Воени трошоци на Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Според податоците на Стокхолмскиот меѓународен институт за мировни истражувања (СИПРИ) висината на воените трошоци на Република Македонија, во вкупен износ, како процент од БДП и како процент од владините трошоци се:[1]

Година илјади
денари
% од
БДП
% од
владини
трошоци
1996 5.223.000 2,81 /
1997 4.163.000 2,13 6,46
1998 4.302.000 2,10 6,39
1999 3.769.000 1,71 5,17
2000 4.602.000 1,85 5,78
2001 15.397.000 6,10 16,33
2002 6.841.000 2,65 6,93
2003 6.292.000 2,34 6,50
2004 6.683.000 2,38 6,98
2005 6.259.210 2,03 6,25
2006 6.149.460 1,84 5,84
2007 7.271.600 1,95 6,20
2008 7.228.800 1,74 5,16
2009 6.999.500 1,69 5,03
2010 6.044.100 1,38 4,25
2011 5.858.900 1,26 3,96
2012 5.718.600 1,23 3,68
2013 5.869.300 1,17 3,69
2014 5.766.800 1,09 3,45
2015 5.552.800 0,99 3,08
2016 5.657.200 0,94 3,06
2017 6.140.240 0,98 3,05

Наводи[уреди | уреди извор]