Прејди на содржината

Гаспаринисаура

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Гаспаринисаура|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Гаспаринисаура
Gasparinisaura
реконструкција на скелет
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Гаспаринисаура
Вид: Гаспаринисаура
Gasparinisaura
Научен назив
Гаспаринисаура цинкосалтензис
Корија и Салгадо, 1996 година

Гаспаринисаура (Gasparinisaura) (што значи „гуштер на Гаспарини“) е раса тревојади орнитопод диносаурус од доцна креда.[1].

Опис и име[уреди | уреди извор]

Првите фосили на „Гаспаринисаура“ биле пронајдени во 1992 година во Аргентина, во близина на сол на Цинко во провинција Рио Негро. „Gasparinisaura cincosaltensis“, беше именуван и опишан во 1996 година од Родолфо Корија и Леонард Салгадо. Општото име го одликува аргентинскиот палеонтолог Зулма Гаспарини од Брендон. специфично име се однесува на Цинко Салтос.[2]..

Наоди од фосили и детерминизација[уреди | уреди извор]

Тип, 'MUCPv-208' , бил откриен во слојот на Формација Анаклото, датирал од раниот Сантонијан, стар околу 83 милиони години. Се состоел од делумен скелет со череп, во кој недостасува голем дел од ’рбетниот столб. Паратипот е MUCPv-212, опашка со елементи на долните екстремитети. Во 1997 година биле опишани три дополнителни примероци: MUCPv 213, делумен скелет со череп; MCSPv 111, од посткранијалниот скелет; MCSPv 112 и череп со заден дел и карлица. Трите подоцнежни примероци претставуваат примероци на помлади животни.[3].

уметничка реконструкција
Примерок со гастролити

Класификација[уреди | уреди извор]

Кладограм заснован на филогенетска анализа на Розадила и сор., 2015;Hypsilophodon
Thescelosaurus


Iguanodontia
Elasmaria

Gasparinisaura
MorrosaurusTrinisauraMacrogryphosaurusNotohypsilophodonTalenkauenAnabisetia


Parksosaurus
Kangnasaurus
Rhabdodontidae
TenontosaurusDryomorpha

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]