Врховен директор на Обединетите Покраини на Рио де ла Плата

Од Википедија — слободната енциклопедија

Врховен директор на Обединетите Покраини на Рио де ла Плата (шпански: Director Supremo de las Provincias Unidas del Río de la Plata) било името на највисоката политичка позиција во Обединетите Покраини на Рио де ла Плата (денес Аргентина). Оваа позиција се воспоставила со оформувањето на владата во 1814 година од страна на Собранието од 13 година. Директорот имал мандат од две години.

Директори[уреди | уреди извор]

започнат мандат завршен мандат врховен директор извор
31 јануари 1814 15 јануари 1815 Хервасио Антонио де Посадас [1]
15 јануари 1815 15 април 1815 Карлос Марија де Алвеар [2]
18 април 1815 20 април 1815 Хуан Хосе Вијамонте [3]
20 април 1815 20 април 1815 Хосе Рондо [4]
20 април 1815 17 април 1816 Игнасио Алварес Томас [5]
17 април 1816 12 јули 1816 Антонио Гонзалез де Балкарсе [6]
3 мај 1816 9 јуни 1819 Хуан Мартин де Пуејредон [7]
9 јуни 1819 11 февруари 1820 Хосе Рондо [8]
11 февруари 1820 16 февруари 1820 Хуан Педро Агире [9]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Presidentes y ministros de Argentina (1776 - 2011)“ [Presidents and ministers of Argentina (1776 - 2011)]. El Historiador (шпански). Buenos Aires. Архивирано од изворникот на December 27, 2010. Посетено на December 18, 2011. Gervasio Antonio Posadas 31 de enero de 1814 – 15 de enero de 1815
  2. „Presidentes y ministros de Argentina (1776 - 2011)“ [Presidents and ministers of Argentina (1776 - 2011)]. El Historiador (шпански). Buenos Aires. Архивирано од изворникот на December 27, 2010. Посетено на December 18, 2011. Carlos María de Alvear 15 de enero de 1815 – 15 de abril de 1815
  3. „Presidentes y ministros de Argentina (1776 - 2011)“ [Presidents and ministers of Argentina (1776 - 2011)]. El Historiador (шпански). Buenos Aires. Архивирано од изворникот на December 27, 2010. Посетено на December 18, 2011. Juan José Viamonte 18 de abril de 1815 – 20 de abril de 1815
  4. „Presidentes y ministros de Argentina (1776 - 2011)“ [Presidents and ministers of Argentina (1776 - 2011)]. El Historiador (шпански). Buenos Aires. Архивирано од изворникот на December 27, 2010. Посетено на December 18, 2011. José Rondeau 20 de abril de 1815
  5. „Presidentes y ministros de Argentina (1776 - 2011)“ [Presidents and ministers of Argentina (1776 - 2011)]. El Historiador (шпански). Buenos Aires. Архивирано од изворникот на December 27, 2010. Посетено на December 18, 2011. Ignacio Álvarez Thomas 20 de abril de 1815 – 17 de abril de 1816
  6. „Presidentes y ministros de Argentina (1776 - 2011)“ [Presidents and ministers of Argentina (1776 - 2011)]. El Historiador (шпански). Buenos Aires. Архивирано од изворникот на December 27, 2010. Посетено на December 18, 2011. Antonio González Balcarce 17 de abril de 1816 – 12 de julio de 1816
  7. „Presidentes y ministros de Argentina (1776 - 2011)“ [Presidents and ministers of Argentina (1776 - 2011)]. El Historiador (шпански). Buenos Aires. Архивирано од изворникот на December 27, 2010. Посетено на December 18, 2011. Juan Martín de Pueyrredón 3 de mayo de 1816 – 9 de junio de 1819
  8. „Presidentes y ministros de Argentina (1776 - 2011)“ [Presidents and ministers of Argentina (1776 - 2011)]. El Historiador (шпански). Buenos Aires. Архивирано од изворникот на December 27, 2010. Посетено на December 18, 2011. José Rondeau 9 de junio de 1819 – 11 de febrero de 1820
  9. „Presidentes y ministros de Argentina (1776 - 2011)“ [Presidents and ministers of Argentina (1776 - 2011)]. El Historiador (шпански). Buenos Aires. Архивирано од изворникот на December 27, 2010. Посетено на December 18, 2011. Juan Pedro Aguirre 11 de febrero de 1820 – 16 de febrero de 1820