Газивода

Од Википедија — слободната енциклопедија
Газивода
Liqeni i Gazivodës
Газивода Liqeni i Gazivodës - Газивода
Газивода
Liqeni i Gazivodës
- Газивода
Газивода
Место Косово
Главен дотек Ибар
Земји во сливот Косово
Најг. должина 24 m
Површина 11,9 км2
Најг. длабочина 105 m
Надм. височина на површината 694 m

Газивода (српски: Газивода) — вештачко езеро во Србија. Тоа воедно е и најголемето вештачко езеро во земјата. Има површина од 11,9 км2. Во езерото се влева реката Ибар.