Галисиска азбука

Од Википедија — слободната енциклопедија

Галисиска азбука — официјалното писмо засновано на латиницата кое се користи за пишување на галисискиот јазик. Азбуката има 23 букви, шест диграфа и уште неколку букви за пишување странски зборови.

Азбука[уреди | уреди извор]

Буква Име Фонема
A a /a/
B be /b/
C ce /θ/ (+ e e i; /k/ (+ a, o e u)
D de /d/
E e /e/, /ɛ/
F efe /f/
G gue /g/ (/x/)
H hache
I i /i/, /j/
L ele /l/
M eme /m/
N ene /n/
Ñ eñe /ɲ/
O o /o/, /ɔ/
P pe /p/
Q que /k/
R erre /r/, /ɾ/
S ese /s/
T te /t/
U u /u/, /w/
V uve /b/
X xe /ʃ/, /ks/
Z zeta /θ/ (/s/)
Диграф Име Фонема
ch ce hache /tʃ/
gu gue u /g/
ll ele dobre /ʎ/
nh ene hache /ŋ/
qu que u /k/
rr erre dobre /r/

Поврзано[уреди | уреди извор]