Војводство Монферат

Од Википедија — слободната енциклопедија
Војводство Монферат
Ducato del Monferrato

1574–1708
Знаме Грб
Војводство Монферат
Главен град Казале Монферато
Јазици Италијански
Уредување Кнежевство
Историја
 -  Маркгрофовија Монферат подигната во војводство 1574
 -  Припоено кон Војводство Савоја 1708

Војводство Монферат (италијански: Ducato del Monferrato) — држава сместена во Северна Италија. Било создаденo од Маркгрофовијата Монферат, откако последниот наследник умрел (1533) и маркгрофовијата била накратко контролиран од императорот Карло V (до 1536 година). По таа кратка интермедија, војводството преминало во Домот на Гонзага, веќе војводи од Мантова. Во 1574 година феудот бил издигнат од Маркгрофовија во Војводство.[1]

Нејзината територија, која се наоѓала во јужниот дел на Пиемонт, и денес е позната како Монферат.[2][3]

Во тоа време, државата Монферат имала површина од 2750 км2 и се состоела од два посебни дела кои се граничеле со Војводството Савоја, Миланското Војводство и Република Џенова. Нејзин главен град бил Казале Монферато.

Со војната за мантовското наследството (1628–1631), дел од војводството преминало кон Савоја; Остатокот преминал кон Савоја во 1708 година, бидејќи Леополд I, светиот римски цар, ја стекнал главната територија на Гонзага, Војводството Мантова.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Il ducato di Mantova |“ (италијански). 2017-06-29. Посетено на 2022-01-09.
  2. CNN, Katia Hetter. „UNESCO's newest World Heritage Sites“. CNN (англиски). Посетено на 2022-01-09.
  3. Medievale, Italia (2017-04-08). „Facciamo chiarezza sulle origini del Monferrato Storico“. Italia Medievale (италијански). Посетено на 2022-01-09.