Прејди на содржината

Воздушен пиштол

Од Википедија — слободната енциклопедија
Збирка на различни видови воздушни пушки со пружински клип

Воздушен пиштолпиштол којшто пневматски испукува проектили со притиснат воздух или други гасови коишто се механички притиснати без вклучување на хемиски реакции. Ова е во спротивност со огненото оружје кај коешто гасовите се хемиски притиснати преку егзотермична оксидација (дефлаграција) на запалливи горива, што создава погонска енергија со кршење на молекуларни врски.

Првите воздушни пиштоли биле изработени уште во 1500-тите години. Тие биле користени за лов, спорт и војување. Современите воздушни пиштоли користат еден од трите вида извори на енергија во зависност од дизајнот: пружински клип, пневматски и притиснат гас во шише (најчесто јаглерод диоксид).

Надворешни врски[уреди | уреди извор]