Гегамски Планини

Од Википедија — слободната енциклопедија
Гегамски Планини
Гегамски Планини од вселената
Највисока точка
Надм. вис.3597 м
Координати40°16′30″ N; 44°45′00″ E / 40.275° СГШ; 44.75° ИГД / 40.275; 44.75Координати: 40°16′30″ N; 44°45′00″ E / 40.275° СГШ; 44.75° ИГД / 40.275; 44.75
Географија
Гегамски Планини на карта

Карта

МестоЕрменија
Геологија
Видвулканско поле
Последен избув1900 пне ± 1000 години

Гегамските Планини (ерменски: Գեղամա լեռնաշղթա) — планини кои се наоѓаат во Ерменија. Планинскиот венец е сливното подрачје на сливното подрачје на Севанското Езеро од исток, реките Аракс и Храздан од север и запад, реките Азат и Веди од југозапад и реката Арпачај од југ. Просечната надморска височина на планинскиот венец Гегам е близу 2.500 метри. Планинскиот венец е од вулканско потекло, вклучувајќи многу изумрени вулкани. Опсегот е долг 70 километри и широк од 48 километри и се протега меѓу езерото Севан и Араратската Рамнина. Највисокиот врв на Гегамските Планини е Аждахак, висок 3.597 метри. Тој бил формиран од вулканско поле, кое содржи куполи од плеистоценска или холоценска лава.

Геолошка историја[уреди | уреди извор]

Вулканизмот во Ерменија и во Гегамските Планини е поврзан со придружните процеси на плаштот, но не мора да се поврзани со судирот на Арапската со Евроазиската Плоча. За разлика од другите делови од регионот на Кавказ, Гегамските Планини создале главно мали вулкани. Формирањето на Капутан (вклучувајќи ја планината Атис и Гцаин) од доцниот миоцен е датиран на 5.7-4.6 Ма според Калиум-аргонското датирање и е најстаро во регионот. Доцната плиоценска активност вклучувала различни базалтни лави, а потоа, за време на кватарниот период, риолит и обсидијан од центарот Котајк. Вулканската активност достигнала околу 200 ка, кога повеќето од центрите на Гегамските Планини се формирале од трахијандезитски лави. Највисоката точка е вулканот е Аждахак со надморска височина од 3.597 метри надморска височина, во западниот дел од планинскиот венец. Постои езеро во кратерот на вулканот кое било формирана од топењето на снегот.

Порано, овој регион бил познат како Ахаманган. Доказ за најраните човечки населби на ова подрачје се бројните петроглифи кои биле пронајдени на карпите на надморска висина од 2.600 и 3.200 метари. Повеќето слики ги прикажуваат мажите во сцени на лов и борби и астрономски тела и феномени како: Сонцето, Месечината, соѕвездијата, ѕвезденото небо, молњите и итн.