Прејди на содржината

Воденица во Кусиќ

Од Википедија — слободната енциклопедија

Воденицата во Кусиќ, место во општина Бела Црква, била изградена кон крајот на 19 век и е еден од спомениците на културата во категоријата недвижни културни добра од големо значење.

Воденицата се наоѓа на каналот на реката Нера во јужен Банат и едната е заштитена од некогашните многубројни воденици што постоеле. Внесен е на картата на Генералштабот според податоците од 1912 година . и 1921 ггодина. Точното време на негјзиното создавање не е познато, но на сандакот за брашно е забележана 1891 година, за кое може да се претпостави дека настанало во тие или претходните години, а името Петар, напишано веднаш до годината, го означува името на еден од сопствениците на воденицата.

Изградена е од мешани материјали - полнеж, штици и тули - кои сведочи за измените на кои била изложена со текот на времето. Надолжната страна била поставена преку водотекот, оддалечена околу два метри од јазот од кој водата и се насочувала кон три хоризонтално поставени мелничарски тркала. Значајно како сведоштво за народното техничко знаење, таа е како редок примерок на воденица во Војводина, ја заокружува типолошката слика на градбите за мелење жито во тој крај.

Воденицата била срушена.

Поврзано[уреди | уреди извор]

  • Список на споменици на културата во јужнобанатскиот округ
  • Споменик на културата од големо значење

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]