Волан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Волан (од француски: volant; на македонски: управувач) е вид управувачки уред кој се наоѓа во превозно средство. Претежно ги има во автомобили и камиони. Воланот е почетниот дел од системот за управување и е манипулиран од страна на возачот. Останатиот дел од системот за управување реагира врз основа на внесените покрети на воланот преку запченик, серво управавач, итн.