Владо Додовски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Добитник е на наградата 4-ти Ноември на град Битола. Бил новинар, театарски критичар и писател. Роден 1938 во Ѓавато. Основно образование и гимназија завршил во Битола, а Филозофски факултет вo Скопје, По завршувањето на студиите кратко време бил јазичен редактор во весникот Вечер. Од 1966 г. најголемиот дел од работниот век го минал во Битолски весник. Две години бил директор на Народниот театар во Битола за потоа пак да се врати во Битолски весник, на новинарството како негова најголема преокупација. Секогаш мирен, педантен, достоинствен, подготвен да ја дофати вистината и да ја забележи на новинарските страници, Во текот на повеќе од три децении Владо Додовски се пројавил со театарската критика и хроника од работата на народниот театар во Битола. Избор од неговите театарски критики се објавени во книгата Театарски времеплов (1994, Битола). Автор е на повеста за деца Децата и војната (1972, Битола) и на други раскази за деца, на романите Долг (1995) и Сведоци (1999), постхумно. Toj има публикувано и забележителен број на раскази за деца, на повеќе литературни преводи, преводи на драмски дела, прикажани на сцената на Народниот театар - Битола. Почина 1999 г. во Битола.