Гаргојлиосаурус

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Гаргојлиосаурус|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Гаргојлиосаурус
Gargoyleosaurus
Фосилен скелет, Музеј на природата и науката во Денвер
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Гаргојлиосаурус
Вид: Гаргојлиосаурус
Gargoyleosaurus
Научен назив
Гаргојлиосаурус паркинорум
Карпентер "и сор." 1998 година

Гаргојлиосаурус (Gargoyleosaurus) (што значи „gargoyle гуштер“) е еден од најраните анкилосаури познати од разумно комплетни остатоци од фосили. Неговиот череп имал должина 29 см, а вкупната должина на телото е проценета 3 до 4. Можеби тежел 1 т. Холотипот бил откриен кај локалитетот - Западниот каменолом на коските, во округот Олбени, Вајоминг во изложеност на Горниот Јура (Кимеридигјан до Титонијан фази] Формација Морисон.[1].

Опис и име[уреди | уреди извор]

Беше опишан од Кен Карпентер" "и други. Музејот на природата и науката Денвер и, заедно со неколку скелети на малиот примерок "Stegosaurus" ", е изложен таму од 2002 година.[2]..

Скелет - реконструкција во амбиент

Наоди од фосили и детерминизација[уреди | уреди извор]

Холотипниот примерок на Gargoyleosaurus parkpinorum бил изваден од Западна палеонтолошка лабораторија во 1996 година и моментално се чува во колекциите на Денвер музеј на природата и науката, Денвер, Колорадо. Покрај холотипот, познати сè уште два делумни скелета (иако сè уште не се опишани). Холотипот се состои од најголемиот дел од черепот и делумниот посткраниален скелет. Примерокот првично бил опишан како „Gargoyleosaurus parkpini“ од Карпентер, Мајлс и Кловард во 1998 година, а потоа бил преименуван во „Г. parkpinorum "од Карпентер" и сор. "во 2001 година, во согласност со ICZN чл. 31.1.2А.[3].

Класификација[уреди | уреди извор]

Споредба на големината

Присуство на седум конусни заби во секоја премаксила, нецелосен остеозен назален септум, линеарно распоредена носна празнина, отсуство на осеус средно непце, и, што се однесува до остеодермите, два сета коосифицирани цервикални плочи и голем број издолжени конусни боцки. Многу невообичаена одлика е сагиттална (средна линија) остеодерм на првиот сет на цервикални плочи; кај повеќето други анкилосаури, овие остеодерми се билатерални, односно спарени со по еден на секоја страна од средната линија. анкилосаур од Горна Јура од округот Олбени, Вајоминг

Викариус "и сор." (2004) го поставиле "Gargoyleosaurus parkpinorum" во семејството Ankylosauridae од Анкилосаурија и се во согласност со повеќето претходни филогенетски хипотези, кои ја ставаат род како сестринска група на сите други анкилосауриди (т.е. членови на анкилосауриди). Сепак, овие студии го користеле само черепот, додека многу од карактеристичните одлики на семејството Полакантида се наоѓаат во посткранијалниот скелет.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]