стана една од генерациите што ги дефинираат одликите. Следствено, „24% од тинејџерите одат„ скоро постојано “на Интернет“.

Истражувањето спроведено од ОЕЦД врз студенти од 79 земји покажа дека количините на време поминато со употреба на електронски уред се зголемени, од под два часа неделно во 2012 година на близу три во 2019 година, за сметка на воннаставно читање.[34]

Психолозите забележале дека секстингот - или пренесување на јасно изразени сексуални содржини преку електронски уреди - забележал забележителен раст кај современите адолесценти. Колку е постар тинејџер, толку повеќе тој или таа учествува во секстирање. Покрај некои културни и социјални фактори, како што се желбата за прифаќање и популарност меѓу врсниците, паѓачката возраст на која детето добива паметен телефон може да придонесе за раст на оваа активност. Меѓутоа, иако е јасно дека секстингот има емоционално влијание врз адолесцентите, сè уште не е јасно како тоа точно влијае на нив. Некои сметаат дека тоа е однесување со висок ризик поради леснотијата на ширење на трети лица што доведува до оштетување на репутацијата и врската со разни психолошки состојби, вклучувајќи депресија, па дури и самоубиствени идеи. Другите ја бранат слободата на изразување на младите преку Интернет. Во секој случај, постојат некои докази дека барем на краток рок, секстингот носи позитивни чувства на живост или задоволство. Сепак, девојчињата почесто од момчињата добиваат навреди, социјални отфрлања или штети на угледот како резултат на секстирање.[16]

Дигитална писменост[уреди | уреди извор]

И покрај тоа што беа етикетирани како „дигитални домородци“, Меѓународната студија за компјутерска и информативна писменост (ICILS) во 2018 година, спроведена врз 42.000 ученици од осмо одделение (или еквиваленти) од 14 земји и образовни системи, откри дека само два проценти од овие луѓе биле доволно умешни со информативни уреди за да го оправдаат тој опис, а само 19% би можеле да работат независно со компјутери за да собираат информации и да управуваат со нивната работа.[7] ICILS ги проценува студентите во две главни категории: компјутерска и информативна писменост (ЦИЛ) и компјутерско размислување (КТ). За CIL, постојат четири нивоа, едно до четири, со тоа што Ниво 4 е највисоко. Иако најмалку 80% студенти од испробуваните земји достигнаа Ниво 1, само два проценти во просек достигнаа Ниво 4. Земјите или образовните системи чии студенти постигнаа скоро или над меѓународниот просек од 496 на ЦИЛ, во зголемен редослед беа Франција, Северна Рајна-Вестфалија, Португалија, Германија, САД, Финска, Јужна Кореја, Москва и Данска. КТ е поделен на четири нивоа, Горниот, Средниот и Долниот регион. Меѓународните просеци за пропорциите на студенти кои достигнаа секој од нив беа 18%, 50% и 32%, соодветно. Земјите или образовните системи чии студенти постигнаа скоро или над меѓународниот просек од 500, во зголемен редослед беа САД, Франција, Финска, Данска и Јужна Кореја. Општо земено, женските осмоодделенци ги надминаа своите машки колеги во CIL со меѓународен просек од 18 бода, но беа тесно декласирани од нивните машки колеги во КТ. (Правените тесни празнини на просеците имаат поголеми коефициенти на варијација) . ) Во Соединетите Држави, каде компјутерските тестови ги спроведуваше Националниот центар за статистика на образованието, 72% од учениците од осмо одделение изјавија дека барале информации на Интернет најмалку еднаш неделно или секое училиште ден, а 65% изјавиле дека биле аводидактички пронаоѓачи на информации на Интернет.[271]

Употреба на мрежи на друштвени медиуми[уреди | уреди извор]

Користењето на друштвените медиуми стана интегрирано во секојдневниот живот на повеќето генерали Зер со пристап до мобилна технологија, кои ги користат првенствено за да одржуваат контакт со пријателите и семејството. Како резултат, мобилната технологија предизвика развој на врски преку Интернет да стане нова генерациска норма.[272] Gen Z користи друштвени медиуми и други страници за да ги зајакне врските со пријателите и да развие нови. Тие комуницираат со луѓе кои инаку не би ги сретнале во реалниот свет, станувајќи алатка за создавање идентитет.[264] Негативната страна на мобилните уреди за генерацијата Z, според Твенге, е што тие се помалку „лице в лице“, а со тоа се чувствуваат поосамени и изоставени.[273]

Испробувањето во фокус-група откри дека иако тинејџерите можат да бидат изнервирани од многу аспекти на Фејсбук, тие продолжуваат да го користат затоа што учеството е важно во однос на дружењето со пријателите и врсниците. Твитер и Инстаграм се здобиваат со популарност меѓу членовите на генерацијата Z, со 24% (и растечки) тинејџери со пристап до Интернет кои имаат сметки на Твитер.[274] Делумно тоа се должи на родителите кои обично не ги користат овие страници за друштвено вмрежување. Snapchat, исто така, се здоби со привлечност во генерацијата Z бидејќи видеата, сликите и пораките испраќаат многу побрзо на него отколку во редовните пораки. Брзината и сигурноста се важни фактори за изборот на платформа за друштвено вмрежување на членовите на Generation Z. Оваа потреба за брза комуникација е претставена во популарните апликации на Generation Z, како Vine и распространетата употреба на емотикони .[3]

Студија на Габриел Борка и др откри дека тинејџерите во 2012 година имаат поголема веројатност да споделуваат различни видови на информации отколку тинејџерите во 2006 година.[274] Сепак, тие ќе преземат чекори за да ги заштитат информациите што не сакаат да ги споделуваат, и поверојатно е да „следат“ други на друштвените мрежи отколку „да споделуваат“.[275] Истражувањето спроведено на американски тинејџери од рекламната агенција Wal. Валтер Томсон покажа дека мнозинството тинејџери се загрижени за тоа како нивното објавување ќе биде перцепирано од луѓето или нивните пријатели. 72% од испитаниците рекле дека користат друштвени медиуми на дневна основа, а 82% велат дека размислуваат внимателно за тоа што објавуваат на друштвените мрежи. Покрај тоа, 43% рекле дека жалат за претходните објави.[276]

Истражувањето спроведено од страна на Childwise во 2019 година, спроведено на 2.000 британски деца на возраст од пет до шеснаесет години, покажа дека популарноста на Facebook е преполовена во споредба со претходната година. Деца од постара возрасна група, петнаесет до шеснаесет, пријавиле знаци на замор на Интернет, а околу три од десет изјавиле дека сакаат да поминат помалку време на Интернет.[91]

Ефекти од времето на екранот[уреди | уреди извор]

Во својата книга „ Неодолива“ од 2017 година, професорот по маркетинг Адам Алтер објасни дека не само што децата се зависни од електронски гаџети, туку нивната зависност ја загрозува нивната способност да читаат невербални социјални сигнали.[277]

Мета-анализата на илјадници студии од речиси две десетици земји во 2019 година сугерира дека иако како целина, не постои поврзаност помеѓу времето на екранот и академските перформанси, кога се испитува врската помеѓу поединечната активност на екран-време и академските перформанси, негативните асоцијации се пронајдени. Гледањето телевизија е во негативна корелација со вкупните оценки на училиштето, течноста на јазикот и математичката способност додека играте видео игри беше негативно поврзана само со вкупните оценки на училиштето. Според претходните истражувања, екранските активности не само што го одземаат времето што може да се потроши на домашни задачи, физички активности, вербална комуникација и спиење ( хипотеза за поместување на времето), туку и ги намалуваат менталните активности (хипотеза за пасивност). Понатаму, прекумерното гледање телевизија е познато по тоа што му штети на можноста за внимание, како и на другите когнитивни функции; тоа исто така предизвикува нарушувања во однесувањето, како што се нездрави диети, што може да ги оштети академските перформанси. Прекумерното видео игри, од друга страна, е познато по нарушување на социјалните вештини и менталното здравје, и како такво исто така може да ги оштети академските перформанси. Сепак, во зависност од природата на играта, играњето може да биде корисно за детето; на пример, детето може да биде мотивирано да го научи јазикот на играта со цел да ја игра подобро. Меѓу адолесцентите, прекумерното сурфање на Интернет е добро познато по тоа што е негативно поврзано со училишните оценки, иако претходните истражувања не прават разлика помеѓу различните употребени уреди. Како и да е, една студија покажува дека пристапот до Интернет, доколку се користи за училишна работа, е позитивно поврзан со училишните оценки, но доколку се користи за слободно време, е негативно поврзан со него. Генерално, ефектите од времето на екранот се посилни кај адолесцентите отколку кај децата.[8]

Истражувањето спроведено во 2017 година известува дека моделите на користење на друштвените медиуми на оваа генерација можат да бидат поврзани со осаменост, вознемиреност и кревкост, а девојчињата можат да бидат повеќе погодени од момците од друштвените медиуми Според извештаите на ЦДЦ од 2018 година, девојчињата се несразмерно погодени од негативните аспекти на друштвените медиуми отколку момчињата.[278] Истражувачите од Универзитетот во Есекс анализирале податоци од 10.000 семејства, од 2010 до 2015 година, проценувајќи го нивното ментално здравје користејќи две перспективи: Среќа и благосостојба низ социјални, семејни и образовни перспективи. Во рамките на секое семејство, тие испитувале деца кои пораснале од 10 на 15 во овие години. На 10-годишна возраст, 10% од женските субјекти пријавиле употреба на друштвени медиуми, додека ова важело само за 7% од машките субјекти. До 15-та година, оваа варијација скокна на 53% кај девојчињата, а кај 41% кај момчињата. Овој процентен прилив може да објасни зошто повеќе девојки пријавиле дека доживеале малтретирање преку Интернет, намалена самодоверба и емоционална нестабилност повеќе од нивните машки колеги.[279]

Други истражувачи претпоставуваат дека девојчињата се повеќе погодени од употребата на друштвените мрежи поради тоа како ги користат. Во студија спроведена од Центарот за истражување Пју во 2015 година, истражувачите открија дека додека 78% девојчиња пријавиле дека се дружат преку друштвените мрежи, само 52% од момчињата може да го кажат истото.[280] Сепак, момчињата не се експлицитно помалку погодени од оваа статистика. Тие исто така откриле дека 57% од момчињата тврдат дека се дружат преку видео игри, додека ова важело само за 13% од девојчињата. Друго истражување на Центарот за истражување Пју спроведено во април 2015 година, објави дека жените имаат поголема веројатност да користат Pinterest, Facebook и Instagram отколку мажите. Во контрапункт, мажите почесто користеа форуми преку Интернет, групи за е-разговор и Редит отколку жените.

Сајбер-малтретирањето сега е почеста отколку кај Милениумците, претходната генерација. Почеста е кај девојчињата, 22% во споредба со 10% кај момчињата. Ова резултира во младите девојки да се чувствуваат поранливи да бидат исклучени и поткопани.[281][282]

Според извештајот од 2020 година на британскиот Одбор за класификација на филмови, „многу млади сметаа дека начинот на кој ја гледаат целокупната слика на телото е поверојатно резултат на видовите слики на телото што ги видоа на Инстаграм“.[255]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 „Words We're Watching: 'Zoomer'. Merriam-Webster. January 13, 2020. Посетено на January 30, 2020.
 2. 2,0 2,1 „zoomer“. Dictionary.com. Посетено на 14 June 2020.
 3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Williams, Alex (18 September 2015). „Move Over, Millennials, Here Comes Generation Z“. The New York Times. Посетено на 8 April 2016.
 4. Quigley, Mary (7 July 2016). „The Scoop on Millennials' Offspring – Gen Z“. AARP. Посетено на 9 July 2016.
 5. 5,0 5,1 Turner, Anthony (2015). „Generation Z: Technology And Social Interest“. Journal of Individual Psychology. 71 (2): 103–113. doi:10.1353/jip.2015.0021.
 6. 6,0 6,1 6,2 Twenge, Jean (October 19, 2017). „Teens are sleeping less – but there's a surprisingly easy fix“. The Conversation. Посетено на November 11, 2020.
 7. 7,0 7,1 Strauss, Valerie (November 16, 2019). „Today's kids might be digital natives — but a new study shows they aren't close to being computer literate“. Education. The Washington Post. Посетено на November 21, 2019.
 8. 8,0 8,1 Adelantado-Renau, Mireia; Moliner-Urdiales, Diego; и др. (September 23, 2019). „Association Between Screen Media Use and Academic Performance Among Children and Adolescents: A Systematic Review and Meta-analysis“. JAMA Pediatrics. American Medical Association. 173 (11): 1058–1067. doi:10.1001/jamapediatrics.2019.3176. PMC 6764013. PMID 31545344.
 9. 9,0 9,1 9,2 „Generation Z is stressed, depressed and exam-obsessed“. The Economist. 2019-02-27. ISSN 0013-0613. Посетено на 2019-03-28.
 10. 10,0 10,1 10,2 10,3 „Teenagers are better behaved and less hedonistic nowadays“. International. The Economist. January 10, 2018. Посетено на September 29, 2020.
 11. Twenge, Jean (September 19, 2017). „Why today's teens aren't in any hurry to grow up“. The Conversation. Посетено на November 13, 2020.
 12. UCL (2020-08-06). „How to fix the 'unhappiest generation ever'. UCL News (англиски). Посетено на 2020-08-08.
 13. 13,0 13,1 13,2 Schepis, Ty (November 19, 2020). „College-age kids and teens are drinking less alcohol – marijuana is a different story“. The Conversation. Посетено на November 21, 2020.
 14. 14,0 14,1 Hymas, Charles (December 9, 2020). „Generation Z swap drink for drugs as class A use by 16-24 year olds rises by half in seven years“. The Telegraph. Архивирано од изворникот на December 10, 2020. Посетено на December 19, 2020.
 15. 15,0 15,1 15,2 Protzko, John (May–June 2020). „Kids These Days! Increasing delay of gratification ability over the past 50 years in children“. Intelligence. 80 (101451). doi:10.1016/j.intell.2020.101451.
 16. 16,0 16,1 Del Rey, Rosario; Ojeda, Mónica; Casas, José A.; Mora-Merchán, Joaquín A.; Elipe, Paz (August 21, 2019). Rey, Lourdes (уред.). „Sexting Among Adolescents: The Emotional Impact and Influence of the Need for Popularity“. Educational Psychology. Frontiers in Psychology. 10 (1828): 1828. doi:10.3389/fpsyg.2019.01828. PMC 6712510. PMID 31496968.
 17. 17,0 17,1 Petridis, Alexis (March 20, 2014). „Youth subcultures: what are they now?“. The Guardian. Посетено на January 4, 2021.
 18. 18,0 18,1 Watts, Peter (April 10, 2017). „Is Youth Culture A Thing of the Past?“. Apollo Magazine. Посетено на January 4, 2021.
 19. 19,0 19,1 19,2 19,3 Weir, Kirsten (March 2016). „The risks of earlier puberty“. Monitor. American Psychological Association. 47 (3): 40.
 20. 20,0 20,1 20,2 Eckert-Lind, Camilla; Busch, Alexander S.; Petersen, Jørgen H.; Biro, Frank M.; Butler, Gary; Bräuner, Elvira V.; Juul, Anders (2020). „Worldwide Secular Trends in Age at Pubertal Onset Assessed by Breast Development Among Girls: A Systematic Review and Meta-analysis“. JAMA Pediatrics. American Medical Association. 174 (4): e195881. doi:10.1001/jamapediatrics.2019.5881. PMC 7042934. PMID 32040143.
 21. 21,0 21,1 21,2 Lamothe, Cindy (June 12, 2018). „The health risks of maturing early“. BBC Future. Посетено на January 9, 2021.
 22. 22,0 22,1 University Of Southampton (December 1, 2005). „New Research Shows How Evolution Explains Age Of Puberty“. Science Daily. Посетено на December 28, 2020.
 23. 23,0 23,1 Hochberg, Ze′ev; Konner, Melvin (2020). „Emerging Adulthood, a Pre-adult Life-History Stage“. Frontiers in Endocrinology. 10 (918): 918. doi:10.3389/fendo.2019.00918. PMC 6970937. PMID 31993019.
 24. 24,0 24,1 Graphic Detail (October 3, 2019). „The prevalence of peanut allergy has trebled in 15 years“. Daily Chart. The Economist. Посетено на October 3, 2019.
 25. 25,0 25,1 „Why everybody is suddenly allergic to everything“. Health. National Post. July 30, 2019. Посетено на November 24, 2019.
 26. Chandler-Wilde, Helen (2020-08-06). „The future of Gen Z's mental health: How to fix the 'unhappiest generation ever'. The Telegraph (англиски). ISSN 0307-1235. Посетено на 2020-08-08.
 27. 27,0 27,1 American Psychological Association (March 15, 2019). „Mental health issues increased significantly in young adults over last decade“. Science Daily. Посетено на December 31, 2020.
 28. 28,0 28,1 Schraer, Rachel (February 11, 2019). „Is young people's mental health getting worse?“. Health. BBC. Посетено на December 26, 2020.
 29. 29,0 29,1 Kansagra, Sujay (May 2020). „Sleep Disorders in Adolescents“. Pediatrics. American Academy of Pediatrics. 145 (Supplement 2): S204–S209. doi:10.1542/peds.2019-2056I. PMID 32358212.
 30. 30,0 30,1 University of Rochester (January 9, 2020). „Parents aren't powerless when it comes to sleep-deprived teenagers“. Science Daily. Посетено на January 1, 2021.
 31. 31,0 31,1 Maulik, Pallab K.; Mascarenhas, Maya N.; Mathers, Colin D.; Dua, Tarun; Saxena, Shekhar (2011). „Prevalence of intellectual disability: A meta-analysis of population-based studies“. Research in Developmental Disabilities. 32 (2): 419–436. doi:10.1016/j.ridd.2010.12.018. PMID 21236634.
 32. 32,0 32,1 32,2 Buckley, Nicholas; Glasson, Emma J.; и др. (May 30, 2020). „Prevalence estimates of mental health problems in children and adolescents with intellectual disability: A systematic review and meta-analysis“. Australian and New Zealand Journal of Psychiatry. The Royal Australian and New Zealand College of Psychiatrists. 54 (10): 970–984. doi:10.1177/0004867420924101. PMID 32475125.
 33. 33,0 33,1 Flynn, James R.; Shayer, Michael (January–February 2018). „IQ decline and Piaget: Does the rot start at the top?“. Intelligence. 66: 112–121. doi:10.1016/j.intell.2017.11.010.
 34. 34,0 34,1 34,2 34,3 Thomas, Leigh (December 3, 2019). „Education levels stagnating despite higher spending: OECD survey“. World News. Reuters. Посетено на February 5, 2020.
 35. 35,0 35,1 Ferguson, Donna (February 29, 2020). „Children are reading less than ever before, research reveals“. The Guardian. Посетено на November 7, 2020.
 36. 36,0 36,1 Sliwa, Jim (August 20, 2018). „Teens Today Spend More Time on Digital Media, Less Time Reading“. American Psychological Association. Посетено на November 8, 2020.
 37. 37,0 37,1 Massey University (September 20, 2010). „Vocabulary on decline due to fewer books“. Social Sciences. Phys.org. Посетено на November 7, 2020.
 38. 38,0 38,1 Adams, Richard (April 19, 2018). „Teachers in UK report growing 'vocabulary deficiency'. The Guardian. Посетено на November 11, 2020.
 39. 39,0 39,1 Busby, Eleanor (April 19, 2018). „Children's grades at risk because they have narrow vocabulary, finds report“. Education. The Independent. Посетено на November 22, 2020.
 40. 40,0 40,1 Anderson, Porter (October 25, 2017). „YA Reading and Writing Trends from Wattpad's 60 Million Users“. Publishing Perspectives. Посетено на December 29, 2020.
 41. 41,0 41,1 41,2 Aragon, Cecilia (December 27, 2019). „What I learned from studying billions of words of online fan fiction“. MIT Technology Review. Посетено на December 29, 2020.
 42. 42,0 42,1 Clynes, Tom (September 7, 2016). „How to raise a genius: lessons from a 45-year study of super-smart children“. Nature. 537 (7619): 152–155. doi:10.1038/537152a. PMID 27604932.
 43. 43,0 43,1 43,2 Chhor, Khatya (December 8, 2016). „French students rank last in EU for maths, study finds“. France24. Посетено на December 9, 2020.
 44. 44,0 44,1 Alphonso, Caroline (December 3, 2019). „Canadian high school students among top performers in reading, according to new international ranking“. The Globe and Mail. Посетено на November 13, 2019.
 45. 45,0 45,1 DeSilver, Drew (February 15, 2017). „U.S. students' academic achievement still lags that of their peers in many other countries“. Pew Research Center. Посетено на November 21, 2020.
 46. 46,0 46,1 Wai, Jonathan; Makel, Matthew C. (September 4, 2015). „How do academic prodigies spend their time and why does that matter?“. The Conversation. Посетено на December 19, 2020.
 47. Zimmer, Ben (February 1, 2019). 'Z' Is for the Post-Millennial Generation“. Посетено на August 22, 2020.
 48. 48,0 48,1 Horovitz, Bruce (4 May 2012). „After Gen X, Millennials, what should next generation be?“. USA Today. Архивирано од изворникот на 2020-03-20. Посетено на 24 November 2012.
 49. 49,0 49,1 49,2 Thomas, Michael (19 April 2011). Deconstructing Digital Natives: Young People, Technology, and the New Literacies (англиски). Taylor & Francis. ISBN 978-1-136-73900-2.
 50. 50,0 50,1 50,2 Takahashi, Toshie T. „Japanese Youth and Mobile Media“. Rikkyo University. Посетено на 10 May 2016.
 51. 51,0 51,1 „Generations in Canada“. www12.statcan.gc.ca.
 52. „Meet Generation Z“. CBS News. Посетено на January 15, 2021. Generation Z is also hugely synonymous with technology because Centennials grew up in the era of smartphones. In fact, most of today's youth can't even remember a time before social media.
 53. „Millennials overtake Baby Boomers as America's largest generation“. Pew Research Center. Pew Research. 25 April 2016. Посетено на 18 September 2016.
 54. 54,0 54,1 Dimmock, Michael (January 17, 2019). „Defining generations: Where Millennials end and post-Millennials begin“. Pew Research Center. Посетено на December 21, 2019.
 55. „Close Modal“. Ascap.com. Посетено на 2020-01-03.
 56. Tiffany, Kaitlyn (February 3, 2020). „The Misogynistic Joke That Became a Goth-Meme Fairy Tale“. The Atlantic.
 57. „ᐅ Zoomers – Meaning & origin of the term“. SlangLang. January 21, 2020. Архивирано од изворникот на 2020-06-11. Посетено на 2021-03-13.
 58. „generation z“. Oxford Learner's Dictionaries. 8 March 2021. Посетено на 8 March 2021.
 59. Definition of Generation Z. Посетено на 18 March 2019.
 60. „Move Over, Millennials: How 'iGen' Is Different From Any Other Generation“. The California State University. August 22, 2017. Архивирано од изворникот на 2021-12-15. Посетено на 2021-03-13.
 61. „Gen Z isn't all that into lab-grown meat, according to new study“. UPI (англиски). Посетено на 2021-03-08.
 62. „Gen Z to drive produce growth“. Blue Book Services. Посетено на October 19, 2020.
 63. „Beyond Binary: The lives and choices of Generation Z“ (PDF). Ipsos. Ipsos MORI. Посетено на 20 April 2020.
 64. „Generation Z News LATEST CHARACTERISTICS, RESEARCH, AND FACTS“. Business Insider. Архивирано од изворникот на 7 October 2020. Посетено на 19 October 2020. Generation Z is broadly defined as the 72 million people born between 1996 and 2010, but Pew Research has recently defined Gen Z as anyone born after 1997.
 65. „New global poll documents the pandemic's impact on inequality“. BBC News. 10 September 2020. Посетено на 1 January 2021.
 66. Astor, Maggie. „Gen Z, Tell Us About Your Political Views“. The New York Times. Посетено на 20 April 2020.
 67. Bureau, US Census. „Reaching Out to the Young and Mobile to Respond to the 2020 Census“. The United States Census Bureau (англиски). Посетено на 2021-03-08.
 68. „MTV launches 2020 '+1thevote' campaign to mobilize Millennials and Gen Z“. Reuters. November 19, 2019.
 69. Frey, William H. (July 30, 2020). „Now, more than half of Americans are millennials or younger“. Посетено на August 22, 2020.
 70. „A Millennial Sized Problem Stands in Front of Gen Z Homebuyers“. Bloomberg. Посетено на 21 April 2020.
 71. McCusker, Carolyn; Pasquantonio, Victoria (November 2, 2020). „Teaching Resources for Election Day: Gen Z's Prom at the Polls!“. PBS Newshour Extra. Архивирано од изворникот на 2021-03-13. Посетено на January 3, 2021.
 72. Van Dam, Andrew (June 5, 2020). „The unluckiest generation in U.S. history“. Business. The Washington Post. Посетено на December 29, 2020.
 73. „At the Spelling Bee, a New Word Is M-O-N-E-Y“. The Wall Street Journal. 24 May 2019.
 74. Aratani, Lauren (6 July 2020). „Why the Covid-19 financial crisis will leave lasting scars on Gen Z“. BBC News. Посетено на 3 January 2021.
 75. Davies, Anna (10 November 2020). „Will Gen Z ever recover from the COVID-19 recession?“. Al Jazeera. Посетено на 3 January 2021.
 76. Siddiqui, Sarah (November 4, 2020). „COVID-19 Pressures Could Reverberate in Gen Z Futures“. Federal Reserve Bank of St. Louis. Посетено на January 1, 2021.
 77. „Dublin ranked 39th best city for 'generation Z'. The Irish Times. 4 September 2019. Посетено на 1 January 2021.
 78. „Stress in America: Generation Z“ (PDF). American Psychological Association. October 2018. Посетено на 13 March 2019.
 79. Van Paassen, Kevin (May 15, 2018). „The Generation Z effect“. The Globe and Mail. Посетено на December 24, 2019.
 80. „Generations in Canada“. Statistics Canada. 2011. Посетено на 28 July 2016.
 81. „What I (really) think about millennials: confessions of a gen Xer“. Randstad Canada. 12 May 2019. Посетено на 1 January 2021.
 82. Roehr, Kristi. „From Gen Z to Silents—How to engage all consumers this holiday season“. us.epsilon.com (англиски). Посетено на 2021-03-08.
 83. 83,0 83,1 83,2 83,3 83,4 83,5 Broadbent, Emma; Gougoulis, John; Lui, Nicole; Pota, Vikas; Simons, Jonathan (January 2017). „Generation Z: Global Citizenship Survey“ (PDF). Varkey Foundation. Посетено на November 15, 2019.
 84. Collie, Meghan (September 5, 2019). „Toronto is the 4th best city in the world for Gen Z. But can they afford it?“. Global News. Посетено на September 14, 2019.
 85. „Germany's youth 'have lost their sense of fun', study finds“. The Local (Germany). July 24, 2020. Посетено на January 4, 2021.
 86. Brandeis University (March 1, 2019). „The hipster effect: Why anti-conformists always end up looking the same“. Phys.org. Посетено на December 31, 2020.
 87. Feingold, Lindsey; Garcia-Navarro, Lulu (March 10, 2019). „Man Inadvertently Proves That Hipsters Look Alike By Mistaking Photo As Himself“. NPR. Посетено на December 31, 2020.
 88. Rowland, Miles (December 10, 2018). „Museums are most popular heritage attraction among young people“. Museum Association. Посетено на December 4, 2020.
 89. Jacobs, Bel (November 26, 2020). „Why buying vintage clothes is 'the new luxury'. BBC Culture. Посетено на January 5, 2021.
 90. Ayto, John (May 1, 2019). „Words from the 21st century“. Oxford English Dictionary. Посетено на December 29, 2020.
 91. 91,0 91,1 Coughlan, Sean (January 30, 2019). „The one about Friends still being most popular“. BBC News. Посетено на December 4, 2020.
 92. Low, Elaine (April 9, 2020). „Nickelodeon, Cartoon Network and other kids cable channels see viewership declines as streaming grows“. Chicago Tribune. Посетено на December 19, 2020.
 93. „Disney Channels Lose 33% Of Its Audience In 2020“. What's on Disney Plus. December 29, 2020. Посетено на January 1, 2021.
 94. Clements, Mikaella (August 8, 2018). „From Star Trek to Fifty Shades: how fanfiction went mainstream“. The Guardian. Посетено на December 29, 2020.
 95. Knorr, Catharine (July 5, 2017). „Inside the racy, nerdy world of fanfiction“. CNN. Посетено на January 4, 2021.
 96. Beck, Julia (October 1, 2019). „What Fan Fiction Teaches That the Classroom Doesn't“. The Atlantic. Посетено на January 4, 2021.
 97. Hodak, Brittany. „New Study Spotlights Gen Z's Unique Music Consumption Habits“. Forbes. Посетено на 6 March 2018.
 98. Wickham, Chris (July 26, 2012). „Pop music too loud and all sounds the same: official“. Reuters. Посетено на October 27, 2019.
 99. Serrà, Joan; Corral, Álvaro; Haro, Martín; Arcos, Josep Ll. (26 July 2012). „Measuring the Evolution of Contemporary Western Popular Music“. Scientific Reports. Nature. 2 (521): 521. doi:10.1038/srep00521. PMC 3405292. PMID 22837813.
 100. CTV News Staff (July 27, 2012). „New study says pop music getting louder, blander“. Entertainment. CTV News. Посетено на June 29, 2020.
 101. McAlpine, Fraser (February 12, 2018). „Has pop music lost its fun?“. BBC. Посетено на December 29, 2020.
 102. McCarthy, Daniel (December 9, 2020). „5 Things Travel Advisors Need to Know About Generation Z“. Travel Market Report. Посетено на December 27, 2020.
 103. 103,0 103,1 Dredge, Stuart (September 26, 2013). „Children's reading shrinking due to apps, games and YouTube“. The Guardian. Посетено на November 7, 2020.
 104. Coughlan, Sean (January 30, 2020). „Most children sleep with mobile phone beside bed“. Education. BBC News. Посетено на October 14, 2020.
 105. Twenge, Jean; Martin, Gabrielle; Spitzberg, Brian (2018). „Trends in U.S. Adolescents' Media Use, 1976-2016: The Rise of Digital Media, the Decline of TV, and the (Near) Demise of Print“. Psychology of Popular Media Culture. 8 (4): 329–345. doi:10.1037/ppm0000203.
 106. University College London (April 18, 2013). „Learning disabilities affect up to 10 percent of children“. Science Daily. Посетено на September 13, 2020.
 107. Butterworth, Brian; Kovas, Yulia (April 19, 2013). „Understanding Neurocognitive Developmental Disorders Can Improve Education for All“. Science. 340 (6130): 300–305. doi:10.1126/science.1231022. PMID 23599478.
 108. Amiama-Espaillat, Cristina; Mayor-Ruiz, Cristina (2017). „Digital Reading and Reading Competence – The influence in the Z Generation from the Dominican Republic“. Comunicar (шпански). 25 (52): 105–114. doi:10.3916/c52-2017-10. ISSN 1134-3478.
 109. Myers, Joe (August 30, 2019). „19 of the world's 20 youngest countries are in Africa“. World Economic Forum. Посетено на December 6, 2019.
 110. Zhang, Wei (September 20, 2012). „Ageing China: Changes and challenges“. Asia. BBC News. Посетено на February 15, 2020.
 111. Deyner, Simon; Gowen, Annie (April 24, 2018). „Too many men: China and India battle with the consequences of gender imbalance“. South China Morning Post. Посетено на December 6, 2019.
 112. Mackie, Nick (January 24, 2005). „Japan's ageing workforce: built to last“. Business. BBC News. Посетено на December 22, 2019.
 113. „Japan child numbers at record low“. Asia-Pacific. BBC News. May 4, 2007. Посетено на December 22, 2019.
 114. „Japan eyes demographic time bomb“. Asia-Pacific. BBC News. November 19, 2007. Посетено на December 22, 2019.
 115. Sin, Yuen (March 2, 2018). „Govt aid alone not enough to raise birth rate: Minister“. Singapore. Strait Times. Посетено на December 27, 2019.
 116. Sin, Yuen (July 22, 2019). „Number of babies born in Singapore drops to 8-year low“. Singapore. Strait Times. Посетено на December 27, 2019.
 117. 117,0 117,1 Wodarz, Dominik; Stipp, Shaun; Hirshleifer, David; Komarova, Natalia L. (April 15, 2020). „Evolutionary dynamics of culturally transmitted, fertility-reducing traits“. Proceedings of the Royal Society B. 287 (1925). doi:10.1098/rspb.2019.2468. PMC 7211447. PMID 32290801.
 118. 118,0 118,1 118,2 Kaufmann, Eric (2013). „Chapter 7: Sacralization by Stealth? The Religious Consequences of Low Fertility in Europe“. Во Kaufmann, Eric; Wilcox, W. Bradford (уред.). Whither the Child? Causes and Consequences of Low Fertility. Boulder, Colorado, United States: Paradigm Publishers. стр. 135–56. ISBN 978-1-61205-093-5.
 119. 119,0 119,1 119,2 Kaufmann, Eric (Winter 2010). „Shall the Religious Inherit the Earth?“. Studies: An Irish Quarterly Review. 99 (396, the future of religion): 387–94. JSTOR 27896504.
 120. „Two new books explain the Brexit revolt“. Britain. The Economist. November 3, 2018. Посетено на December 21, 2019.
 121. Livesay, Christopher (November 25, 2019). „In Italy, rising anxiety over falling birth rates“. PBS Newshour. Посетено на December 21, 2019.
 122. Brabant, Malcolm (November 13, 2017). „Brain drain and declining birth rate threaten the future of Greece“. PBS Newshour. Посетено на December 21, 2019.
 123. Eke, Stephen (June 23, 2005). „Russia's population falling fast“. Europe. BBC News. Посетено на December 22, 2019.
 124. „Vladimir Putin reveals plan to boost Russia birth rate“. Business. BBC News. April 20, 2011. Посетено на January 1, 2020.
 125. „Britain's baby bust“. Demography. The Economist. July 23, 2020. Посетено на August 7, 2020.
 126. Teivainen, Aleksi (February 6, 2020). „Finland hit harder by demographic changes than other Nordics, shows report“. Finland. Helsinki Times. Посетено на February 8, 2020.
 127. Garraty, John A. (1991). „Chapter XXXI: The Best of Times, The Worst of Times“. The American Nation: A History of the United States. Harper Collins Publishers. стр. 857–8. ISBN 0-06-042312-9.
 128. 128,0 128,1 Kight, Stef W. (December 14, 2019). „Immigration is shaping the youngest generation of voters“. Axios. Посетено на December 24, 2019.
 129. Frey, William H. (January 2018). „The millennial generation: A demographic bridge to America's diverse future“. The Brookings Institution. Посетено на September 9, 2019.
 130. Frey, William (June 24, 2019). „Less than half of US children under 15 are white, census shows“. Brookings Institution. Посетено на December 4, 2020.
 131. Hart, Kim (September 11, 2019). „America's sweeping tide of diversity“. Axios. Посетено на September 16, 2019.
 132. „Early Benchmarks Show 'Post-Millennials' on Track to Be Most Diverse, Best-Educated Generation Yet“. Pew Research Center. November 15, 2018. Посетено на May 11, 2019.
 133. Wang, Hansi (November 15, 2018). „Generation Z Is The Most Racially And Ethnically Diverse Yet“. NPR. Посетено на August 6, 2019.
 134. 134,0 134,1 Kight, Stef W. (December 14, 2019). „Young people are outnumbered and outvoted by older generations“. Axios. Посетено на December 24, 2019.
 135. Dill, Kathryn (November 6, 2015). „7 Things Employers Should Know About The Gen Z Workforce“. Forbes. Посетено на May 11, 2019.
 136. Howard, Jacqueline (January 10, 2019). „US fertility rate is below level needed to replace population, study says“. CNN. Посетено на January 1, 2020.
 137. Macunovich, Diane J. (September 8, 2015). „Baby booms and busts: how population growth spurts affect the economy“. The Conversation. Посетено на November 14, 2020.
 138. „When the niños run out“. The Economist. April 22, 2010. Посетено на May 3, 2020.
 139. Fensom, Anthony (December 1, 2019). „Australia's Demographic 'Time Bomb' Has Arrived“. The National Interest. Yahoo! News. Посетено на December 24, 2019.
 140. Kohler, Alan; Hobday, Liz. „So many baby boomers are retiring this doctor quit his job to go build them luxury homes“. 7.30. ABC News (Australia). Посетено на December 24, 2019.
 141. Worthman, Carol; Trang, Kathy (2018). „Dynamics of body time, social time and life history at adolescence“. Nature. 554 (7693): 451–457. doi:10.1038/nature25750. PMID 29469099.
 142. 142,0 142,1 142,2 Rushe, Dominic (September 7, 2018). „The US spends more on education than other countries. Why is it falling behind?“. The Guardian. Посетено на November 14, 2020.
 143. Rimfeld, Kaili; Kovas, Yulia; Dale, Philip S.; Plomin, Robert (July 23, 2015). „Pleiotropy across academic subjects at the end of compulsory education“. Nature. 5 (11713): 11713. doi:10.1038/srep11713. PMC 4512149. PMID 26203819.
 144. Strauss, Valerie (March 26, 2020). „1.5 billion children around globe affected by school closure. What countries are doing to keep kids learning during pandemic“. The Washington Post. Посетено на January 2, 2020.
 145. Birrell, Hamish (November 17, 2020). „A golden age for universities will come to an end“. The Economist. Посетено на December 31, 2020.
 146. 146,0 146,1 Watanabe, Shin (November 4, 2020). „US visas for Chinese students tumble 99% as tensions rise“. Nikkei Asia. Архивирано од изворникот на February 6, 2021. Посетено на February 7, 2021.
 147. 147,0 147,1 147,2 „Covid-19 will be painful for universities, but also bring change“. The Economist. August 8, 2020. Посетено на December 3, 2020.
 148. Floch, Benoît (May 31, 2012). „Why do the French excel at maths? Thank the écoles normales supérieures“. The Guardian. Посетено на December 9, 2020.
 149. 149,0 149,1 „How France created a university to rival MIT“. The Economist. August 29, 2020. Посетено на December 29, 2020.
 150. Davies, Pascale (June 27, 2018). „On Macron's orders: France will bring back compulsory national service“. France. EuroNews. Посетено на November 5, 2019.
 151. Villeminot, Florence (July 11, 2019). „National civic service: A crash course in self-defence, emergency responses and French values“. French Connection. France 24. Посетено на November 5, 2019.
 152. „Poll says 80% of French want a return to national service“. France 24. January 26, 2015. Посетено на November 5, 2019.
 153. Richardson, Hannah (July 2, 2012). „Boys' reading skills 'must be tackled'. BBC News. Посетено на November 12, 2020.
 154. Richardson, Hannah (May 17, 2011). „Boys 'can't read past 100th page', study says“. BBC News. Посетено на November 12, 2020.
 155. 155,0 155,1 Adams, Richard (September 28, 2017). „Almost half of all young people in England go on to higher education“. Higher Education. The Guardian. Посетено на October 28, 2019.
 156. Turchin, Peter (July 2, 2008). „Arise 'cliodynamics'. Nature. 454 (7200): 34–5. doi:10.1038/454034a. PMID 18596791.
 157. Turchin, Peter (February 3, 2010). „Political instability may be a contributor in the coming decade“. Nature. 403 (7281): 608. doi:10.1038/463608a. PMID 20130632.
 158. „Can too many brainy people be a dangerous thing?“. The Economist. October 24, 2020. Посетено на December 1, 2020.
 159. Eaton, Sarah Elaine (January 15, 2020). „Cheating may be under-reported across Canada's universities and colleges“. Education. The Conversation. Посетено на November 13, 2020.
 160. Danovich, Tove (June 14, 2018). „Despite A Revamped Focus On Real-Life Skills, 'Home Ec' Classes Fade Away“. NPR. Посетено на November 14, 2020.
 161. Mathewson, Tara Garcia (October 23, 2019). „Nearly all American classrooms can now connect to high-speed internet, effectively closing the "connectivity divide". Future of Learning. Hechinger Report. Посетено на November 10, 2019.
 162. 162,0 162,1 „Why Generation Z has a totally different approach to money“. World Economic Forum. November 30, 2018. Посетено на May 15, 2019.
 163. 163,0 163,1 Krupnick, Matt (August 29, 2017). „After decades of pushing bachelor's degrees, U.S. needs more tradespeople“. PBS Newshour. Посетено на May 17, 2019.
 164. Paterson, James (July 3, 2018). „Yet another report says fewer Americans value 4-year degree“. Education Dive. Посетено на August 2, 2019.
 165. Solman, Paul (March 28, 2019). „Anxious about debt, Generation Z makes college choice a financial one“. PBS Newshour. Посетено на May 12, 2019.
 166. Aucter, Zack (January 17, 2018). „Half of College Students Say Their Major Leads to a Good Job“. Gallup. Посетено на August 2, 2019.
 167. „So You Have a Liberal Arts Degree and Expect a Job?“. PBS Newshour. January 3, 2011. Посетено на October 4, 2019.
 168. Binkey, Collin (November 18, 2019). „US draws fewer new foreign students for 3rd straight year“. Associated Press. Посетено на November 18, 2019.
 169. Korn, Melissa (November 16, 2020). „New International Student Enrollment Plunges 43% This Fall“. Education. The Wall Street Journal. Архивирано од изворникот на December 9, 2020. Посетено на February 7, 2021.
 170. Kasriel, Stephane (January 10, 2019). „What the next 20 years will mean for jobs – and how to prepare“. World Economic Forum. Посетено на October 25, 2019.
 171. Zao-Sanders, Marc; Palmer, Kelly (September 26, 2019). „Why Even New Grads Need to Reskill for the Future“. Harvard Business Review. Harvard Business School Publishing. Посетено на October 25, 2019.
 172. „Can a kid start a business?“. Entrepreneur School. Архивирано од изворникот на October 26, 2017. Посетено на 26 October 2017.
 173. Schwab, Klaus (January 14, 2016). „The Fourth Industrial Revolution: what it means, how to respond“. World Economic Forum. Посетено на November 5, 2019.
 174. Desjardins, Jeff (March 20, 2019). „Which countries are best at attracting high-skilled workers?“. World Economic Forum. Посетено на October 27, 2019.
 175. Geiger, Thierry; Crotti, Roberto (October 9, 2019). „These are the world's 10 most competitive economies in 2019“. World Economic Forum. Посетено на October 27, 2019.
 176. „Zoomers, zeros and Gen Z“. Business. The Economist. May 23, 2020. Посетено на July 13, 2020.
 177. 177,0 177,1 177,2 177,3 Edmond, Charlotte (June 12, 2019). „Unemployment is down across the world's largest economies“. World Economic Forum. Посетено на June 19, 2019.
 178. Yu, Katrina (September 29, 2019). „China is producing billionaires faster than any other nation“. PBS Newshour. Посетено на November 5, 2019.
 179. Soo, Zen (October 26, 2018). „From supermarkets to super apps, Southeast Asian tech start-ups are looking to China not Silicon Valley“. South China Morning Post. Посетено на November 5, 2019.
 180. Gopalan, Nisha (December 27, 2019). „News Analysis: China takes a risk with Gen Z's love affair with debt“. Business. Bloomberg (via LA Times). Посетено на January 3, 2019.
 181. „EU unemployment drops to lowest level in nearly two decades: Eurostat“. Euronews. October 1, 2019. Посетено на October 18, 2019.
 182. Rios, Beatriz (December 3, 2019). „EU concerned over France, Italy and Spain debts“. Euroactiv. Посетено на January 4, 2020.
 183. „Skill shortages in Europe: Which occupations are in demand – and why“. Cedefop. October 25, 2016. Посетено на November 6, 2019.
 184. 184,0 184,1 Kahn, Michael (July 9, 2020). „Coronavirus 'Class of 2020': Europe's lost generation?“. World News. Reuters. Посетено на July 18, 2020.
 185. „Britain's economy is holding up well—for now“. Britain. The Economist. October 31, 2019. Посетено на November 6, 2019.
 186. Taylor, Chloe (July 24, 2019). „These are the highest paying entry level jobs in the UK“. Work. CNBC. Посетено на November 6, 2019.
 187. „Surge in teenagers setting up businesses, study suggests“. Newsbeat. BBC News. December 30, 2019. Посетено на January 3, 2020.
 188. „Canada's Best Jobs 2017: The Top 25 Jobs in Canada“. Jobs. Maclean's. May 29, 2017. Посетено на November 5, 2019.
 189. Bakx, Kyle (October 30, 2019). 'It's the smart thing to do': Canadian oil driller moves all its rigs to the U.S.“. Business. CBC News. Посетено на November 5, 2019.
 190. Breen, Kerri (October 13, 2020). „Majority of Gen Z Canadians close to insolvency amid coronavirus pandemic, poll finds“. Canada. Global News. Посетено на January 5, 2021.
 191. Brown, Dalvin (July 16, 2019). „Gen Z, millennials: It's 'embarrassing' to rely on parents for money after 27“. USA Today. Посетено на July 23, 2019.
 192. Piore, Adam (June 13, 2019). „Gen Zs are Anxious, Entrepreneurial and Determined to Avoid Their Predecessor's Mistakes“. Newsweek. Посетено на June 26, 2019.
 193. Boyle, Matthew; Townsend, Matthew (July 31, 2019). „Reality bites back: To understand Gen Z, look to the Gen X parents“. Bloomberg (via MSN). Посетено на August 4, 2019.
 194. Desjardins, Jeff (February 19, 2019). „Generation Z: What to expect from the newest addition to the workforce“. World Economic Forum. Посетено на June 16, 2019.
 195. Booth, Barbara (June 3, 2019). „Gen Z is hitting the job market — what they need to know to get the best salary and benefits“. CNBC. Посетено на June 7, 2019.
 196. Gilchrist, Karen (March 5, 2019). „How millennials and Gen Z are reshaping the future of the workforce“. CNBC. Посетено на July 11, 2019.
 197. McHugh, Calder (June 11, 2019). „Morgan Stanley: Millennials, Gen Z set to boost the US economy“. Yahoo Finance. Посетено на June 15, 2019.
 198. Cox, Jeff (October 4, 2019). „September unemployment rate falls to 3.5%, a 50-year low, as payrolls rise by 136,000“. CNBC. Посетено на October 19, 2019.
 199. „US jobs growth jumps in November“. Business. BBC News. December 6, 2019. Посетено на December 7, 2019.
 200. Gogoi, Pallavi (May 20, 2019). „America Is In Full Employment, So Why Aren't We Celebrating?“. NPR. Посетено на August 16, 2019.
 201. Frazee, Gretchen (November 16, 2018). „Manufacturers say their worker shortage is getting worse. Here's why“. PBS Newshour. Посетено на May 17, 2019.
 202. Horsley, Scott (October 4, 2019). „Hiring Steady As Employers Add 136,000 Jobs; Unemployment Dips To 3.5%“. NPR. Посетено на October 19, 2019.
 203. „US unemployment rate falls to 50-year low of 3.5%“. BBC News. October 4, 2019. Посетено на October 20, 2019.
 204. Mindlin, Alan (October 30, 2019). „Gen Z Is the Answer to the Skills Gap— They Just Don't Know It Yet“. Talent. Industry Week. Посетено на November 3, 2019.
 205. Turchin, Peter (2013). „Modeling Social Pressures Toward Political Instability“. Cliodynamics. 4 (2). doi:10.21237/C7clio4221333.
 206. McGeever, John (April 30, 2019). „UPDATE 1-Brazil's unemployment rate rises to 12.7%, reflects weak labor market“. Reuters. Посетено на November 5, 2019.
 207. Lo, June; Chee, Michael WL (June 2020). „Cognitive effects of multi-night adolescent sleep restriction: current data and future possibilities“. Current Opinion in Behavioral Sciences. 33: 34–41. doi:10.1016/j.cobeha.2019.12.005.
 208. University of Surrey (December 14, 2020). „Young people who go to bed later drink and smoke more due to their impulsivity“. Science Daily. Посетено на January 5, 2021.
 209. „Sleep deprivation makes Scots teenage girls' anxiety worse“. BBC News. January 30, 2020. Посетено на December 4, 2020.
 210. McCue, Duncan (January 29, 2019). „Lack of sleep is 'epidemic' among Canadian teens. Here's why it has doctors worried“. CBC News. Посетено на December 4, 2020.
 211. CBC Radio (December 13, 2019). „The mental health crisis among young Canadians“. Sunday Magazine. CBC Radio. Посетено на December 26, 2020.
 212. Twenge, Jean (November 14, 2017). „With teen mental health deteriorating over five years, there's a likely culprit“. The Conversation. Посетено на November 10, 2020.
 213. American Academy of Pediatrics (October 25, 2019). „Only half of US children get enough sleep during the week“. Science Daily. Посетено на November 21, 2020.
 214. Harvard University (January 11, 2010). „Ongoing human evolution could explain recent rise in certain disorders“. Science Daily. Посетено на May 24, 2020.
 215. Stevens, Heidi (July 16, 2015). „Too much screen time could be damaging kids' eyesight“. Chicago Tribune. Посетено на September 8, 2019.
 216. Hellmich, Nanci (January 25, 2014). „Digital device use leads to eye strain, even in kids“. USA Today. Посетено на September 8, 2019.
 217. „10-fold surge in South Africa teens treated for HIV: Study“. Channel News Asia. October 2, 2019. Архивирано од изворникот на 2019-10-16. Посетено на October 16, 2019.
 218. McCauley, Dana (September 30, 2019). „Almost half young adults now overweight or obese, new ABS data shows“. Sydney Morning Herald. Посетено на October 18, 2019.
 219. 219,0 219,1 EarthTalk (October 19, 2013). „Rises in Early Puberty May Have Environmental Roots“. Scientific American. Архивирано од изворникот на November 20, 2020. Посетено на January 9, 2021.
 220. „Goldman Sachs chart of the generations“. Business Insider. Архивирано од изворникот на 2015-12-08. Посетено на 6 February 2016.
 221. „Identifying What Matters Most to the Next Generation“ (PDF). International Federation of Accountants. 2019. Посетено на July 10, 2019.
 222. „Generation Z Looks a Lot Like Millennials on Key Social and Political Issues | Pew Research Center“ (англиски). 2019-01-17. Посетено на November 22, 2019.
 223. „Infographic: Gen Z Voter and Political Views Election 2016“. The Center for Generational Kinetics.
 224. „The myth of the 2017 'youthquake' election“. UK. BBC News. January 29, 2018. Посетено на December 15, 2019.
 225. Sopel, Jon (December 15, 2019). „Will UK provide light bulb moment for US Democrats?“. US & Canada. BBC News. Посетено на December 15, 2019.
 226. Tilley, James (October 4, 2015). „Hard Evidence: do we become more conservative with age?“. The Conversation. Посетено на November 16, 2020.
 227. Dhaliwal, Taz (September 30, 2019). „For the 1st time, millennial voters will make up the biggest voting bloc in a federal election“. Global News. Посетено на October 15, 2019.
 228. Vandermaas-Peeler, Alex; Cox, Daniel; Fisch-Friedman, Molly; Jones, Robert P. (10 January 2018). „Diversity, Division, Discrimination: The State of Young America | MTV/PRRI Report“. Public Religion Research Institute. Посетено на 18 March 2018.
 229. Scott, Eugene (11 January 2018). „The state of America, according to Generation Z“. The Washington Post. Посетено на 18 March 2018.
 230. „50k 'Gen Z' Students Identify as Republican – Hispanic Heritage Foundation“. hispanicheritage.org. October 27, 2016. Посетено на 2016-12-23.
 231. „America's Youth Have Spoken: Hillary Clinton Is Generation Z's Choice for President“. Посетено на 26 February 2017.
 232. 232,0 232,1 Eatwell, Roger; Goodwin, Matthew (2018). „Chapter 1: Myths“. National Populism - The Revolt Against Liberal Democracy. Great Britain: Pelican Book. ISBN 978-0-241-31200-1.
 233. Eatwell, Roger; Goodwin, Matthew (2018). „Chapter 10: Towards Post-populism“. National Populism - The Revolt Against Liberal Democracy. Great Britain: Pelican Book. ISBN 978-0-241-31200-1.
 234. Moore, Peter (June 27, 2016). „How Britain voted at the EU referendum“. YouGov (англиски). Посетено на February 17, 2021.
 235. „A estreia dos candidatos da geração Z“ [The debut of the Z generation candidates] (португалски). 2020-09-28. Архивирано од изворникот на 2020-10-05. Посетено на 2020-10-05.
 236. 236,0 236,1 Weale, Sally (8 February 2017). „UK second only to Japan for young people's poor mental wellbeing“. The Guardian. Посетено на 18 April 2018.
 237. Miller, Susan (June 24, 2019). „The young are regarded as the most tolerant generation. That's why results of this LGBTQ survey are 'alarming'. Nation. USA Today. Посетено на December 26, 2019.
 238. Miller, Susan (June 5, 2019). „Stonewall Forever: 50 years after the raid that sparked the LGBTQ movement, monument goes digital“. USA Today. Посетено на June 25, 2019.
 239. "Pro-Choice" or "Pro-Life," 2018 Demographic Table“. Gallup. 2019. Посетено на November 16, 2019.
 240. Sherwood, Harriet (July 12, 2018). „Post-millennial generation 'more tolerant' of Christianity“. Religion. The Guardian. Посетено на November 24, 2019.
 241. Hope, J (2016). „Get your campus ready for Generation Z“. Dean & Provost. 17 (8): 1–7. doi:10.1002/dap.30174.
 242. „Atheism Doubles Among Generation Z“. Barna.com. Barna Group. January 24, 2018. Посетено на October 31, 2019.
 243. Sherwood, Harriet (August 27, 2018). „Religion: why faith is becoming more and more popular“. The Guardian. Посетено на June 19, 2019.
 244. Whitehead, Nadia (December 25, 2015). „A Religious Forecast For 2050: Atheism Is Down, Islam Is Rising“. Goats and Soda. NPR. Посетено на November 19, 2019.
 245. „Generation Z Breaks Records in Education and Health Despite Growing Economic Instability of Their Families“. PR Newswire. 21 June 2016. Посетено на 22 June 2016.
 246. Blad, Evie (21 June 2016). „Teenagers' Health, Educational Outcomes Improving, Report Finds“. Education Week. Посетено на 22 June 2016.
 247. Cooke, Henry (May 16, 2017). „Teen birth rate halves since 2008“. Stuff. Посетено на November 15, 2020.
 248. Sohn, Emily (August 28, 2019). „Weighing the dangers of cannabis“. Nature. 572 (7771): S16–S18. Bibcode:2019Natur.572S..16S. doi:10.1038/d41586-019-02530-7. PMID 31462789.
 249. Ayesh, Rashaan (April 20, 2019). „Survey: Gen Z twice as likely to use marijuana than national average“. Axios. Посетено на September 5, 2019.
 250. McCoppin, Robert (December 24, 2019). „Thinking of buying pot in Illinois on Jan. 1? Here's how experts say it could affect your health — for better and for worse“. Chicago Tribune. Посетено на December 24, 2019.
 251. Jackson, Nicholas J.; Isen, Joshua D.; Khoddam, Rubin; Irons, Daniel; Tuvblad, Catherine; Iacono, William G.; McGue, Matt; Raine, Adrian; Baker, Laura A. (February 2, 2016). „Impact of adolescent marijuana use on intelligence: Results from two longitudinal twin studies“. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. 113 (5): E500–E508. doi:10.1073/pnas.1516648113. PMC 4747759. PMID 26787878.
 252. „Youth Justice Statistics 2018/19“ (PDF). gov.uk. Youth Justice Board under the direction of the Ministry of Justice. 30 January 2020. Архивирано од изворникот (PDF) на 9 June 2020. Посетено на 29 June 2020.
 253. „Youth Offenders“ (англиски). Australian Bureau of Statistics. 2020-02-06. Архивирано од изворникот на 2020-06-09. Посетено на 2020-06-09.
 254. Allen, Marry K.; Superle, Tammy (February 17, 2016). „Youth crime in Canada, 2014“. Statistics Canada. Посетено на September 29, 2020.
 255. 255,0 255,1 Waterson, Jim (January 31, 2020). „Porn survey reveals extent of UK teenagers' viewing habits“. The Guardian. Посетено на November 21, 2020.
 256. University of California, Irvine (September 28, 2016). „Today's parents spend more time with their kids than moms and dads did 50 years ago“. Science Daily. Посетено на November 3, 2020.
 257. Livingston, Gretchen (December 22, 2014). „Fewer than half of U.S. kids today live in a 'traditional' family“. Pew Research Center. Посетено на November 15, 2020.
 258. Barraclough, Corrine (April 3, 2017). „First men, now boys are 'Going Their Own Way'. News.com.au. Посетено на January 1, 2021.
 259. United Nations Children's Fund (2014). „Ending Child Marriage: Progress and Prospects“ (PDF). UNICEF. Архивирано од изворникот (PDF) на 2019-07-27. Посетено на January 9, 2021.
 260. Prensky, Marc (2001). „Digital Natives, Digital Immigrants Part 1“. On the Horizon.
 261. „Meet Generation Z: Forget Everything You Learned About Millennials“. Sparks and Honey. 17 June 2014. стр. 39. Посетено на 16 December 2015.
 262. „Should CellPhones Be Allowed in School?“. education.cu-portland.edu. 2012-11-09. Архивирано од изворникот на 2015-12-08. Посетено на 1 December 2015.
 263. „Mobile and interactive media use by young children: The good, the bad and the unknown“. EurekAlert!. Посетено на 1 December 2015.
 264. 264,0 264,1 Borca, Gabriella; Bina, Manuela; Keller, Peggy S.; Gilbert, Lauren R.; Begotti, Tatiana (1 November 2015). „Internet use and developmental tasks: Adolescents' point of view“. Computers in Human Behavior. 52: 49–58. doi:10.1016/j.chb.2015.05.029.
 265. MacSpadden, Kevin (May 14, 2015). „You Now Have a Shorter Attention Span Than a Goldfish“. Time. Посетено на December 9, 2020.
 266. „Jason Dorsey TEDx Talk On Generation After Millennials: iGen Gen Z“. Jason Dorsey (англиски). Посетено на 6 April 2016.
 267. TEDx Talks (18 November 2015), What do we know about the generation after millennials? | Jason Dorsey | TEDxHouston, Посетено на 6 April 2016
 268. Dorsey, Jason (2016). „iGen Tech Disruption“ (PDF). Center for Generational Kinetics. Посетено на 6 April 2016.
 269. Regine (28 March 2005). „Owning a cell phone is rite of passage for teenagers“. Textuality.org. Архивирано од изворникот на 11 December 2015. Посетено на 7 December 2015.
 270. Lenhart, Amanda (8 April 2015). „Teens, Social Media & Technology Overview 2015“. Pew Research Center. Pew Research Center Internet Science Tech RSS. Посетено на 5 December 2015.
 271. „ICILS 2018 U.S. Results“. National Center for Education Statistics. 2019. Посетено на November 21, 2019.
 272. Borca. „Internet Use“. Наводот journal бара |journal= (help)
 273. Inc., MTR at CareerPlanner.com. „The Generations - Which Generation are You?“. www.careerplanner.com.
 274. 274,0 274,1 Madden, Mary; и др. (21 May 2013). „Teens, Social Media, and Privacy“. Pew Research Center. Посетено на 10 December 2015.
 275. Seemiller, Corey (2016). Generation Z Goes to College. Jossey-Bass. ISBN 978-1-119-14345-1.
 276. J. Walter Thompson. „CONSUMER INSIGHTS, J. WALTER THOMPSON INTELLIGENCE Meet Generation Z“. Архивирано од изворникот на 2017-02-06. Посетено на 22 May 2017.
 277. Stevens, Heidi (March 13, 2017). 'Irresistible' technology is making our kids miss social cues“. Chicago Tribune. Посетено на December 10, 2020.
 278. Centers for Disease Control and Prevention. 2015. Youth Risk Behavior Survey Data. Available at: cdc.gov/yrbs.
 279. Booker, Cara L.; Kelly, Yvonne J.; Sacker, Amanda (2018-03-20). „Gender differences in the associations between age trends of social media interaction and well-being among 10-15 year olds in the UK“. BMC Public Health. 18 (1): 321. doi:10.1186/s12889-018-5220-4. PMC 5859512. PMID 29554883.
 280. „Men catch up with women on overall social media use“. Pew Research Center (англиски). 2015-08-28. Посетено на 2018-05-30.
 281. „Smartphones and Social Media“. Child Mind Institute. Архивирано од изворникот на 2018-05-07. Посетено на 2021-03-13.
 282. Twenge, Jean (22 August 2017). IGen: Why Today's Super-Connected Kids Are Growing Up Less Rebellious, More Tolerant, Less Happy--and Completely Unprepared for Adulthood--and What That Means for the Rest of Us.


Грешка во наводот: Има ознаки <ref> за група именувана како „note“, но нема соодветна ознака <references group="note"/>.