Војцек

Од Википедија — слободната енциклопедија


„Војцек“

Војцек е сценска претстава напишана од Георг Бахнер. Тој ја оставил работата нецелосна по неговата смрт, но таа посмртно била „завршена“ од најразлични автори, уредници и преведувачи. Војцек станала една од најисполнетите и највлијателните претстави во германскиот театарски репертоар.

Бахнер веројатно започнал со пишување на претставата помеѓу јуни и септември 1836 година. Таа останала во фрагментарна состојба за време на неговата рана смрт во 1837 година. Војцек за првпат била објавена во 1879 година во силно преработената верзија на Карл Емил Францос . Не се изведувала сè до 8 ноември 1913 година во Резидензетер, Минхен, каде што ја продуцирал Макс Рајнхард .

Војцек се занимава со дехуманизирачките ефекти на лекарите и војската врз животот на еден млад човек. Честопати се смета како трагедија за „работничката класа“, иако може да се смета дека има друга димензија, прикажувајќи ја „повеќегодишната трагедија на човечката љубомора“.[1] На претставата и се восхитувал и германскиот натуралист Герхарт Хауптман, како и експресионистичките драматурзи.[2] Таа на е главно заснована на вистинската приказна за Јохан Кристијан Војкек, волшебник од Лајпциг, кој подоцна станал војник. Во 1821 година, Војкек, во склоп на љубомора, ја убил Кристијана Воуст, вдовица со која живеел. Подоцна бил јавно обезглавен .

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Michael Patterson, introduction to 'Georg Büchner, The Complete Plays', London, 1987
  2. Michael Patterson, op.cit.