Гвајана (појаснување)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Политичка карта на регионот Гвајана.

Гвајана е името на држава во Јужна Америка.

Сепак тоа име може да се однесува и на земјите кои се наоѓаат на Гвајанскиот штит: