Галичичка власеника

Од Википедија — слободната енциклопедија

Галичичка власеника (Festuca galicicae ) е локален ендемичен вид растение во Национален парк Галичица.[1]

Опис[уреди | уреди извор]

Густо баздести растенија, со интравагинални изданоци. Стеблото 40-65cm високо.

Листови[уреди | уреди извор]

Листовите се 0,5-1,1mm, бодливи. Јазичињата (0,6-)1,5-2,3 mm, без ушиња. Ракавците голи или со куси, густи влакненца, затворени до 1/5 од должината.

Цвет[уреди | уреди извор]

Соцветието 6-8cm. Класчињата 8,5-11,7 mm, слабо виолетово прошарени. Антерите виолетови, 2,5-4,5 mm долги. Плодникот влакнест.

Екологија[уреди | уреди извор]

Пасишта и варовнички камењари во планинскиот и субалпскиот појас.

Распространетост[уреди | уреди извор]

  • Галичица:на варовнички камeњар. 1800-2000м.m (leg.K.Micevski) (MKNH);

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. I.Horvat ex Mgf.-Dbg., Bot.Jouzn.Linn.Soc.76(4): 322-328 (1978)