Војводство Виртемберг

Од Википедија — слободната енциклопедија
Војводство Виртемберг
Herzogtum Württemberg

1495–1803
Знаме Грб
Местоположба на Виртемберг
Војводството Виртемберг (во жолто) и другите територии во Швабија. Оваа карта е поедноставена бидејќи имало околу 80 различни територии во Швабија и стотици енклави и ексклави. (1750)
Главен град Штутгарт
Јазици Германски,
Швабски дијалект
Вероисповед Римокатоличка црква
Лутеранство
Уредување Војводство
Војвода
 -  1495–1496
(прв)
Еберхард I
 -  1797–1803
(последен)
Фридрих II
Историски период Наполеонови војни
Ран нов век
 -  Совет на Вормс (1495) 21 јули 1803
 -  Подигнато во Изборно Кнежевство 1495

Војводство Виртемберг (германски: Herzogtum Württemberg) — германска држава која постоела од 1495 до 1803 година, сместена во областа која денес е Баден-Виртемберг. Долгото постоење на војводството повеќе од три века главно се должи на неговата големина, која била поголема од неговите непосредни соседи. За време на протестантската реформација, Виртемберг се соочил со голем притисок од Светото Римско Царство да остане членка. Виртемберг се спротивставил на повторените француски инвазии во 17 и 18 век. Војводството било директно на патот на француските и австриските војски кои биле вклучени во долгото ривалство помеѓу Бурбонците и Хабсбурговците. Во 1803 година, Наполеон го подигнал војводството во изборно кнежевство на Светото Римско Царство.