Воен логор

Од Википедија — слободната енциклопедија
Стара слика на воен логор во Конви, Велс

Воен логор е полупостојано место за сместување на војска. Логорите се прават кога војската патува далеку од поголеми инсталации или утврдувања за време на обука или операции, и често заземаат облик на големи кампувалишта. Во римско доба воениот камп имал високостилизирани параметри и опслужувал цела една легија. Археологијата има разоткриено многу подробности за овие римски логори на наоѓалиштата како Виндоланда (Англија) and Редикс (Шкотска). Во Македонија, некои примери се Скупи и Баргала.

Поврзано[уреди | уреди извор]


Воен никулецОваа статија поврзана со војска е никулец. Можете да помогнете со тоа што ќе ја проширите.