Време-просторна симетрија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Време-простор симетрија се карактеристики на време-простор дека може да се опише како излагање на некоја форма на симетричност. Улогата на симетричност во физиката е важно во поедноставување на решенија на многу проблеми. Време-простор симетријата се користат во изучувањето на точните решенија на Ајнштајновите равенки за полето на општиот релативитет. Време-простор симетријата се разликува од внатрешните симетрии.

Физички мотивација[уреди | уреди извор]

Физичките проблеми често се испитуваат и решаваат со забележливи карактеристики кои имаат некаква форма на симетрија. На пример, во решението на Шварцшилд, улогата на сферичната симетрија е важна за да се добие решението на Шварцшилд и да се одредат физичките последици од оваа симетрија (како што е непостоењето на гравитационото зрачење во сферично пулсирачка ѕвезда). Во космолошки проблеми, симетријата има улога во космолошкиот принцип кој го ограничува типот на универзуми кои се во согласност со големите набљудувања (на пример, метриката Фридман-Лематре-Робертсон-Вокер (FLRW)). Симметриите обично бараат некоја форма на зачувување на својствата, од кои најважни се општото релативитет:

  • зачувување на геодезијата на просторот за време
  • зачувување на метричкиот тензор
  • зачувување на тензорот на закривеност

Овие и други симетрии ќе бидат разгледани подолу подетално. Ова својство за зачувување кое симметрии обично поседуваат (алудирано на погоре) може да се користи за да се мотивира корисна дефиниција на овие симетрии себе.