Гвинејски павијан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Гвинејски павијан
Женка со своето младенче
Научна класификација

Гвинеја бабун ( латински: Papio papio) е вид на примати () од семејството на мајмуни од Стариот свет ().

Распространетост[уреди | уреди извор]

Видот е присутен во Гвинеја-Бисао, Мали, Мавританија и Сенегал.

Живеалиште[уреди | уреди извор]

Гвинескиот бабун има копнено живеалиште.

Загрозеност[уреди | уреди извор]

Овој вид е на пониско ниво на опасност од исчезнување и се смета за речиси загрозен таксон.

Трендот на популација[уреди | уреди извор]

Трендот на популација е непознат за овој вид.

Наводи[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]