Власинско езеро

Од Википедија — слободната енциклопедија

Власинско Езеро е акумулационо езеро на југоисток на Србија со површина од 15 -{км2}- и дубина до 35 м. Езеро се наоѓа на подрачје општина Сурдулица. Езеро се наоѓа на 1.204 м (средњи ниво) надморската висина. Власинско езеро е оформено во раздобје помеѓу 1949-1954. година.

Историја[уреди | уреди извор]

Податотека:Brana Vlasine1.JPG
Со изградување на браната на Власинско езеро, 1952-1954. година

На место каде денас се наоѓа Власинското езеро и извор на река Власина.

Историски записи во кои се спомнува Власина (висораван) потекнува од 18. век со името Власинско блато или Власинска тресава поради тресета и блато со си испирање на речните текови. На тој начин е во кањонот кој е долг 20 км створена мочвара која е на некои места била пополнета со жив песок.

Градењето на езерската брана од 1946. до 1949. година на предедлот на некогашно Власинског блата. Еезеро почнало да се полни 9 априла 1949. година, во 1954. достигнало полн капацитет - 165 милиони кубни метри вода. По изградување на брана третина од езерото била со „острови што пловат“, со делови на тресет, кои се откинуваат од новообразуваното дно од езерото.Во почетокот острвите наменски била врзувана за брегот, како би од средина на 1970-те години се воочила нивната единственост. Денес постојат неколку „острови што пловат“.

Природни услови[уреди | уреди извор]

Зими је језеро често залеђено
Власинско езеро - поглед од Власине Стојковићеве
Податотека:Власинско езеро 3 - Vlasina Lake 3.JPG
Власинско езеро и планина Чемерник у позадини

Власинско езеро е акумулационо езеро со површина од 15 -{км2}- и длабочина до 35 м. Оно е опколено со планини Плана, Грамада, Варденик и Чемерник се наоѓа на 1.213 м надморска висина. Бојата на вода варира од сиво сина покрај брегот до затворено сина на средината од езеро, со зелени приобални површини дава посебен колорит на власинскиот предел.

Во езерото на секоја минута протица два кубика вода од прв квалитет. Река Власина, Јерма, Божичка река, Лисинска река, Љубатска река, Стрвна, Чемерчица со своите притоки(околу 110 вкупно) сочинуваат слив езеро (некои од нив се вештачки во сливот на езерото со цевки водата се подига на поголема височина).