Волшебни сказни на балканските народи

Од Википедија — слободната енциклопедија

„Волшебни сказни на балканските народи“ — збирка со сказни по избор на Томе Саздов, а објавена од издавачката куќа „Просветно дело“, Редакција „Детска радост“.

Содржина[уреди | уреди извор]

Книгата ги содржи следниве сказни:[1]

 • Мара Пепелашка
 • Човекот што му дал запис на ѓаволот
 • Цане и ламјата
 • Куцото петле
 • Мртвиот Костадин
 • Чумата и девојчето во едно село
 • Поповата ќерка и арамиите
 • Еден старец и една баба
 • Господ, момчето и свети Михаил
 • Детето и мечката
 • Волшебните кутии
 • Човекот што станал штрк
 • Старецот и тројцата
 • Подарокот на змијата
 • Малата млекарка
 • Вампирот и неговата жена
 • Ромчето и змијата
 • Златната змија
 • Три прстени
 • Невидливата капа
 • Приказна за сирачето
 • Царот и градинарот
 • Птица-девојка
 • Девојка побрза од коњ

Изданија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Томе Саздов (избор), Волшебни сказни на балканските народи. Скопје: Просветно дело, Редакција „Детска радост“, 2004.
 2. Томе Саздов (избор), Волшебни сказни на балканските народи. Скопје: Просветно дело, Редакција „Детска радост“, 2004, стр. 95-96.