Волонтерски центар

Од Википедија — слободната енциклопедија

Волонтерски центри постојат првенствено за да го поттикнуваат и развиваат волонтерството во заедницата како целина. Општо земено, тие прават 4 работи: промовирање волонтерство, градење капацитети за делотворно месно волонтирање, обезбедување водство за прашања поврзани со волонтерството и поврзување на луѓето.[1]

„Волонтерски центри“ во Обединетото Кралство понекогаш се познати и како „агенции за волонтерски развој“. Работејќи според национален модел, тие обезбедуваат поддршка на месно ниво за поединечни волонтери и организации кои вклучуваат доброволци. Тие имаат шест основни функции,[2] кои заедно се обидуваат да го промовираат и развијат волонтерството во месните заедници[3] и да ги поврзаат потенцијалните доброволци[4] со организациите кои ги вклучуваат.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. This part of the definition was formally adapted by the Board of Directors of Volunteer Canada on September 30, 2001
  2. Core Functions of a Volunteer Centre in England
  3. „Third Sector Magazine article on increasing demand for Volunteer Centre Services“. Архивирано од изворникот на 2011-07-18. Посетено на 2022-07-27.
  4. The Times article on volunteering through Volunteer Centres using a national volunteering database