Временски зависносложени реченици во македонскиот јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Сврзници: КОГА, ШТОМ, ШТОТУКУ, ТУКУШТО, ОТКАКО, ОТКОГА, ПРЕД ДА, ДУРИ, ДОДЕКА

Кај временските реченици, зависната дел-реченица го дава времето кога се врши дејството во главната.

Пр.:

Кога зборува, сите го слушаат.

Откако се облече, излезе.

Ќе заврши часот додека се смирите.

* Според правописот, ако на прво место е зависната реченица таа се одделува со запирка, а ако следува по главната не се одделува со запирка.