Водоотводни канал (Москва)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Каналот со мостот Зверев во позадина

Водоотводни канал (руски: Водоотводный канал) — канал долг 4 километри, широк 30-60 метри во центарот на Москва, Русија. Изграден е во 1780-тите на старото корито на реката Москва за да ги контролира поплавите и да го поддржи транспортот. Со изградбата на каналот се создал остров помеѓу реката Москва и каналот. Островот го добил својот сегашен облик во 1938 година со завршувањето на мегапроектот за Московскиот канал. Каналот е опфатен со десет мостови.