Врвови и корени

Од Википедија — слободната енциклопедија

„Врвови и корени“ е цртан филм создаден во 1974 година од режисерот Леонид Носирев според руската народна приказна „Човекот, мечката и лисицата“.

Видео публикации[уреди | уреди извор]

Цртеж од предреволуционерното издание на бајката

Овој цртан филм зборува за вреден човек и мрзлива и глупава мечка.

Мечката, барајќи нешто како да добие бесплатен поклон, забележала дека пролетта, вреден селанец отишол на полето - да ја ора почвата. Со заканувачко грчење, се приближила до орачот и му се заканила дека ќе го повреди доколку не ја дели жетвата. Послушниот човек се согласил, ветувајќи дека искрено ќе ги подели садниците: врвови за ѕверовите и корени за себе. Глупавата мечка не знаела дека селанецот сее репка, чекала есен, ја примила ветената реколта и се налутила многу на селанецот што ја измамил.

Следната година Селанецот посеал 'рж. Кога отишол да го ожнее, Мечката се појавила на теренот и ги побарала своите корени. Кога човекот си заминал, Мечката ги пробала корените и, се разбира, повторно била многу несреќна. А човекот си мелел брашно, печел ржани колачи и ги јадел со квас.

Креатори[уреди | уреди извор]

режисер Леонид Носирев
сценарист Леонид Носирев
дизајнер на производство Вера Кудријавцева-Енгаличева
аниматори Алексеј Букин, Јуриј Кузиурин, Марина Рогова, Владимир Шевченко, Јуриј Батанин, Александар Мазаев
оператор Михаил Друјан
композитор Евгениј Ботијаров
инженер за звук Владимир Кутузов
уредник Аркадиј Снесарев
уредник Елена Тертичкаја
раскажува бајка Валери Золотухин
асистенти О. Володин, Н. Орлова, Т. Соколскаја
режисер на сликата Љубов Бутирина

Видео изданија[уреди | уреди извор]

Цртаниот филм бил објавен на ДВД во колекција на цртани филмови: „Михал Потапич“, „Сојузмултфилм“ (дистрибутер „Крупен план“).

Надворешни врски[уреди | уреди извор]