Востанија против Отоманското Царство

Од Википедија — слободната енциклопедија

Следува список на востанија и бунтови кренати против Османлиското Царство:

Име на востанието Дата
Бедредин Симави 1416
Востание на Константин и Фружин 1404–1418
Востание на Шахкулу 1511
Џелали 1519-1566
Бејлербегски настани
Мариовско-прилепска буна 1564-1565
Банатско востание 1594
Прво трновско востание 1598
Востание на Абаза Мехмед Паша 1624-1628
Атмејдански инцидент 1648
Чинарска побуна 1656
Второ трновско востание 1686
Чипровско востание 1688
Карпошово востание 1689
Едренско востание 1703
Патрона Халил 1730
Орлово востание 1770
Востание на Даскалогијанис 1770
Прво српско востание 1804–1813
Востание на Кабакчи Мустафа 1807
Востание на Јован Јанчиќ 1809
Востание на Хаџи Продан Глигориевиќ 1814
Второ српско востание 1815-1817
Влашко востание 1821
Грчка војна за независност 1821-1829
Негушко востание 1822
Големо босанско востание 1831-1833
Албанско востание 1833-1839
Востанија во Бугарија 1833-1841
Критско востание 1841
Албанско востание 1843–1844
Албанско востание 1847
Херцеговско востание 1852-1862
Востание на капетанот Дедо Никола 1862
Епирско востание 1854
Либански конфликт 1860
Критско востание 1866–1869
Херцеговско востание 1875-1878
Старозагорско востание 1875
Априлско востание 1876
Разловечко востание 1876
Кумановско востание 1878
Критско востание 1878
Македонско востание 1878
Епирско востание 1878
Сасунско востание 1894
Мелничко востание 1895
Критско востание 1896–1897
Горноџумајско востание 1902
Илинденско востание 1903
Востание на Хауран Друзе 1909
Албанско востание 1912
Арапско востание 1916