Војска на Ватикан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Швајцарската гарда

Додека најпознатата воена единица во служба на Ватикан е Швајцарската гарда, историски постоеле ред други единици. Освен Швајцарската гарда, последните останати единици, Благородната гарда и Палатинската гарда, биле укинати од страна на папата Павле VI во 1970.