Војводство Ливонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Војводство Ливонија
Księstwo Zadźwińskie (полски)
Herzogtum Livland (германски)
Ducatus Ultradunensis (латински)
Вазал на Големото Војводство Литванија, потоа на Полско-литванската Државна Заедница

 

1561–1629
 


Грб

Ливонија
Местоположба на Баварија
Полско-литванската Државна Заедница со своите главни поделби по примирјето во Деулино од 1618 година, надредени на денешните национални граници. Ливонија е обоена во темно сива боја, горе-десно, над модерна Естонија и Латвија. Шведска Естонија е обоена со зелена боја.
Главен град Вилјанди
Уредување Феудална монархија
Голем Војвода на Литванија и Крал на Полска
 -  1561–72 Сигизмунд II Август
 -  1597–1623 Анри III
 -  1576–86 Стивен Батори и Ана Јагиелон
 -  1588–1621 Сигизмунд III Васа
Историски период Рано модерно доба
 -  Основана 1561
 -  Замрела 1629
Денес во  Латвија

 Литванија

Војводство Ливонија (полски: Księstwo Zadźwińskie или Księstwo Inflanckie; литвански: Livonijos kunigaikštystė; естонски: Üleväina-Liivimaa hertsogkond; латвиски: Pārdaugavas hercogiste; германски: Herzogtum Livland; латински: Ducatus Ultradunensis), познато како Полска Ливонија или само Ливонија — територија на Големото Војводство Литванија, а подоцна и на Полско-литванската Државна Заедница кое постоело од 1561 до 1621 година. Војводството ги опфаќало денешните области на северна Латвија и јужна Естонија.