Волво

Од Википедија — слободната енциклопедија

Групацијата Волво (шведски: Volvokoncernen) е шведска мултинационална производствена корпорација со седиште во Гетеборг. Додека неговата основна дејност е производство, дистрибуција и продажба на камиони, автобуси и градежна опрема, Волво исто така испорачува поморски и индустриски погонски системи и финансиски услуги. Во 2016 година, таа била втор најголем светски производител на тешки камиони.[1]

Производителот на автомобили Волво исто така со седиште во Гетеборг, било дел од Волво до 1999 година, кога бил продаден на компанијата Форд. Од 2010 година Волво е во сопственост на кинеската мултинационална автомобилска компанија Гили Холдинг Груп и Волво Карс го делат логото на Волво и соработуваат во водење на музејот Волво во Шведска.

Корпорацијата првпат била котирана на стокхолмската берза во 1935 година, а била на индексите на Насдак од 1985 до 2007 година.[2]

Волво бил основан во 1915 година како подружница на „СКФ“, производител на топчести лежишта; сепак и групацијата Волво и Волво Карс го сметаат пуштањето во употреба на првата серија автомобили на компанијата, Волво ОВ 4, на 14 април 1927 година, како нивен почеток.[3]

Историја[уреди | уреди извор]

Рани години и меѓународна експанзија[уреди | уреди извор]

Првиот Волво автомобил, Волво ÖV 4, ја напушти производната лента на 14 април 1927 година.

Името на брендот Волво првично било регистрирано како заштитен знак во мај 1911 година со намера да се користи за нова серија на топчести лежишта на СКФ. Тоа значи „се тркалам“ на латински, конјугиран од „volvere“. Идејата била краткотрајна, а СКФ одлучиле едноставно да ги користи своите иницијали како заштитен знак за сите свои производи со лого.[4]

Во 1924 година, Асар Габриелсон, менаџер за продажба на СКФ, и Густав Ларсон, образован инженер во KTH, одлучиле да започнат со изградба на шведски автомобил. Тие имале намера да изградат автомобили кои ќе можат да ги издржат строгостите на нерамните патишта во земјата и ниските температури.[5]

АБ Волво започнало со активности на 10 август 1926 година. По една година подготовки со производство на десет прототипа, фирмата била подготвена да започне со производство на автомобили во рамките на групата СКФ. Самата групација Волво смета дека започнала во 1927 година, кога првиот автомобил, Волво ОВ 4, излегол од производната линија во фабриката во Хисинген, Гетеборг.[6] Таа година биле произведени само 280 автомобили.[7] Првиот камион, „Серија 1“, дебитирала во јануари 1928 година, како непосреден успех и привлекла внимание надвор од земјата.[4] Во 1930 година, Volvo продал 639 автомобили,[7] и извозот на камиони во Европа започнал набргу потоа; автомобилите станале добро познати надвор од Шведска дури по Втората светска војна.[7] АБ Волво бил претставен на Стокхолмската берза во 1935 година и СКФ тогаш одлучил да ги продаде своите акции во компанијата. До 1942 година, Волво ја купило шведската компанија за прецизно инженерство Свенска Флигмотор (подоцна преименувана во Volvo Aero).[4]

Пентаверкен, кој произведувал мотори за Волво, бил купен во 1935 година, обезбедувајќи сигурно снабдување со мотори и влез на пазарот на поморски мотори.[8]

Првиот автобус, наречен Б1, бил пуштен во употреба во 1934 година, а моторите на авионите биле додадени на растечката палета на производи на почетокот на 1940-тите. Во 1963 година, Волво ја отворил фабриката за склопување на Волво Халифакс, првата фабрика за склопување во историјата на компанијата надвор од Шведска во Халифакс, Нова Шкотска, Канада.

Во 1950 година, Волво го купил шведскиот производител на градежна и земјоделска опрема Болиндер-Мунктел.[9] Болиндер-Мунктел бил преименуван во Волво БМ во 1973 година.[10] Во 1979 година, бизнисот на Волво БМ за земјоделска опрема бил продаден на Валмет. [11] Подоцна, преку реструктуирање и преземања, преостанатиот бизнис со градежна опрема станал Волво Констракш Еквипмент.[9]

Модел на Волво

Партнерства и обиди за спојување[уреди | уреди извор]

Во 1977 година, Волво се обидел да ги комбинира операциите со ривалската шведска автомобилска групација Сааб-Сканија, но последната компанија го одбила тоа.[4] Во 1970-ти, францускиот производител Рено и Волво започнале да соработуваат.[12] Во 1978 година, Волво Карс била оделена како посебна компанија во рамките на Волво групацијата[13] и Рено се здоби со малцински удел,[4] пред да го продаде назад во 1980-тите по реструктуирањето.[12] Во 1990-тите, Рено и Волво ја продлабочиле својата соработка и двете компании соработуваке во купување, истражување и развој и контрола на квалитетот, истовремено зголемувајќи ја нивната вкрстена сопственост. Рено му помогнал на Волво со возила од почетниот и среден сегмент, а за возврат Волво ја споделила технологијата со Рено во горните сегменти. Во 1993 година, бил објавен договор за спојување на Волво-Рено во 1994 година. Договорот едвај бил прифатен во Франција, но истото било и во Шведска, и акционерите на Волво и одборот на компанијата гласале против.[4][12] Сојузот бил официјално распуштен во февруари 1994 година и Волво го продал својот малцински удел во Рено во 1997 година.[4]

Во 1991 година, Волво Груп учествувал во заедничко вложување со јапонскиот производител на автомобили Мицубиши во поранешната фабрика ДАФ во Борн, Холандија. Операцијата, означена со NedCar, започнала со производство на првата генерација на Мицубиши Карисма заедно со Волво С40/V40 во 1996 година.[14][15] Во текот на 1990-тите, Волво соработувал и со американскиот производител Џенерал моторс . Во 1999 година, Европската унија го блокирала спојувањето со Сканија АБ.[4]

Повторно фокусирање на тешки возила[уреди | уреди извор]

Волво багер на градилиште во Томашов Мазовјецки, Полска

Во јануари 1999 година, Волво ја продале Волво Карс на Форд за 6,45 долари милијарди долари. Поделбата била ставена во рамките на групацијата Форд заедно со Јагуар, Ленд Ровер и Астон Мартин. Инженерските ресурси и компоненти на Вилво се користат во различни производи на Форд, Ленд Ровер и Астон Мартин, а втората генерација на Ленд Ровер Фрилендер е дизајнирана на истата платформа како втората генерација на Волво С80. Бензинскиот мотор Волво T5 се користеле во моделите со перформанси Форд Фокус СТ и РС, а системот за сателитска навигација на Волво бил користен кај одредени модели на Астон Мартин Венквиш, ДB9 и В8 Вантиџ.[16] Во ноември 1999 година, Волво купил 5% од акциите во Мицубиши, како дел од партнерскиот договор за бизнисот со камиони и автобуси.[17] Во 2001 година, откако Дајмлер Крајслер купил голем удел на Мицубиши,[18] Волво ги продал своите акции на првиот.[19]


„Индустриски возила Рено“ (во кој бил вклучен Мек Тракс, но не и уделот на Рено во Ирисбус) бил продаден на Волво во текот на јануари 2001 година, а Волво го преименувал во Рено Тракс во 2002 година. Рено станал најголемиот акционер на АБ Волво со удел од 19,9% (во акции и право на глас) како дел од договорот. [20] Рено го зголеми своето учество на 21,7% до 2010 година.[21]

АБ Волво купил 13% од акциите во јапонскиот производител на камиони Нисан Дизел (подоцна преименуван во УД Тракс) од Нисан (дел од Алијансата Рено-Нисан) во текот на 2006 година, станувајќи главен акционер. Волво презел целосна сопственост на Нисан Дизел во 2007 година за да го прошири своето присуство на азискиот пазар.[5][22]

Рено продал 14,9% од својот удел во Волво во октомври 2010 година (составен од 14,9% од акционерскиот капитал и 3,8% од правата на глас) за 3,02 милијарди евра. Оваа продажба на акции му оставила на Рено околу 17,5% од гласачките права на Волво.[21] Рено ги продал своите преостанати акции во декември 2012 година (составен од 6,5% од акционерскиот капитал и 17,2% од правата на глас во моментот на трансакцијата) за 1,6 милијарди евра, оставајќи ја шведската индустриска инвестициска групација како најголем акционер, со 6,2% од основната главнина и 18,7% од гласачките права.[23][24] Истата година, Волво го продал Волво Аеро на британската компанија ГКН.[25] Во 2017 година, сопственикот на Волво Карс, Гили, стана најголемиот акционер на Волво по број на акции, откако купи 8,2% од акциите.[26]

Во декември 2013 година, Волво го продал својот оддел за изнајмување на градежна опрема на Волво на Платинум Еквити.[27] Во 2014 година, Градежна опрема Волво го купил одделот за производство на камиони за транспорт на Терекс, кој вклучувал пет модели на камиони и производствен капацитет во Мадервел, Шкотска.[28][29][30] Во ноември 2016 година, Волво ја објавил својата намера да го отпушти својот оддел за владина продажба, составен главно од Рено Тракс Дифенс на Рено Тракс, но исто така и од Панхард, ACMAT, Мек Дифенс во САД и Волво Дифенс.[31] Проектот за продажба на дивизијата подоцна била напуштена и во мај 2018 година, Волво го реорганизирал Рено Тракс Дифенс и го преименувал во Аркус.[32]

Во декември 2018 година, Волво објавил дека има намера да продаде 75,1% контролен удел од својата подружница за телематика за автомобили Вајрлес Карс на Фолксваген со цел да се фокусира на телематика за комерцијални возила.[33] Продажбата била завршена во март 2019 година.[34]

Во декември 2019 година, Волво и Исузу ја објавике својата намера да формираат стратешки сојуз за комерцијални возила. Како дел од договорот, Волво ќе продаде УД Тракс на Исузу.[35] „Конечните договори“ за алијансата биле потпишани во октомври 2020 година, со продажба на UD Trucks во очекување на регулаторните дозволи.[36] Продажбата била завршена во април 2021 година.[37]

Во април 2020 година, Волво и Дајмле објавиле дека првиот планира да купи половина од бизнисот со горивни ќелии на Дајмлер, формирајќи заедничко вложување помеѓу двете компании.[38]

Во април 2021 година, Волво објавил дека потпишал ново партнерство со производителот на челик ССАБ за развој на челик без фосилни горива за идна употреба во возилата на Волво.[39] Партнерството потекнува од сопствениот потфат на ССАБ за зелен челик, „хибрит“.[40]

Бизнис[уреди | уреди извор]

Операциите на групацијата Волво вклучуваат:

 • Волво Тракс (камиони со средна големина за регионален транспорт и тешки камиони за превоз на долги релации, како и тешки камиони за сегментот на градежни работи)
 • Мек Тракс (лесни камиони за блиска дистрибуција и тешки камиони за транспорт на долги растојанија)
 • Рено Тракс (тешки камиони за регионален транспорт и тешки камиони за сегментот на градежни работи)
 • Комерцијални возила Донгфенг (45%) (камиони)
 • ВЕ Комерцијални возила (Ајхер) и Индија (ВЕЦВ), заедничко вложување помеѓу Волво и Ајхер Морторс во кое Волво има 45,6% (камиони и автобуси)
 • Градежна опрема на Волво (градежна опрема)
 • СДЛГ (70%) (градежна опрема)
 • Волво Груп Венчр Капитал (корпоративна инвестициска компанија)
 • Волво Басес (комплетни автобуси и автобуски шасии за градски сообраќај, линиски и туристички сообраќај)
 • Финансиски услуги на Волво (финансирање од клиенти, банкарство меѓу групи, како администрација на недвижности)
 • Волво Пента (морски моторни системи за чамци за одмор и комерцијален превоз, дизел мотори и погонски системи за индустриски апликации)
 • Аркус [41]

Заштитен знак[уреди | уреди извор]

Волво Трејдмарк Холдинг АБ е подеднакво во сопственост на АБ Волво и Волво Карс.[42]

Основна дејност на компанијата е да се поседуваат, одржуваат, заштитуваат и зачувуваат трговски марки Волви (вклучувајќи Volvo, знаци на Волво уреди (решетка црта и железо ознака) Волво Аеро и Волво Пента ) во име на неговите сопственици и да му даде лиценца на овие права неговите сопственици. Секојдневната работа е фокусирана на одржување на глобалното портфолио на регистрации на трговски марки и доволно проширување на опсегот на регистрираната заштита за заштитните знаци на Волво.

Главната работа е, исто така, да се дејствува против неовластена регистрација и употреба (вклучувајќи фалсификување ) на заштитни знаци идентични или слични на заштитните знаци на Волво на глобална основа.[43]

Соработка со универзитети и колеџи[уреди | уреди извор]

Волво има стратешка соработка во рамките на истражување и регрутирање со голем број избрани колеџи и универзитети како што се Државниот универзитет Пен, ИНСА Лион, бизнис школата Емлион, Државниот универзитет НЦ, Универзитетот во Софија, Технолошкиот универзитет Чалмерс, Факултетот за бизнис, економија во Гетеборг и Универзитетот во Гетеборг, Универзитетскиот колеџ Мелардален и Универзитетот во Сковде.[44]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Annual and Sustainability Report 2016“ (PDF). Volvo. стр. 1. Архивирано од изворникот (PDF) на 2 July 2017. Посетено на 8 June 2017.
 2. „Volvo to quit Nasdaq“. Toronto Star. 14 June 2007. Архивирано од изворникот на 20 October 2017. Посетено на 15 June 2017.
 3. „Volvo's founders : Volvo Group – Global“. Volvo. 14 April 1927. Архивирано од изворникот на 22 May 2009. Посетено на 12 June 2009.
 4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 4,6 4,7 Pederson, Jay P. (June 2005). „AB Volvo“. International Directory of Company Histories. 67. St. James Press. стр. 378–383. ISBN 978-1-5586-2512-9.
 5. 5,0 5,1 „History time-line : Volvo Group – Global“. Volvo. Архивирано од изворникот на 20 June 2011. Посетено на 12 June 2009.
 6. Volvo Group Global. „Volvo 80 years“. Volvo. Архивирано од изворникот на 22 October 2009. Посетено на 6 November 2010.
 7. 7,0 7,1 7,2 Georgano, G. N. Cars: Early and Vintage, 1886–1930.
 8. „1930 – History: Volvo Penta“. Volvo Penta. Архивирано од изворникот на 3 December 2013. Посетено на 28 November 2013.
 9. 9,0 9,1 Eliasson, G (2013). „Automotive dinamics in regional economies“. Во Pyka, Andreas; Burghof, Hans-Peter (уред.). Innovation and Finance. Routledge. стр. 130. ISBN 978-1-135-08491-2.
 10. „Heccből támasztották fel a Volvo híres traktormárkáját“ (унгарски). Agrarszektor.hu. 6 January 2017. Архивирано од изворникот на 7 January 2017. Посетено на 14 June 2016.
 11. „Zo zou de Volvo BM er nu uit kunnen zien“ (холандски). Mechaman.nl. 24 October 2016. Архивирано од изворникот на 20 October 2017. Посетено на 15 June 2016.
 12. 12,0 12,1 12,2 Donnelly, Tom; Donnelly, Tim; Morris, David (2004). „Renault 1985–2000: From bankruptcy to profit“ (PDF). Working papers (Caen Innovation Marché Entreprise) (30). OCLC 799704146. Архивирано од изворникот (PDF) на 20 September 2006. Наводот journal бара |journal= (help)
 13. Styhre, Alexander (2007). The Innovative Bureaucracy: Bureaucracy in an Age of Fluidity. Routledge. ISBN 978-0-203-96433-0.
 14. Mitsubishi Motors Corporation Vehicle Manufacturer Strategic Insight Архивирано на 23 февруари 2009 г., Automotive World (subscription required)
 15. „Once upon a time..." History, Nedcar.nl website“. Nedcar.nl. 1 May 2006. Архивирано од изворникот на 29 July 2007. Посетено на 16 May 2012.
 16. „ASTON'S CLEARER ADVANTAGE“. The Scotsman. 29 November 2013. Архивирано од изворникот на 3 December 2013. Посетено на 29 November 2013. The optional satellite navigation remains a Volvo-sourced system that is absurdly fiddly.
 17. „Mitsubishi Motors announces alliance with Volvo“. The Augusta Chronicle. 10 October 1999. Архивирано од изворникот на 20 October 2017. Посетено на 27 June 2017.
 18. Miller, Scott (15 February 2001). „Volvo Might Sell Its Mitsubishi Stake Because of Daimler's Control of Firm“. The Wall Street Journal. Архивирано од изворникот на 20 October 2017. Посетено на 27 June 2017.
 19. „Volvo säljer sitt innehav i Mitsubishi“. Aftonbladet (шведски). 11 April 2001. Архивирано од изворникот на 20 October 2017. Посетено на 27 June 2017.
 20. „AB VOLVO TRANSFER REMAINING SHARES TO RENAULT S.A“. Volvo. 9 February 2001. Архивирано од изворникот на 3 December 2013. Посетено на 29 November 2013.
 21. 21,0 21,1 „Renault raises €3bn with part-sale of Volvo stake“. The Daily Telegraph. 7 October 2010. Архивирано од изворникот на 4 January 2014. Посетено на 29 November 2013.
 22. „Volvo in $1.1bn Nissan purchase“. BBC News. BBC. 20 February 2007. Архивирано од изворникот на 19 March 2007. Посетено на 29 November 2013.
 23. Pearson, David (12 December 2012). „Renault to Sell Rest of Its Volvo Stake“. The Wall Street Journal. Архивирано од изворникот на 4 December 2013. Посетено на 29 November 2013.
 24. „Industrivärden strengthens its ownership position in Volvo“. Industrivärden. 13 December 2012. Архивирано од изворникот на 3 December 2013. Посетено на 29 November 2013.
 25. „GKN's shares soar as it buys Volvo's aircraft engine business“. The Guardian. 5 July 2012. Архивирано од изворникот на 26 February 2018. Посетено на 27 June 2017.
 26. „China's Geely turns to Volvo trucks in latest Swedish venture“. Reuters. 27 December 2017. Архивирано од изворникот на 26 February 2018. Посетено на 25 February 2018.
 27. Fuller, Matthew (12 February 2014). „Despite Raising Eyebrows, BlueLine Prices $252M PIK Toggle High Yield Bond Deal“. Forbes. Архивирано од изворникот на 13 April 2018. Посетено на 27 June 2017.
 28. Latimer, Cole (10 December 2013). „Terex sells trucks arm to Volvo“. Australian Mining. Prime Creative Media. Архивирано од изворникот на 20 October 2017. Посетено на 14 June 2017.
 29. Miller, Graham (31 December 2013). „Volvo buys Terex plant in Newhouse for $160m“. Daily Record. Scottish Daily Record and Sunday Mail. Архивирано од изворникот на 20 October 2017. Посетено на 14 June 2017.
 30. „Further job cuts at Terex truck firm in Motherwell“. bbc.com. BBC. 16 June 2016. Архивирано од изворникот на 11 January 2017. Посетено на 14 June 2017.
 31. Tran, Pierre (4 November 2016). „Volvo Launches RTD Sale, No Timetable“. Defense News. Sightline Media Group. Посетено на 14 June 2017.[мртва врска]
 32. Altmeyer, Cyril (24 May 2018). „Armament terrestre: Renault Trucks Defense (Volvo) devient Arquus“ [Ground army: Renault Trucks Defense (Volvo) becomes Arquus]. L'Usine Nouvelle (француски). Архивирано од изворникот на 1 April 2019. Посетено на 1 April 2019.
 33. „Volvo Group To Divest 75.1% Of Shares In WirelessCar Unit To Volkswagen“. Markets Insider. 19 December 2018. Архивирано од изворникот на 1 April 2019. Посетено на 1 April 2019.
 34. (29 март 2019). "Volvo Group has completed the sale of shares in WirelessCar". Соопштение за печат.
 35. Okada, Emi; Yamada, Kohei; Fukao, Kosei (20 December 2019). „Isuzu tackles emerging rivals and R&D costs with Volvo tie-up“. Nikkei Asian Review. Посетено на 20 December 2019.
 36. Volvo. "Volvo Group and Isuzu Motors sign final agreements to form strategic alliance". Соопштение за печат.
 37. „Volvo Group and Isuzu Motors complete UD Trucks transaction as part of the strategic alliance“. www.volvogroup.com (English). Посетено на 1 April 2021.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 38. Goldstein, Steve (21 April 2020). „Volvo buying half of Daimler's fuel cell activities as firms form venture“. MarketWatch. Посетено на 21 April 2020.
 39. „Volvo investigates fossil fuel-free steel collaboration with SSAB“. SSAB (англиски). Посетено на 25 June 2021.
 40. „Volvo Cars to test fossil-free steel from SSAB's HYBRIT venture“. Reuters. 16 June 2021. Посетено на 25 June 2021.
 41. „Organization | Volvo Group“. www.volvogroup.com (англиски). Посетено на 11 June 2019.
 42. „Volvo Annual Report 1999“. .volvo.com. Архивирано од изворникот на 16 March 2012. Посетено на 6 November 2010.
 43. „The Volvo Brand Name, Volvo Annual Report 1999“. .volvo.com. Архивирано од изворникот на 17 July 2011. Посетено на 6 November 2010.
 44. „Academic Partner Program | Volvo Group“. www.volvogroup.com (англиски). Архивирано од изворникот на 2018-05-04. Посетено на 11 June 2019.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]