Водена гулапка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Водена гулапка (Rússula aquósa

Водена гулапка (латински: Rússula aquósa) - вид печурки вклучени во родот Russula (Гулапки) семејство Гулапки (Russulaceae).

Опис[уреди | уреди извор]

Шапката е тенка, хемисферична кај младите печурки, а потоа се отвора до зарамнетата, не надминува 4-5 (8) см во пречник. Кутикулата (кожата) се отстранува во поголемиот дел од полупречникот, видливо мукозна дури и во суво време, обоена во лилаво-црвени тонови, жолтеникава во центарот.

Плочите прилепени на стеблото или скоро ослободени од него се бели.

Дршката 4-6 × 0,5-1 см, задебелување надолу, кршливо, водено, бело или проѕирно сивкасто.

Пулпата е водена, многу кревка, со остар вкус, со многу слаб редок мирис.

Отпечаток од спорите е со бела боја. Спорите се скоро сферични, со пречник од 7-8 мм, покриени со брадавици, делумно поврзани со лузни. Базидија 35-40 ×10 мм, четири спори.Цистиди 50-80 × 10-12,5 мм, фузиформни.

Екологија и распространетост[уреди | уреди извор]

Распространет, но прилично редок вид во Европа. Формира микориза со бреза и бор, расте во влажни шуми, во лето до есен.

Наводи (уреди)[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Гапиенко О.С., Шапорова Ј.А. «Флора Беларуси. Габи. Том 1. «Boletales, Amanitales, Russulales». — Минск: Белорусская наука, 2012. — С. 139.