Прејди на содржината

Врхбосна

Од Википедија — слободната енциклопедија

Врбоснасредновековното име на мал регион во денешна средишна Босна и Херцеговина, со средиште на истоимената населба која подоцна ќе стане дел од градот Сараево.[1][2][3][4]

Значењето на името на оваа жупа е „врв на Босна“. Единственото познато утврдување во областа во тоа време било Ходидџед.[3] Постоењето на значајната засебна населба Врхбосна било забележано во 14 и 15 век.[4] Врхвосна за првпат била нападната од Отоманската Империја во 1416 година,[4] и конечно била заземена во 1451 година.[1][2][3][4]

Врхосна опстојува кратко по османлиското освојување на Босна во името на месниот вилает, но наскоро името излегло од употреба.[3][4] Во 1550 година, венецијанскиот патник Катерино Зено бил првиот западен човек кој го користел поимот Сараљо (Saraglio, италијанизиран облик на Сараево) наместо Врхобосна за да го опише местото.[4]

Денес е позната како Римокатоличка архиепископија Врхосна, која е архиепископија која во моментов им служи на католиците во Сараево.

  1. 1,0 1,1 Hamilton Alexander Rosskeen Gibb (1997). The Encyclopaedia of Islam: SAN-SZE. Brill. стр. 29. ISBN 9004104224. Посетено на 29 август 2021.
  2. 2,0 2,1 Roger Cohen (1998). Hearts grown brutal: sagas of Sarajevo. Random House. стр. 115. Посетено на 29 август 2021.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Hazim Šabanović (1959). Bosanski pašaluk: postanak i upravna podjela (српскохрватски). Naučno društvo NR Bosne i Hercegovine. стр. 28–37. UDC 94(497.6)"14/17". Посетено на 29 август 2021.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 Mihovil Mandić (December 1927). „Postanak Sarajeva“. Naroda Starina (хрватски). Хрватски државен архив. 6: 4–13. Посетено на 29 август 2021.

 

Книжевност

[уреди | уреди извор]