Вуелта а Еспања 2014 - етапа 12 до етапа 21

Од Википедија — слободната енциклопедија

Вуелта а Еспања 2014 започнала на 23 август, додека етапата 21 ќе се одржи на 14 септември. Изданието 2014 на велосипедската трка започнало со единствениот екипен хронометар во градот Херез де ла Фронтера.

Етапа 12[уреди | уреди извор]

4 септември 2014 — Логроњо до Логроњо, 168 км[1]
Резултат од етапа 12
Возач Екипа Време
1  Џон Дегенколб (ГЕР) Џајант-Шимано 4ч 11' 18"
2  Том Бонен (БЕЛ) Омега Парма-Квик Степ и.в.
3  Јакопо Гварниери (ИТА) Астана и.в.
4  Петер Саган (СВК) Канондејл и.в.
5  Максимилијано Ричезе (АРГ) Лампре-Мерида и.в.
6  Јаник Мартинез (ФРА) Тим Јуропкар и.в.
7  Лојд Мондори (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал и.в.
8  Фабијан Канчелара (ШВА) Трек Фактори Рејсинг и.в.
9  Јаспер Стејвен (БЕЛ) Трек Фактори Рејсинг и.в.
10  Гијом Боавен (КАН) Канондејл и.в.
Генерален пласман по етапа 12
Возач Екипа Време
1  Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо 44h 38' 14"
2  Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 20"
3  Ригоберто Уран (КОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 1' 08"
4  Крис Фрум (ВБР) Тим Скај + 1' 20"
5  Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 1' 35"
6  Самуел Санчес (ШПА) Ванти-Груп Гобер + 1' 52"
7  Фабио Ару (ИТА) Астана + 2' 13"
8  Винер Анакона (КОЛ) Лампре-Мерида + 2' 22"
9  Роберт Гесинк (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 2' 55"
10  Дамијано Карузо (ИТА) Канондејл + 3' 51"

Етапа 13[уреди | уреди извор]

5 септември 2014 — Белорадо до Обрегон, 182 км[2]
Резултат од етапа 13
Возач Екипа Време
1  Даниел Наваро (ШПА) Кофидис 4ч 21' 04"
2  Даниел Морено (ШПА) Катјуша + 2"
3  Вилко Келдерман (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 2"
4  Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 5"
5  Насер Буани (ФРА) FDJ.fr + 5"
6  Дамијано Карузо (ИТА) Канондејл + 5"
7  Алберто Контадор (ESP) Тинкоф-Саксо + 5"
8  Роберт Гесинк (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 5"
9  Даниел Мартин (ИРС) Гармин-Шарп + 5"
10  Џанлука Брамбила (ИТА) Омега Парма-Квик Степ + 5"
Генерален пласман по етапа 13
Возач Екипа Време
1  Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо 48ч 59' 23"
2  Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 20"
3  Ригоберто Уран (КОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 1' 08"
4  Крис Фрум (ВБР) Тим Скај + 1' 20"
5  Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 1' 35"
6  Самуел Санчес (ШПА) Ванти-Груп Гобер + 1' 52"
7  Фабио Ару (ИТА) Астана + 2' 13"
8  Винер Анакона (КОЛ) Лампре-Мерида + 2' 37"
9  Роберт Гесинк (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 2' 55"
10  Дамијано Карузо (ИТА) Канондејл + 3' 51"

Етапа 14[уреди | уреди извор]

6 септември 2014 — Сантандер до Ла Камперона, 199 км[3]
Резултат на етапа 14
Возач Екипа Време
1  Рајдер Хесједал (КАН) Гармин-Шарп 5ч 18' 10"
2  Оливер Цауг (ШВА) Тинкоф-Саксо + 10"
3  Иманол Ервити (ШПА) Мовистар Тим + 30"
4  Александар Колобнев (РУС) Катјуша + 39"
5  Луис Мејнчес (ЈАР) МТН Кубека + 42"
6  Барт де Клерк (БЕЛ) Лото-Белисол + 52"
7  Ромен Сикар (ФРА) Тим Јуропкар + 1' 44"
8  Давид Аројо (ШПА) Каха Рурал-Сегурос РГА + 2' 02"
9  Карлос Верона (ШПА) Омега Парма-Квик Степ + 2' 15"
10  Крис Фрум (ВБР) Тим Скај + 2' 36"
Генерален пласман по етапа 14
Возач Екипа Време
1  Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо 52ч 20' 16"
2  Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 42"
3  Крис Фрум (ВБР) Тим Скај + 1' 13"
4  Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 1' 29"
5  Ригоберто Уран (КОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 2' 07"
6  Фабио Ару (ИТА) Астана + 2' 15"
7  Самуел Санчес (ШПА) Ванти-Груп Гобер + 3' 26"
8  Роберт Гесинк (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 4' 14"
9  Винер Анакона (КОЛ) Лампре-Мерида + 4' 36"
10  Даниел Мартин (ИРС) Гармин-Шарп + 4' 37"

Етапа 15[уреди | уреди извор]

7 септември 2014 — Овиедо до Лагос де Ковадонга, 149 км[4]
Резултат од етапа 15
Возач Екипа Време
1  Пшемислав Њемјец (ПОЛ) Лампре-Мерида 4ч 11' 09"
2  Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 5"
3  Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 5"
4  Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо + 10"
5  Фабио Ару (ИТА) Астана + 17"
6  Крис Фрум (ВБР) Тим Скај + 17"
7  Даниел Мартин (ИРС) Гармин-Шарп + 28"
8  Варан Баргиј (ФРА) Џајант-Шимано + 44"
9  Ригоберто Уран (КОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 1' 00"
10  Џампаоло Карузо (ИТА) Катјуша + 1' 02"
Генерален пласман по етапа 15
Возач Екипа Време
1  Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо 58ч 31' 35"
2  Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 31"
3  Крис Фрум (ВБР) Тим Скај + 1' 20"
4  Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 1' 20"
5  Фабио Ару (ИТА) Астана + 2' 22"
6  Ригоберто Уран (КОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 2' 57"
7  Даниел Мартин (ИРС) Гармин-Шарп + 4' 55"
8  Самуел Санчес (ШПА) Ванти-Груп Гобер + 5' 02"
9  Роберт Гесинк (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 5' 11"
10  Варан Баргиј (ФРА) Џајант-Шимано + 6' 36"

Етапа 16[уреди | уреди извор]

8 септември 2014 — Сан Мартин дел Реј Аурелио до Ла Фарапона, Лаго де Сомиедо, 158,8 км[5]
Резултат од етапа 15
Возач Екипа Време
1  Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо 4ч 53' 35"
2  Крис Фрум (ВБР) Тим Скај + 15"
3  Алесандро Де Марки (ИТА) Канондејл + 50"
4  Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 55"
5  Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 59"
6  Фабио Ару (ИТА) Астана + 1' 06"
7  Даниел Мартин (ИРС) Гармин-Шарп + 1' 12"
8  Роберт Гесинк (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 1' 22"
9  Самуел Санчес (ШПА) Ванти-Груп Гобер + 1' 43"
10  Рајдер Хесједал (КАН) Гармин-Шарп + 1' 48"
Генерален пласман по етапа 15
Возач Екипа Време
1  Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо 63ч 25' 00"
2  Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 1' 36"
3  Крис Фрум (ВБР) Тим Скај + 1' 39"
4  Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 2' 29"
5  Фабио Ару (ИТА) Астана + 3' 38"
6  Даниел Мартин (ИРС) Гармин-Шарп + 6' 17"
7  Роберт Гесинк (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 6' 43"
8  Самуел Санчес (ШПА) Ванти-Груп Гобер + 6' 55"
9  Варан Баргиј (ФРА) Џајант-Шимано + 8' 37"
10  Дамијано Карузо (ИТА) Канондејл + 9' 10"

Етапа 17[уреди | уреди извор]

10 септември 2014 — Ортигеиера до А Коруња, 174 км[6]
Резултат од етапа 17
Возач Екипа Време
1  Џон Дегенколб (ГЕР) Џајант-Шимано 4ч 26' 07"
2  Мајкл Метјус (АВС) Орика-ГринЕЏ и.в.
3  Фабијан Канчелара (ШВА) Трек Фактори Рејсинг и.в.
4  Јаспер Стејвен (БЕЛ) Трек Фактори Рејсинг и.в.
5  Роебрто Ферари (ИТА) Лампре-Мерида и.в.
6  Колдо Фернандес (ШПА) Гармин-Шарп и.в.
7  Жофре Суп (ФРА) FDJ.fr и.в.
8  Данило Вис (ШВА) Ванти-Груп Гобер и.в.
9  Дамијано Карузо (ИТА) Канондејл и.в.
10  Висенте Рејнес (ШПА) ИАМ Сајклинг и.в.
Генерален пласман по етапа 17
Возач Екипа Време
1  Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо 67ч 51' 07"
2  Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 1' 36"
3  Крис Фрум (ВБР) Тим Скај + 1' 39"
4  Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 2' 29"
5  Фабио Ару (ИТА) Астана + 3' 38"
6  Даниел Мартин (ИРС) Гармин-Шарп + 6' 17"
7  Роберт Гесинк (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 6' 43"
8  Самуел Санчес (ШПА) Ванти-Груп Гобер + 6' 55"
9  Варан Баргиј (ФРА) Џајант-Шимано + 8' 37"
10  Дамијано Карузо (ИТА) Канондејл + 9' 10"

Етапа 18[уреди | уреди извор]

11 септември 2014 — А Естрада до Монт Кастрове, Меис, 173,5 км[7]
Резултат од етапа 18
Возач Екипа Време
1  Фабио Ару (ИТА) Астана 3ч 47' 17"
2  Крис Фрум (ВБР) Тим Скај + 1"
3  Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 13"
4  Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 13"
5  Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо + 13"
6  Самуел Санчес (ШПА) Ванти-Груп Гобер + 17"
7  Даниел Наваро (ШПА) Кофидис + 33"
8  Даниел Морено (ШПА) Катјуша + 48"
9  Дамијано Карузо (ИТА) Канондејл + 48"
10  Варан Баргиј (ФРА) Џајант-Шимано + 48"
Генерален пласман по етапа 18
Возач Екипа Време
1  Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо 71ч 38' 37"
2  Крис Фрум (ВБР) Тим Скај + 1' 19"
3  Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 1' 32"
4  Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 2' 29"
5  Фабио Ару (ИТА) Астана + 3' 15"
6  Даниел Мартин (ИРС) Гармин-Шарп + 6' 52"
7  Самуел Санчес (ШПА) Ванти-Груп Гобер + 6' 59"
8  Варан Баргиј (ФРА) Џајант-Шимано + 9' 12"
9  Даниел Наваро (ШПА) Кофидис + 9' 44"
10  Дамијано Карузо (ИТА) Канондејл + 9' 45"

Етапа 19[уреди | уреди извор]

12 септември 2014 — Салватера де Мињо до Кангас до Морацо, 176,5 км[8]
Резултат од етапа 19
Возач Екипа Време
1  Адам Хансен (АВС) Лото-Белисол 4ч 21' 58"
2  Џон Дегенколб (ГЕР) Џајант-Шимано + 5"
3  Филипо Поцато (ИТА) Лампре-Мерида + 5"
4  Јаник Мартинез (ФРА) Тим Јуропкар + 5"
5  Мајкл Метјус (АВС) Орика-ГринЕЏ + 5"
6  Жофре Суп (ФРА) FDJ.fr + 5"
7  Паул Мартенс (ГЕР) Белкин Про Сајклинг + 5"
8  Јаспер Стејвен (БЕЛ) Трек Фактори Рејсинг + 5"
9  Ромен Арди (ФРА) Кофидис + 5"
10  Дамијано Карузо (ИТА) Канондејл + 5"
Генерален пласман по етапа 19
Возач Екипа Време
1  Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо 76ч 00' 40"
2  Крис Фрум (ВБР) Тим Скај + 1' 19"
3  Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 1' 32"
4  Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 2' 29"
5  Фабио Ару (ИТА) Астана + 3' 15"
6  Даниел Мартин (ИРС) Гармин-Шарп + 6' 52"
7  Самуел Санчес (ШПА) Ванти-Груп Гобер + 6' 59"
8  Варан Баргиј (ФРА) Џајант-Шимано + 9' 12"
9  Даниел Наваро (ШПА) Кофидис + 9' 44"
10  Дамијано Карузо (ИТА) Канондејл + 9' 45"

Етапа 20[уреди | уреди извор]

13 септември 2014 — Санто Естево де Рибас де Сил до Пуерто де Анкарес, 163,8 км[9]
Резултат од етапа 20
Возач Екипа Време
1  Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо 5ч 11' 43"
2  Крис Фрум (ВБР) Тим Скај + 16"
3  Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 57"
4  Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 1' 18"
5  Фабио Ару (ИТА) Астана + 1' 21"
6  Варан Баргиј (ФРА) Џајант-Шимано + 2' 51"
7  Џампаоло Карузо (ИТА) Катјуша + 2' 55"
8  Самуел Санчес (ШПА) Ванти-Груп Гобер + 2' 58"
9  Даниел Наваро (ШПА) Кофидис + 3' 15"
10  Дамијано Карузо (ИТА) Канондејл + 3' 20"
Генерален пласман по етапа 20
Возач Екипа Време
1  Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо 81ч 12' 13"
2  Крис Фрум (ВБР) Тим Скај + 1' 37"
3  Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 2' 35"
4  Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 3' 57"
5  Фабио Ару (ИТА) Астана + 4' 46"
6  Самуел Санчес (ШПА) Ванти-Груп Гобер + 10' 07"
7  Даниел Мартин (ИРС) Гармин-Шарп + 10' 24"
8  Варан Баргиј (ФРА) Џајант-Шимано + 12' 13"
9  Даниел Наваро (ШПА) Кофидис + 13' 09"
10  Дамијано Карузо (ИТА) Канондејл + 13' 15"

Етапа 21[уреди | уреди извор]

14 септември 2014 — Сантјаго де Компостела до Сантјаго де Компостела, 10 км, поединечен хронометар (ITT)[10]
Резултат од етапа 21
Возач Екипа Време
1  Адријано Малори (ИТА) Мовистар Тим 11' 12"
2  Џеси Сарџент (АВС) Трек Фактори Рејсинг + 8"
3  Роан Денис (АВС) Ванти-Груп Гобер + 9"
4  Васил Кириенка (БЛР) Тим Скај + 17"
5  Џими Енжулвен (ФРА) Тим Јуропкар + 18"
6  Сергеј Чернетски (РУС) Катјуша + 18"
7  Маќеј Боднар (ПОЛ) Канондејл + 18"
8  Алексеј Луценко (КАЗ) Астана + 18"
9  Јаспер Стејвен (БЕЛ) Трек Фактори Рејсинг + 19"
10  Дамјен Годен (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 19"
Генерален пласман по етапа 20
Возач Екипа Време
1  Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо 81ч 25' 05"
2  Крис Фрум (ВБР) Тим Скај + 1' 10"
3  Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 1' 50"
4  Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 3' 25"
5  Фабио Ару (ИТА) Астана + 4' 48"
6  Самуел Санчес (ШПА) Ванти-Груп Гобер + 9' 30"
7  Даниел Мартин (ИРС) Гармин-Шарп + 10' 38"
8  Варан Баргиј (ФРА) Џајант-Шимано + 11' 50"
9  Дамијано Карузо (ИТА) Канондејл + 12' 50"
10  Даниел Наваро (ШПА) Кофидис + 13' 02"

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Логроњо / Логроњо“. Вуелта а Еспања. Unipublic. Посетено на 27 јули 2014.
  2. „Белорадо / Обрегон“. Вуелта а Еспања. Unipublic. Посетено на 27 јули 2014.
  3. „Сантандер / Ла Камперона“. Вуелта а Еспања. Unipublic. Посетено на 27 јули 2014.
  4. „Овиедо / Лагос де Ковадонга“. Вуелта а Еспања. Unipublic. Посетено на 27 јули 2014.
  5. „Сан Мартин дел Реј Аурелио / Ла Фарапона. Лаго де Сомиедо“. Вуелта а Еспања. Unipublic. Посетено на 27 јули 2014.
  6. „Ортигеира / А Коруња“. Вуелта а Еспања. Unipublic. Посетено на 27 јули 2014.
  7. „А Естрада / Монт Кастрове. Меис“. Вуелта а Еспања. Unipublic. Посетено на 27 јули 2014.
  8. „Салватера до Мињо / Кангас до Морацо“. Вуелта а Еспања. Unipublic. Посетено на 27 јули 2014.
  9. „Санто Естево де Рибас де Сил / Пуерто де Анкарес“. Вуелта а Еспања. Unipublic. Посетено на 27 јули 2014.
  10. „Сантјаго де Компостела / Сантјаго де Компостела“. Вуелта а Еспања. Unipublic. Посетено на 27 јули 2014.