Прејди на содржината

Внатрешен мир

Од Википедија — слободната енциклопедија

Внатрешниот мир (или мир на умот) ― поим кој се однесува на намерна состојба на психолошка или духовна смиреност и покрај потенцијалното присуство на стресни фактори. Да се биде „во мир“ од многумина се смета за здраво (хомеостаза) и спротивно на стрес или анксиозност, и се смета дека е состојба во која нашиот ум работи на оптимално ниво со позитивни резултати. Така, душевниот мир е главно поврзан со блаженство, среќа и задоволство.

Мирот на умот, спокојството и смиреноста се описи на диспозиција ослободена од ефектите на стресот. Во некои култури, внатрешниот мир се смета за состојба на свест или просветлување што може да се култивира со различни облици на вежбање, како што се вежби за дишење, молитва, медитација, тај чи или јога, на пример. Многу духовни практики се однесуваат на овој мир како искуство на познавањето на себеси.

Луѓето имаат потешкотии да ја прифатат нивната внатрешна духовност бидејќи секојдневните стресови го добиваат најдоброто од нив; наоѓањето мир и среќа во малите животни радости може да изгледа тешко, а резултатите не изгледаат баш толку задоволни. Постигнувањето на духовноста е процес чекор-по-чекор; постојат начини преку кои може да се стане подуховен секој ден.[1]

Тенцин Ѓацо, сегашниот и 14-ти Далај-лама, ја нагласува важноста на внатрешниот мир во светот:

Прашањето за вистински, траен светски мир се однесува на човечките суштества, така што основните човечки чувства се исто така во неговите корени. Преку внатрешен мир може да се постигне вистински мир во светот. Во ова важноста на индивидуалната одговорност е сосема јасна; мора прво да се создаде атмосфера на мир во нас самите, а потоа постепено да се прошири за да ги вклучи нашите семејства, нашите заедници и на крајот целата планета.[2][3]


Поврзано

[уреди | уреди извор]

 

Дополнителна книжевност

[уреди | уреди извор]
  • Scupoli, Lorenzo (1875). „Interior Peace or The Path to Paradise“ . The Spiritual Combat, together with the supplement and The path of Paradise. Rivingtons.
  1. „How to find Inner Peace and Happiness within Yourself“. Inner Peace Zone.
  2. Kraft, Kenneth (1992). Inner Peace, World Peace: Essays on Buddhism and Nonviolence. 1992. стр. 2. ISBN 0-7914-0969-4.
  3. Kraft, Kenneth (1 јануари 1992). Inner Peace, World Peace: Essays on Buddhism and Nonviolence. SUNY Press. Посетено на 11 август 2022.

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]