Вуелта а Еспања 2013 - етапа 12 до етапа 21

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Рутата на Вуелта а Еспања 2013

Вуелта а Еспања 2013 започнала на 24 август, а етапата 12 се случила на 5 септември. Втората половина на трката содржела повеќе планински етапи, дури 5 во последните девет дена. Во овој дел на трката треба да биде потврден победникот, кога и се очекува борба на планините и правење разлики во однос на другите возачи.

Легенда[N 1]
  Jersey red.svg   Го означува предводникот во генералниот пласман   Jersey bluedots.svg   Го означува предводникот во планинскиот пласман
  Jersey green.svg   Го означува предводникот во бодовниот пласман   Jersey white.svg   Го означува предводникот во комбинираниот пласман
  Jersey red number.svg   Го означува возачот одреден како најборбен во текот на денот и.в. Означува дека возачот поминал низ завршната линија во иста група како оној кој го добил времето над него и поради тоа му било доделено истото завршно време.

Етапа 12[уреди | уреди извор]

5 септември 2013 — Маелја до Тарагона, 164,2 км[1]
Резултати од етапа 12
Возач Екипа Време
1  Филип Жилбер (БЕЛ) БМЦ Рејсинг Тим 4ч 03' 44"
2  Едвалд Боасон Хаген (НОР) Тим Скај и.в.
3  Максимилијано Ричезе (АРГ) Лампре-Мерида и.в.
4  Лука Паолини (ИТА) Катјуша и.в.
5  Џани Мерсман (БЕЛ) Омега Парма-Квик Степ и.в.
6  Франческо Ласка (ИТА) Каха Рурал-Сегурос РГА и.в.
7  Стив Шенел (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал и.в.
8  Рејнарт Јансе ван Ренсбург (ЈАР) Аргос-Шимано и.в.
9  Антони Ру (ФРА) FDJ.fr и.в.
10  Зак Демпстер (АВС) Тим НетАп-Ендура и.в.
Генерален пласман по етапа 12
Возач Екипа Време
1  Винченцо Нибали (ИТА) Jersey red.svg Астана 45ч 26' 06"
2  Николас Роуш (ИРС) Jersey white.svg Тим Саксо-Тинкоф + 31"
3  Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 46"
4  Крис Хорнер (САД) Jersey blue dotted.png РадиоШек-Леопард + 46"
5  Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 2' 33"
6  Доменико Поцовиво (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 2' 44"
7  Иван Басо (ИТА) Канондејл + 2' 52"
8  Тибо Пино (ФРА) FDJ.fr + 3' 35"
9  Рафал Мајка (ПОЛ) Тим Саксо-Тинкоф + 3' 46"
10  Даниел Морено (ШПА) Jersey green.svg Катјуша + 3' 56"

Етапа 13[уреди | уреди извор]

6 септември 2013 — Валс до Кастелдефелс, 169 км[2]
Резултати од етапа 13
Возач Екипа Време
1  Варан Баргиј (ФРА) Аргос-Шимано 4ч 00' 13"
2  Риналдо Ночентини (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 7"
3  Бауке Молема (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 7"
4  Иван Сантаромита (ИТА) БМЦ Рејсинг Тим + 7"
5  Хабиер Зандио (ШПА) Тим Скај + 7"
6  Аметс Чурука (ШПА) Каха Рурал-Сегурос РГА + 7"
7  Микеле Скарпони (ИТА) Лампре-Мерида + 7"
8  Егои Мартинес (ШПА) Еускалтел-Еускади + 7"
9  Жером Копел (ФРА) Кофидис + 24"
10  Бењат Инчаусти (ШПА) Мовистар Тим + 2' 34"
Генерален пласман по етапа 13
Возач Екипа Време
1  Винченцо Нибали (ИТА) Jersey red.svg Астана 49ч 29' 02"
2  Николас Роуш (ИРС) Jersey white.svg Тим Саксо-Тинкоф + 31"
3  Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 46"
4  Крис Хорнер (САД) Jersey blue dotted.png РадиоШек-Леопард + 46"
5  Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 2' 33"
6  Доменико Поцовиво (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 2' 44"
7  Иван Басо (ИТА) Канондејл + 2' 52"
8  Тибо Пино (ФРА) FDJ.fr + 3' 35"
9  Рафал Мајка (ПОЛ) Тим Саксо-Тинкоф + 3' 46"
10  Даниел Морено (ШПА) Jersey green.svg Катјуша + 3' 56"

Етапа 14[уреди | уреди извор]

7 септември 2013 — Бага до Андора-Коладе де ла Галина (Андора), 155,7 км[3]
Резултати од етапа 14
Возач Екипа Време
1  Даниеле Рато (ИТА) Канондејл 4ч 24' 00"
2  Винченцо Нибали (ИТА) Jersey red.svg Астана + 3' 53"
3  Крис Хорнер (САД) Jersey blue dotted.png РадиоШек-Леопард + 3' 55"
4  Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 4' 11"
5  Самуел Санчес (ШПА) Еускалтел-Еускади + 4' 19"
6  Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 4' 43"
7  Тибо Пино (ФРА) FDJ.fr + 4' 46"
8  Доменико Поцовиво (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 4' 46"
9  Микел Ланда (ШПА) Еускалтел-Еускади + 5' 17"
10  Леополд Кениг (ЧЕШ) Тим НетАп-Ендура + 5' 21"
Генерален пласман по етапа 14
Возач Екипа Време
1  Винченцо Нибали (ИТА) Jersey red.svg Астана 53ч 56' 49"
2  Крис Хорнер (САД) Jersey white.svg РадиоШек-Леопард + 50"
3  Алехандро Валверде (ШПА) Jersey green.svg Мовистар Тим + 1' 42"
4  Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 2' 57"
5  Доменико Поцовиво (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 3' 43"
6  Николас Роуш (ИРС) Тим Саксо-Тинкоф + 4' 06"
7  Тибо Пино (ФРА) FDJ.fr + 4' 34"
8  Леополд Кениг (ЧЕШ) Тим НетАп-Ендура + 5' 42"
9  Даниел Морено (ШПА) Катјуша + 6' 28"
10  Танел Кангерт (ЕСТ) Астана + 6' 45"

Етапа 15[уреди | уреди извор]

8 септември 2013 — Андора (Андора) до Перагуд (Франција), 224,9 км[4]
Резултати од етапа 15
Возач Екипа Време
1  Александар Жење (ФРА) FDJ.fr 6ч 20' 12"
2  Микеле Скарпони (ИТА) Лампре-Мерида + 3' 03"
3  Николас Роуш (ИРС) Тим Саксо-Тинкоф + 3' 07"
4  Винченцо Нибали (ИТА) Jersey red.svg Астана + 3' 20"
5  Алехандро Валверде (ШПА) Jersey green.svg Мовистар Тим + 3' 20"
6  Крис Хорнер (САД) Jersey white.svg РадиоШек-Леопард + 3' 20"
7  Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 3' 20"
8  Доменико Поцовиво (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 3' 20"
9  Хосе Ерада (ШПА) Мовистар Тим + 3' 23"
10  Давид Аројо (ШПА) Каха Рурал-Сегурос РГА + 3' 23"
Генерален пласман по етапа 15
Возач Екипа Време
1  Винченцо Нибали (ИТА) Jersey red.svg Астана 60ч 20' 21"
2  Крис Хорнер (САД) Jersey white.svg РадиоШек-Леопард + 50"
3  Алехандро Валверде (ШПА) Jersey green.svg Мовистар Тим + 1' 42"
4  Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 2' 57"
5  Доменико Поцовиво (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 3' 43"
6  Николас Роуш (ИРС) Тим Саксо-Тинкоф + 3' 49"
7  Тибо Пино (ФРА) FDJ.fr + 4' 59"
8  Леополд Кениг (ЧЕШ) Тим НетАп-Ендура + 6' 18"
9  Самуел Санчес (ШПА) Еускалтел-Еускади + 7' 46"
10  Танел Кангерт (ЕСТ) Астана + 9' 11"

Етапа 16[уреди | уреди извор]

9 септември 2013 — Граус до Салент де ГалегоФормигал, 146,8 км[5]
Резултати од етапа 16
Возач Екипа Време
1  Варан Баргиј (ФРА) Аргос-Шимано 3ч 43' 31"
2  Ригоберто Уран (КОЛ) Тим Скај и.в.
3  Бартош Хузарски (ПОЛ) Тим НетАп-Ендура + 3"
4  Доминик Нерц (ГЕР) БМЦ Рејсинг Тим + 8"
5  Хосе Ерада (ШПА) Мовистар Тим + 20"
6  Микаел Шерел (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 37"
7  Маќеј Патерски (ПОЛ) Канондејл + 37"
8  Андре Кардозо (ПОР) Каха Рурал-Сегурос РГА + 40"
9  Аметс Чурука (ШПА) Каха Рурал-Сегурос РГА + 42"
10  Крис Анкер Серенсен (ДАН) Тим Саксо-Тинкоф + 45"
Генерален пласман по етапа 16
Возач Екипа Време
1  Винченцо Нибали (ИТА) Jersey red.svg Астана 64ч 06' 01"
2  Крис Хорнер (САД) Jersey white.svg РадиоШек-Леопард + 28"
3  Алехандро Валверде (ШПА) Jersey green.svg Мовистар Тим + 1' 14"
4  Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 2' 29"
5  Доменико Поцовиво (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 3' 38"
6  Николас Роуш (ИРС) Тим Саксо-Тинкоф + 3' 43"
7  Тибо Пино (ФРА) FDJ.fr + 4' 37"
8  Леополд Кениг (ЧЕШ) Тим НетАп-Ендура + 6' 17"
9  Самуел Санчес (ШПА) Еускалтел-Еускади + 7' 33"
10  Танел Кангерт (ЕСТ) Астана + 9' 21"

Етапа 17[уреди | уреди извор]

11 септември 2013 — Калахора до Бургос, 189 км[6]
Резултати од етапа 17
Возач Екипа Време
1  Бауке Молема (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг 4ч 44' 28"
2  Едвалд Боасон Хаген (НОР) Тим Скај и.в.
3  Максимилијано Ричезе (АРГ) Лампре-Мерида и.в.
4  Тајлер Фарар (САД) Гармин-Шарп и.в.
5  Фабијан Канчелара (ШВА) РадиоШек-Леопард и.в.
6  Грега Боле (СЛО) Вакансолел-ДКМ и.в.
7  Лука Паолини (ИТА) Катјуша и.в.
8  Паул Фос (ГЕР) Тим НетАп-Ендура и.в.
9  Хосе Ерада (ШПА) Мовистар Тим и.в.
10  Николас Роуш (ИРС) Тим Саксо-Тинкоф и.в.
Генерален пласман по етапа 17
Возач Екипа Време
1  Винченцо Нибали (ИТА) Jersey red.svg Астана 68ч 50' 29"
2  Крис Хорнер (САД) Jersey white.svg РадиоШек-Леопард + 28"
3  Алехандро Валверде (ШПА) Jersey green.svg Мовистар Тим + 1' 14"
4  Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 2' 29"
5  Николас Роуш (ИРС) Тим Саксо-Тинкоф + 3' 43"
6  Доменико Поцовиво (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 5' 09"
7  Тибо Пино (ФРА) FDJ.fr + 6' 08"
8  Леополд Кениг (ЧЕШ) Тим НетАп-Ендура + 6' 17"
9  Самуел Санчес (ШПА) Еускалтел-Еускади + 7' 33"
10  Танел Кангерт (ЕСТ) Астана + 10' 52"

Етапа 18[уреди | уреди извор]

12 септември 2013 — Бургос до Пења Кабарга, 186,5 км[7]
Резултати од етапа 18
Возач Екипа Време
1  Васил Кириенка (БЛР) Тим Скај 4ч 46' 48"
2  Крис Анкер Серенсен (ДАН) Тим Саксо-Тинкоф + 28"
3  Адам Хансен (АВС) Лото-Белисол + 1' 18"
4  Мартин Колер (ШВА) БМЦ Рејсинг Тим + 1' 34"
5  Егои Мартинес (ШПА) Еускалтел-Еускади + 1' 42"
6  Крис Хорнер (САД) Jersey white.svg РадиоШек-Леопард + 1' 53"
7  Аметс Чурука (ШПА) Каха Рурал-Сегурос РГА + 2' 02"
8  Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 2' 13"
9  Алехандро Валверде (ШПА) Jersey green.svg Мовистар Тим + 2' 13"
10  Винченцо Нибали (ИТА) Jersey red.svg Астана + 2' 18"
Генерален пласман по етапа 18
Возач Екипа Време
1  Винченцо Нибали (ИТА) Jersey red.svg Астана 73ч 39' 35"
2  Крис Хорнер (САД) Jersey white.svg РадиоШек-Леопард + 3"
3  Алехандро Валверде (ШПА) Jersey green.svg Мовистар Тим + 1' 09"
4  Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 2' 24"
5  Николас Роуш (ИРС) Тим Саксо-Тинкоф + 3' 43"
6  Доменико Поцовиво (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 5' 44"
7  Тибо Пино (ФРА) FDJ.fr + 6' 14"
8  Леополд Кениг (ЧЕШ) Тим НетАп-Ендура + 6' 35"
9  Самуел Санчес (ШПА) Еускалтел-Еускади + 7' 51"
10  Танел Кангерт (ЕСТ) Астана + 11' 10"

Етапа 19[уреди | уреди извор]

13 септември 2013 — Сан Висенте де ла Баркера до ОвиедоМонте Наранко, 181 км[8]
Резултати од етапа 19
Возач Екипа Време
1  Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша 4ч 16' 13"
2  Диего Улиси (ИТА) Лампре-Мерида + 11"
3  Даниел Морено (ШПА) Мовистар Тим + 11"
4  Самуел Санчес (ШПА) Еускалтел-Еускади + 11"
5  Крис Хорнер (САД) Jersey white.svg РадиоШек-Леопард + 14"
6  Алехандро Валверде (ШПА) Jersey green.svg Мовистар Тим + 14"
7  Микеле Скарпони (ИТА) Лампре-Мерида + 14"
8  Леополд Кениг (ЧЕШ) Тим НетАп-Ендура + 20"
9  Винченцо Нибали (ИТА) Jersey red.svg Астана + 20"
10  Николас Роуш (ИРС) Тим Саксо-Тинкоф + 23"
Генерален пласман по етапа 19
Возач Екипа Време
1  Крис Хорнер (САД) Jersey red.svg Jersey white.svg РадиоШек-Леопард 77ч 56' 05"
2  Винченцо Нибали (ИТА) Астана + 3"
3  Алехандро Валверде (ШПА) Jersey green.svg Мовистар Тим + 1' 06"
4  Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 1' 57"
5  Николас Роуш (ИРС) Тим Саксо-Тинкоф + 3' 49"
6  Доменико Поцовиво (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 6' 00"
7  Леополд Кениг (ЧЕШ) Тим НетАп-Ендура + 6' 38"
8  Тибо Пино (ФРА) FDJ.fr + 7' 02"
9  Самуел Санчес (ШПА) Еускалтел-Еускади + 7' 45"
10  Даниел Морено (ШПА) Мовистар Тим + 11' 05"

Етапа 20[уреди | уреди извор]

14 септември 2013 — Авилес до Алто де л’Англиру, 142,2 км[9]
Резултати од етапа 20
Возач Екипа Време
1  Кени Елисон (ФРА) FDJ.fr 3ч 55' 36"
2  Крис Хорнер (САД) Jersey red.svg РадиоШек-Леопард + 26"
3  Алехандро Валверде (ШПА) Jersey green.svg Мовистар Тим + 54"
4  Винченцо Нибали (ИТА) Астана + 54"
5  Андре Кардозо (ПОР) Каха Рурал-Сегурос РГА + 54"
6  Доминик Нерц (ГЕР) БМЦ Рејсинг Тим + 54"
7  Хосе Мендес (ПОР) Тим НетАп-Ендура + 1' 15"
8  Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 1' 45"
9  Серж Пауелс (БЕЛ) Омега Парма-Квик Степ + 1' 52"
10  Тибо Пино (ФРА) FDJ.fr + 1' 59"
Генерален пласман по етапа 20
Возач Екипа Време
1  Крис Хорнер (САД) Jersey red.svg Jersey white.svg РадиоШек-Леопард 81ч 52' 01"
2  Винченцо Нибали (ИТА) Астана + 37"
3  Алехандро Валверде (ШПА) Jersey green.svg Мовистар Тим + 1' 36"
4  Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 3' 22"
5  Николас Роуш (ИРС) Тим Саксо-Тинкоф + 7' 11"
6  Доменико Поцовиво (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 8' 00"
7  Тибо Пино (ФРА) FDJ.fr + 8' 41"
8  Самуел Санчес (ШПА) Еускалтел-Еускади + 9' 51"
9  Леополд Кениг (ЧЕШ) Тим НетАп-Ендура + 10' 11"
10  Даниел Морено (ШПА) Катјуша + 13' 11"

Етапа 21[уреди | уреди извор]

15 септември 2013 — Леганес до Мадрид, 109,6 км[10]
Резултати од етапа 21
Возач Екипа Време
1  Мајкл Метјус (АВС) Орика-ГринЕЏ 2ч 44' 00"
2  Тајлер Фарар (САД) Гармин-Шарп и.в.
3  Никијас Арнт (ГЕР) Аргос-Шимано и.в.
4  Џани Мерсман (БЕЛ) Омега Парма-Квик Степ и.в.
5  Максимилијано Ричезе (АРГ) Лампре-Мерида и.в.
6  Грега Боле (СЛО) Вакансолел-ДКМ и.в.
7  Адријан Пети (ФРА) Кофидис и.в.
8  Рејнарт Јансе ван Ренсбург (ЈАР) Аргос-Шимано и.в.
9  Франческо Ласка (ИТА) Каха Рурал-Сегурос РГА и.в.
10  Роберт Вагнер (ГЕР) Белкин Про Сајклинг и.в.
Краен генерален пласман
Возач Екипа Време
1  Крис Хорнер (САД) Jersey red.svg Jersey white.svg РадиоШек-Леопард 84ч 36' 04"
2  Винченцо Нибали (ИТА) Астана + 37"
3  Алехандро Валверде (ШПА) Jersey green.svg Мовистар Тим + 1' 36"
4  Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 3' 22"
5  Николас Роуш (ИРС) Тим Саксо-Тинкоф + 7' 11"
6  Доменико Поцовиво (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 8' 00"
7  Тибо Пино (ФРА) FDJ.fr + 8' 41"
8  Самуел Санчес (ШПА) Еускалтел-Еускади + 9' 51"
9  Леополд Кениг (ЧЕШ) Тим НетАп-Ендура + 10' 11"
10  Даниел Морено (ШПА) Катјуша + 13' 11"

Белешки[уреди | уреди извор]

 1. Маичките кои се појавуваат во табелата на левата страна од страницата ги означуваат возачите кои ги носат на одредената етапа, додека оние кои се појавуваат на десната страна на страницата ги означуваат возачите на кои им се доделени по етапата.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Maella/Tarragona“. Вуелта а Еспања. Unipublic. Посетено на 2 септември 2013.
 2. „Valls/Castelldefels“. Вуелта а Еспања. Unipublic. Посетено на 3 септември 2013.
 3. „Бага-Андора“. Вуелта а Еспања. Unipublic. Посетено на 7 септември 2013.
 4. „Андора-Перагуд“. Вуелта а Еспања. Unipublic. Посетено на 8 септември 2013.
 5. „Граус-Салент де Галего-Формигал“. Вуелта а Еспања. Unipublic. Посетено на 9 септември 2013.
 6. „Калахора-Бургос“. Вуелта а Еспања. Unipublic. Посетено на 11 септември 2013.
 7. „Бургос-Пења Кабарга“. Вуелта а Еспања. Unipublic. Посетено на 11 септември 2013.
 8. „Сан Висенте де ла Баркера-Овиедо-Алто Наранко“. Вуелта а Еспања. Unipublic. Посетено на 11 септември 2013.
 9. „Авилес-Алто де л'Англиру“. Вуелта а Еспања. Unipublic. Посетено на 11 септември 2013.
 10. „Леганес-Мадрид“. Вуелта а Еспања. Unipublic. Посетено на 11 септември 2013.