Владиниот генерал на Варшава

Од Википедија — слободната енциклопедија

Владиниот генерал на Варшава (германски: Generalgouvernement Warschau) бил административен граѓански округ создаден од Германската империја во Првата светска војна.[1] Ја опфаќал северозападната половина на поранешниот Конгрес на Полска, под контрола на Русија.[1]

Иако територијата првично била дел од воената команда на Обер Ост под управа на генералот Ерих Лудендорф, по воениот напредок на Централните сили во есенската офанзива од 1915 година, територијата потпаднала под посебна управа во октомври.[1] Продолжил да постои дури и по подоцнежното формирање на кралското Кралство Полска, марионетска држава на Централните сили. Неговиот генерален гувернер, Ханс Хартвиг фон Беселер, ја држел својата функција за целото времетраење на постоењето на регионот. Седиштето на Генералната влада функционираше во Кралскиот замок, Варшава, додека седиштето на генералниот гувернер било во палатата Белведере, Варшава.[2]

На југ од Генералната влада лежел колега под австроунгарска контрола наречена Воена влада на Лублин.[1]

На 18 октомври 1916 година била воведена заедничка администрација за двата окрузи на поранешниот Конгрес Полска, со германски државен службеник, Wolfgang von Kries [de], назначен за прв началник на планираната администрација. На 9 декември, Крис основал полска централна банка, која издала нова валута, полската марка (Марка полска).

За време на окупацијата, германските власти ги повикале Полјаците на принудна работа за да ги заменеле германските работници кои биле повикани во армијата.

Генерални гувернери[уреди | уреди извор]

General von Beseler

Ханс Хартвиг фон Беселер 1915–1918 Термин: од Август 1915 до ноември 1918 година. Исто така титуларниот командант на Полската Сила Збројна, или „Полнише Вермахт“. Со полската декларација за независност и предавањето на Германија, Беселер побегнал од Варшава во Берлин преправен во работник. Навреден и во Германија и во Полска, тој починал во 1921 година.[3]

10 полски марки, 1917 година.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Liulevicius, Vejas G. (2000). War Land on the Eastern Front: Culture, Identity, and German Occupation in World War I. Cambridge University Press, p. 54.
  2. W. Głębocki, Pałace Warszawy, Warszawa 1991, s. 8. ISBN 83-217-2814-6
  3. Roshwald, Aviel (2002). European Culture in the Great War. University of Cambridge. стр. 70. ISBN 9780521013246. Посетено на 2021-08-07.