Генерален секретар на ЦК на КПСС

Од Википедија — слободната енциклопедија

Генерален секретар на ЦК на КПСС, претставува најголемата должност на КПСС, еднаква како на државна глава на Советскиот Сојуз по смртта на Ленин во 1924 година. Целото име е Генерален (или Прв) секретар на Централниот комитет на Комунистичката партија на Советскиот Сојуз.

Била воведена во текот на 1922 година, каде во почетокот имала всушност само технички карактер отколку партија со вградена хиреархија. По смртта на Ленин, и со доаѓањето на власт на Сталин, тој воспоставува апсолутна власт врз целиот СССР, при кое должноста Генерален секретар се превратила во најголема должност и улога во КПСС.

Должноста генерален секретар на ЦК на КПСС постоела сè до 1991 година кога била прекратена и дејноста на партијата.