ГРОМ специјална единица

Од Википедија — слободната енциклопедија
Заштитен знак на ЈВ ГРОМ

ГРОМ (Jednostka Wojskowa GROM im. Cichociemnych Spadochroniarzy Armii Krajowej, македонски: "Воена единица ГРОМ именуван во чест на Тивкото невидена од домашната армија") е полската елитна антитерористичка единица.

Друго име на единицата е "Jednostka Wojskowa" (Воена единица 2305). ГРОМ првично беше моделиран на единиците за специјални мисии на НАТО (специјални единици за специјални мисии), како што се Делта сили на Армијата на САД, СЕАЛ-тимот на Шестата американска морнарица и САС на британската армија.

Историја[уреди | уреди извор]

ГРОМ, кое стои за Grupa Reagowania Operacyjno-Manewrowego што исто така значи "гром", е една од петте специјални единици за оперативни сили на полските вооружени сили. Официјално беше активирана на 13 јули 1990 година. Распоредена е во различни специјални операции и неконвенционални воени улоги, вклучително и антитерористички операции и проекција на сила зад непријателските линии.

Единицата е именувана по "Тивок невиден" (полски: Cichociemni Spadochroniarze Armii Krajowej) - Полска елитна единица за специјални операции од Втората светска војна.

Во 70-тите и 80-тите години, во Полска имало неколку форми на единици на специјални сили, но тие биле или обучени во чисто воени задачи (саботажа, нарушување на комуникациите и слично) или во чисто антитерористички улоги. По полската амбасада во Берн беше преземена од група од четири полски емигранти кои се нарекуваа полски револуционерна домашна армија во 1982 година, генералот Едвин Розлубирски предложи да се формира тајна воена единица за да се спречи заканата од тероризам и други неконвенционални закани. Сепак, овој предлог беше првично отфрлен од Народна армија на Полска.

Во 1989 година, на многу Евреи им беше дозволено да истераат од Советскиот Сојуз во Израел. Полска беше една од неколкуте држави кои обезбедија помош во форма на организација за операцијата, подоцна наречена "Операција мост". Откако двајца полски дипломати беа застрелани во Бејрут, потполковникот Славомир Петелички беше испратен во Либан за да обезбеди префрлање на цивили и полски дипломатски места.

По неговото враќање во Полска, тој го претстави својот план за формирање на специјална воена единица во Министерството за внатрешни работи, сила која ќе биде обучена за специјални операции кои ќе бидат распоредени во одбрана на полските граѓани во ситуации слични на оние во Либан . Идеите на Петлетички беа добро примени, а на 13 јуни 1990, ГРОМ била формално именувана како Једностка Војскова 2305.

Славомир Петлетички беше избран за прв командант на новоформираната единица. Како полски разузнавачки службеник, специјализиран за саботажа и субверзија, тој изгледаше совршено прилагоден за да го надгледува почетното формирање на единицата. Тој се собра околу себе група на истомисленици и професионални војници, функционери и постави за избор на војници кои би биле соодветни за специјални операции. Поради високите ризици вклучени во специјалната служба, беше одлучено сите мажи да бидат од стручна служба. Првата група на регрути сите дојдоа од различни веќе постоечки специјални единици во полските вооружени сили.

Од можните регрути, обуката ја помина само мала група. Многу од овие почетни инструктори беа обучени од страна на Специјалните сили на САД и Обединетото Кралство. Во моментов, Едностка Војскова ГРОМ соработува со слични единици на другите земји на НАТО.

Во текот на своето формирање првите неколку години, JВ 2305 остана целосно тајна и скриена од јавноста. Првпат беше објавен во печатот во 1992 година и стана познат на јавноста во 1994 година, по нивната прва голема воена операција на Хаити.

Пред 1 октомври 1999 година, ЈВ 2305 беше подреден на Министерството за внатрешни работи, по што командата беше пренесена на министерот за национална одбрана до 2007 година. Од 2007 година, ЈВ ГРОМ е под команда на Даудочка Војск Спејалнич (командант на полската специјална сила).

Обука[уреди | уреди извор]

Кандидатите кои аплицираат за да служат во JВ ГРОМ треба да ги поминат психолошките и трајните тестови, заедно со т.н. тест на вистина, физички и психолошки исцрпувачки теренски тест со цел да ги филтрираат послабите кандидати. ГРОМ војниците се обучуваат со најдобрите специјални оперативни единици во светот.

Обуката на војниците на ГРОМ вклучува различни дисциплини. Сите тие се подложени на иста специјализирана обука во антитерористички и специјални операции, како и нуркач, снајперист и падобранство. Во тимови со четири човечки екипи, секој војник мора да биде подготвен да ги преземе соодветните одговорности на своите колеги, доколку тоа стане неопходно. ЈВ ГРОМ ја добива основната обука за специјални операции од специјалната команда на шведската морнарица за тактички операции со седиште во Карлскрона, примарната поморска база на Шведска. Околу 75% од персоналот на ГРОМ се обучуваат како лекари или болничари. Покрај тоа, секоја група е поддржана од неколку професионални лекари. Војниците на ГРОМ се обучени во методи на фаќање и убивање.