Воорлц

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Воорлц

Воорлц е гребен до 243   m високо во областите на Hildesheim и Wolfenbüttel во германската држава Долна Саксонија .

Географија[уреди | уреди извор]

Ворхолцот е сместен во северниот дел на Инерсте планините, дел од долна саксонска ридови . Се наоѓа северно од долината на реката Иннерсте помеѓу гребените на Лихтенберге (северозападниот дел од Салцгиттер Хилс) на југоисток, Хаинберг на југ-југоисток, Зауберж на југ-југозапад и шумата Хилдесхајм на запад- југозапад. Исто така е источно-југоисточниот дел на градот Хилдесхајм и западно од Салцгиттер помеѓу Шелцертен на север, Бургдорф на источниот североисток и Хол на југ.

Опис[уреди | уреди извор]

Воорлц ја достигнува највисоката точка на врвот на Кнебелберг, 243   m, и е изворниот регион за неколку притоки на Иннерсте (кој допира tangentially на југ) и Fuhse (што е некој начин на североисток). Преминаа со бројни пешачки и шумски патеки. Постои преносна кула на Баренберг во близина на Грасдорф и напуштена кула за набљудување на Ортсберг во близина на Астенбек .

Дел од автопатот А 7 работи во правец исток-запад низ Ворхолц, како што е дел од автопатот Б 6 . Б 444 се протега север-југ низ гребенот.