Прејди на содржината

Влекачолики

Од Википедија — слободната енциклопедија
Влекачолики
Влекачолики водоземци
Период: ран карбон - среден тријас
Потомскиот таксон Амниоти живее и денес
Chroniosuchus - полуводен ран влекачолик
Научна класификација [ у ]
Царство: Животни
Тип: Хордови
Класа: Водоземци
Поткласа: Лавиринтозабни
(нерангирано): Влекачолики
Säve-Söderbergh, 1934
Подредови

Влекачоликите (науч. Reptiliomorpha) се ред или поткласа на водоземци налик на влекачи, од кои во карбонот се развиле амниотите. Според филогенетската номенклатура тука спаѓаат и амниотските потомци, но поимот претежно се користи за неамниотните лавиринтозабни животни. Групата честопати се нарекува и Anthracosauria, но некои научници како М. Бентон го користат за влекачовидните од „нижиот“ еволутивен степен.[1]

Особености

[уреди | уреди извор]

Базалните влекачочики биле копнени водоземци налик на влекачи со анатомија помеѓу девонските лавиринтозабни and the првобитните влекачи. Англискиот палеонтолог Мајкл Бентон ги наведува следниве особености:[1]

  • тесна предвиличните коски (помалку од половина череп во ширина)
  • ралниците се стеснуваат напред
  • фалангите имаат формули (број на зглобови на секој ножен прст) 2.3.4.5.4–5

Систематика

[уреди | уреди извор]

Класификација според:[1]

Discosauriscus.
Gephyrostegus.
Limnoscelis.
Diplovertebron.
  1. 1,0 1,1 1,2 Benton, M. J. (2000), Vertebrate Paleontology, II изд. Blackwell Science Ltd III изд. 2004

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]