Волонтери на Обединетите нации

Од Википедија — слободната енциклопедија
Волонтери на Обединетите нации
КратенкаУНВ
Основана7 декември 1970; пред 53 години (1970-12-07)
Правен статусАктивност
СедиштеБон, Германија
РаководителИзвршен координатор на волонтери на Обединетите нации
Оливер Адам
Матична организацијаУНДП
Мреж. местоwww.unv.org

Програмата Волонтери на Обединетите нации (УНВ) — организација на Обединетите нации која придонесува за мир и развој преку волонтерството ширум светот.

Волонтерството е моќно средство за вклучување на луѓето во справувањето со развојните предизвици и може да го трансформира темпото и природата на развојот. Волонтерството има корист и од општото општество и од поединечниот волонтер преку зајакнување на довербата, солидарноста и реципроцитетот меѓу граѓаните и преку наменско создавање можности за учество.

УНВ придонесува за мир и развој преку двоен мандат: мобилизирање на волонтери на ООН за Обединетите нации и застапување за признавање на волонтерите како начин да се постигнат целите на одржливиот развој (СДГ). УНВ го прифаќа волонтеризмот како универзален и инклузивен и го препознава волонтерството во неговата разновидност, како и вредностите што го одржуваат: слободна волја, посветеност, ангажман и солидарност . Во 2019 година, УНВ распоредил над 8.000 волонтери на ООН на над 40 партнери на ООН во сите региони на светот.

Со седиште во Бон, Германија, УНВ е активна во околу 130 земји секоја година. УНВ, со шест регионални канцеларии и теренски единици во многу земји, е администриран од Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) и поднесува извештаи до Извршниот одбор на УНДП.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]