Волонтерски менаџмент

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Волонтерскиот менаџмент е исто така познат како волонтерски ангажман, волонтерска координација, волонтерска администрација и се однесува на „систематскиот и логичен процес на работа со и преку доброволци за постигнување на целите на една организација“.[1]

Историја[уреди | уреди извор]

Волонтерскиот менаџмент стана окупација во доцните 1960-ти и раните 1970-ти кога долгорочниот волонтер беше распространет вид на волонтер, барем во непрофитните организации. Во тоа време, луѓето волонтираа како алтернатива на работата. Кога основачите на оваа област почнаа да се обидуваат да го признаат волонтерскиот менаџмент како професија, тие прифатија многу стандардни практики на работното место, како што се пишани описи на работни места и интервјуа, за да се утврди соодветноста на доброволецот за некоја улога. Луѓето кои доброволно се пријавија како алтернатива на работата, открија дека овие практики им даваат на нивните напори малку повеќе статус и тие одговорија позитивно.[1]

„Energize, Inc.“, основана во 1977 година од Сузан Елис, која била инспирирана од Нејлор и Иван Шејер, била првиот издавач што специјализирала исклучиво во материјали за управување со доброволци.[2][3]

Моделите на управување со доброволци се развиле за да ги задоволат променливите потреби на општествата низ целиот свет, како и да ги задоволат современите потреби.[4] Денес, волонтерскиот менаџмент се професионализира. Многу локалитети имаат професионални здруженија (AVA) и меѓународни сертификати се достапни (пр. Http://cvacert.org/ ).

Улога[уреди | уреди извор]

Волонтерските менаџери обично мотивираат, водат и надгледуваат доброволци во непрофитни организации, како и за владини организации и големи настани како Олимписките игри. Улогата на волонтерски менаџер обично се движи од оперативни и административни задачи, како што е присуство на преземање на задачите за креирање политики, како што се дефинирање на улоги на доброволци и регрутирање и управување со доброволци. Многу волонтерски менаџери, исто така, преземаат други улоги, како што се менаџер за прибирање средства за нивните организации.

Виртуелно волонтирање значи менаџирање на доброволци кои ги поддржуваат и управуваат доброволците преку е-пошта, инстант пораки, софтвер за соработка или други компјутерски и Интернет алатки. Услугата за волонтирање на Обединетите нации преку Интернет[5], порано NetAid, има блог[6] забележуваат предложени практики во управување со доброволци на Интернет.

Организациско наследство[уреди | уреди извор]

Помагајќи му на волонтерското управување, менаџерите се охрабруваат да ги искористат својствените јаки страни на нивната организација. Користењето на брендското наследство на една организација претставува еден таков пристап. [7] Наследството на брендот може да го подобри ангажманот и последователното задоволство што го имаат доброволците со начинот на кој се управуваат. Како резултат на тоа, менаџерите се повикуваат прво да го заштитат наследството на брендот на нивната волонтерска организација и да го искористат како алатка за управување со доброволци.[8]

Системи[уреди | уреди извор]

Неколку стручњаци имаат различни фази и модели за волонтерски систем за управување, но тие имаат тенденција да имаат неколку заеднички карактеристики.[9][10] Менаџментот на доброволци обично вклучува планирање за улогата што доброволците би ја исполнувале, регрутирање и проверка на доброволците, како и надзор и мотивација на доброволците под нивно задолжение Многу практики за управување со доброволци личат на практики за управување со човечки ресурси, со некои непрофитни организации и невладини организации, вклучувајќи управување со доброволци под одделот за човечки ресурси.

Меѓутоа, во истражувањето спроведено на Универзитетот во Њукасл, Австралија во 2015 година, во кое биле интервјуирани волонтерски раководители за нивните улоги, се утврди дека постојат значителни разлики помеѓу управувањето со доброволци и управувањето со човечки ресурси, што укажува на тоа дека оваа професија бара различно множество на вештини.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 Mc Curley, Lynch and Jackson, The Complete Volunteer Management Handbook 3rd Edition
 2. „About Energize“. 7 March 2019.
 3. Ellis, Susan (1 октомври 2000). „Who Is Harriet Naylor Anyway?“. e-volunteerism.com. e-Volunteerism. Посетено на 2 октомври 2020.
 4. Connors, T. (2012). Volunteer Models and Management. In The volunteer management handbook leadership strategies for success (2. изд., том 1, стр. 2–30). Hoboken, N.J.: John Wiley.
 5. UNV Online Volunteering service
 6. blog (English version)
 7. Curran, Ross; Taheri, Babak; MacIntosh, Robert; O’Gorman, Kevin (2016-02-23). „Nonprofit Brand Heritage“. Nonprofit and Voluntary Sector Quarterly (англиски). 45 (6): 1234–1257. doi:10.1177/0899764016633532.
 8. Thompson, Jamie; Curran, Ross; O'Gorman, Kevin D (April 2017). „A modern day panopticon: Using power and control theory to manage volunteer tourists in Bolivia“ (PDF). Tourism Management Perspectives. 22: 34–43. doi:10.1016/j.tmp.2017.01.003.
 9. Doing Good Well. (2012). Retrieved 2017.
 10. Ellis, Susan J. (1996). From the top down: The Executive Role in Volunteer Program Success (Rev. ed.). Philadelphia, PA: Energize.
 • Morgan, GW (2015) Истражување на волонтерското измачување во регионот Хантер: Импликации за менаџерите на волонтерски сектори